DOLAR
32,8036
EURO
34,7732
ALTIN
2.506,80
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C

Arıcılık’ta İlkbahar Bakımı

Arıcılık’ta İlkbahar Bakımı. Bilecikli Arıcılar İçin, İlkbahar Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir? Bilecik Tarım ve Orman Müdürlüğünce koronavirüs (covid-19) pandemisi nedeniyle ”Eğitim başlıyor” projesi kapsamında çeşitli kategorilerde video eğitimler yayınlanmaya başladı.

Başta Bilecik Valisi Bilal Şentürk olmak üzere, Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Şube Müdürü Emrah Celasin’in katkı ve çabalarıyla hazırlanan videolar, Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü sayfasından ve Bilecik Valiliği sosyal medya hesaplarından yayınlanacak.

Arıcılık faaliyetlerinde bulunan vatandaşlarımız için ilk video eğitim, Ziraat Mühendisi İsmail Çolak’ın sunumuyla Arıcılık’ta İlkbahar Bakımı başlığıyla yayınlandı.

Bilecik’te arıcılık ile uğraşan vatandaşlarımız için hazırlanan videoda Çolak, kışın geride kaldığı ve bölgenin iklim koşulları itibarı ile farklılıklar gösterdiği belirtilerek, örneğin Sakarya vadisinde olan bölgelerin daha ılıman, Bozüyük tarafının daha sert olduğu fakat, anlatılacak konuların aşağı yukarı bütün arıcılara hitap edileceği kaydedildi.

İlk olarak kolon yönetimi konusunu anlatan Çolak, kışa girerken kuralların çok basit olduğunu anlatarak bu yılki verimin geçen yıl yapılan başarılı çalışmalardan kaynaklandığını dile getirdi.

Kışa girerken kuralların;

Genç Ana Arı

Genç İşçi Arı Varlığı

Varroa Minimum

Bal Stoku

İyi Bir Sıkıştırma

Erken Baharda ise ;

Genç Ana Arı ( Olmazsa ne olur? Ana arı olsun yeter)

Varroa Minimum (Olsa da mücadele etmek kolay)

Bal Stoku ( Olmasa da takviye – idare etmek kolay)

Genç İşçi Arı Varlığı ( Olmasa da oluşturmak mümkün)

İyi bir sıkıştırma (Önemi hala devam ediyor)

Kış Çıkışı Yapılacak İlk İş

Ana arı kontrolü

İllaki göremeye gerek yok. Çerçeveyi kaldırdığınızda yavru topunu görmeniz ana varlığına işaret eder.

Kovana dıştan baktığınızda giriş çıkışlarda bir stres veya kovanın kapağını kaldırdığınızda arılar arka kısımlarını iğnelerini yukarı bakacak şekilde kaldırmaları, kovan içerisinde oluşan düzensizlikler, daha ileri aşamada hiç yavru görülmez ise ana arının olmadığı anlamına gelir.

Bu durumda yapılması gereken varsa elimizdeki yedek ana arıyı oyuna sokmak.

Yedek ana elimizde yoksa birinci seçenek test çerçevesi. Bulamazsak ve yedek ana arı da yoksa. Kovanda yalancı ana arı oluşmadan, o kovanı çeyrek kuralına uyarak, 1 çerçeve 1 kovana 2 çerçeve başka bir kovana olmak üzere dağıtmak.

Ziraat Mühendisi İsmail Çolak, ilkbahar bakımında ikinci olarak yapılan kontrolün ise besin kontrolü olduğunu kaydetti.

Arıcılıkta İlkbahar Bakımına ilişkin diğer ayrıntıları video bağlantısından izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.