DOLAR
32,3799
EURO
35,1599
ALTIN
2.323,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Aşağıköy Köyü Camii Minaresi Tehlike Saçıyor

Aşağıköy Köyü Camii Minaresi Tehlike Saçıyor

Bilecik’in Merkez İlçesine bağlı Aşağıköy Köyü’nde, tapunun 149 ada 1 parselinde kayıtlı taşınmazda yer alan, mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait  Aşağıköy Camii minaresi tehlike saçıyor.

Aşağıköy Köyünde yaşayan vatandaşlar, ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen ancak 19. yy sonları veya Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yunan işgalinden sonra yapılmış olması muhtemel Aşağıköy Köyü Camii minaresinin çeşitli bölümlerinin zaman içerisinde doğal şartlara bağlı olarak zarar gördüğünü, bu nedenle yıkıldı yıkılacak haldeki cami minaresinin, o çevrede yaşayan vatandaşlar için hayati tehlike oluşturduğunu ifade ettiler.

Köyde yaşayan vatandaşlardan Tekin Bedir, konuyla ilgili olarak daha önce Bursa ve Eskişehir vakıflara başvuruda bulunduklarını fakat bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Bedir, minarenin petek ve külah bölümünde yamulmalar başladığını ve minareden kopan parçaların yere döküldüğünü söyledi.

Mevcut minarenin aslında eski caminin minaresi olduğu, eski cami 149 ada, 1 parsel sayısında kayıtlı arsa vasıflı taşınmaz üzerinde iken, cami yıkıldıktan sonra hemen yan parseldeki 149 ada, 8 parsel üzerine kaydırılarak yeniden betonarme olarak inşa edildiği ve minarenin mevcut yerinde kaldığı öğrenilirken, mevcut minare; kaide, pabuç, gövde, şerefe, petek ve külahtan oluşuyor. Kaide taş malzeme ile örülmüş etrafı ise dekoratif amaçla yapılmış tuğla ile kaplanmış ve minarenin genelinde orijinal görünümü ile bağdaşmayan malzeme kullanıldığı, özellikle kaidede dekoratif tuğla yapılması minarenin özgün haline uygun olmayan bir uygulama olduğu raporlanmış, Gövde, şerefe ve külah’ın tuğla malzeme ile örüldüğü, bu bölümlerde bazı kısımlarının tuğla üzerine beton harç malzeme ile kaplama yapıldığı ve sıvandığı görülmüş, ayrıca gövdede derzlerde beton harç kullanılmış olmasının da minarenin özgün haline zarar verdiği tespit edilmişti.

Aşağıköy Camii Minaresinin, yapım malzemesi ve tekniği göz önüne alınarak taşıdığı tarihi değer nedeniyle 2863 sayılı Kanun kapsamında I. (Bir) Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilmesine ve hazırlanan tescil fişinin tashih edildiği şekliyle uygun olduğuna; söz konusu minarede onarım istenmesi durumunda, rölövesi ile restitiisyon ve restorasyon projelerinin hazırlanarak Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna iletilmesine ve kuruldan izinsiz her hangi bir fiziki ve inşai müdahalede bulunulmamasına 27.07.2017 karar verilmişti.

Köyde yaşayan vatandaşlar,  yetkili mercilerden ricada bulunarak birilerinin canı yanmadan artık yıkılacak haldeki minarenin onarımı ile ilgili ne yapılması gerekiyorsa, acilen yapılması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.