DOLAR
32,4494
EURO
35,0400
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Anne babalara ilk gün rehberi

Anne babalara ilk gün rehberi

ÇOCUĞUNUZUN OKUL HEYECANI STRESE DÖNÜŞMESİN

Okullarda uyum süreci başlasa da, milyonlarca öğrenci için ders zili pazartesi günü çalacak.

Uzun bir yaz tatilinin ardından, üzerine titrediğiniz çocuğunuz yeniden okullu oluyor.

Formalar, renk renk kalemler, defterler ve çantalar alındı. Çocuğunuz bu alışveriş sürecinde çok mutlu ve heyecanlıydı kuşkusuz. Ancak bu, ilk gün stresi yaşamayacağı anlamına gelmiyor. Onu yeni arkadaşlar, dersler, ödevler ve sınavlar bekliyor. Bu da her çocukta çeşitli seviyelerde stres yaratıyor. Peki okulun ilk gününde çocukların okul stresini ve endişesini azaltmak için anne ile babalara ne tür görevler düşüyor? Aileler neler yapmalı, nelerden kaçınmalı? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Uzmanı Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu okulun ilk gününün stressiz geçmesi için dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle anlattı.

Sabah birlikte kahvaltı edin

Sabah yeterince erken bir saatte kalkın ve çocuğunuzla birlikte sağlam bir kahvaltı edin. Unutmayın telaşlı ve aceleci tavırlarınız gözü devamlı üzerinizde olan çocuğunuzun dikkatinden kaçmayacaktır. Sizi telaşlı ve endişeli gören çocuğunuz da strese girip endişelenmeye başlayacaktır. Bu nedenle sakin ve mutlu görünmeye özen gösterin.

Okula erken gidin

Okulun ilk günü çocuğunuzu yalnız göndermek tabii ki olmaz. Bu yüzden okula birlikte ve olması gerekenden biraz daha erken gidin. Böylece öğretmeniyle, arkadaşlarıyla ve diğer velilerle sohbet etme imkanı yakalayabilirsiniz. Bu da çocuğunuzu rahatlatacaktır.

Kendi öğrencilik deneyiminizden bahsedin

Eğer çocuğunuz kaygılıysa ona kendi öğrencilik deneyiminizden de bahsedebilirsiniz. Siz de bir zamanlar bu yollardan geçtiniz, kendi deneyimlerinizi paylaşabilir, o zamanlar neler hissettiğinizi ve okulda neler yaptığınızı anlatabilirsiniz.

Okulu eleştirmeyin

Psikolog Duygu Gökyıldırım Uslu, okulu, okuldaki öğretmenleri ve idarecileri, veliler ile öğrencileri eleştirmemeye özen göstermeniz gerektiğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Unutmayın çocuğunuz sizin her hareketinizi izliyor. Dolayısıyla ağzınızdan çıkacak olumsuz bir yorum okuluna, öğretmenine ya da arkadaşlarına bakış açısını değiştirebilir ve onu okuldan soğutabilir”

Başkalarıyla kıyaslamayın

Her çocuk kendine özeldir ve stres anlarında farklı tepkiler gösterebilir. Çocuğunuzu sınıf arkadaşlarıyla veya varsa büyük kardeşiyle karşılaştırmayın. Kısa ve öz bir ayrılık yaşayın. Çocuğunuz ayrılırken ağlayabilir ki bu çok normal bir durum. Ağlamasıyla ilgili alaycı bir tutum sergilemeyin. Çocuğunuza “Bak o ağlıyor mu? Ablan hiç ağlamamıştı” gibi kıyaslamalar yapmayın. Onu dinleyin ve hissettiği duyguları anlamaya çalışın. Ona korkmasının ve endişeli hissetmesinin çok normal olduğunu, bu hissin birkaç gün içinde geçeceğini ve her şeyin yolunda olduğunu söyleyin.

Eve dönmek isterse kabul etmeyin

Çocuğunuz okula gitmek istemez veya okuldan dönmek için ısrar ederse, kesinlikle taviz vermeyin. Her gün okula gitmesi gerektiğini ve bu konunun tartışmaya açık olmadığını sakin ve güzel bir dille anlatın.

Sorgulayıcı tavırlar sergilemeyin

Çocuğunuza günün nasıl geçtiğiyle ilgili sorgulayıcı bir tavır sergilemeyin. Daha fazlasını anlatması için zorlamayın. Merak ettiğiniz konuları öğretmeni veya idare ile konuşup öğrenebilirsiniz. Bundan sonra her geçen gün kendisini biraz daha iyi ve okula ait hissedeceğini söyleyin. Yaşıtı olan her çocuğun şu anda aynı hisleri yaşadığını, yalnız olmadığını belirtin ve onunla gurur duyduğunuzu hissettirin. Okul çıkışı sevdiği bir yerde beraber yemek yiyerek veya eksik olan okul malzemelerini birlikte tamamlayarak günü sonlandırabilirsiniz.

Profesyonel yardım alın

Bu küçük adımları takip ederek çocuğunuzun okuldaki ilk gününde endişe ve stresini bir nebze de olsa azaltabilirsiniz. Unutmayın, çocuğunuzun korkuları bir günde geçmeyecektir. Sabırla ve sevgiyle bu süreçte birlikte yol alacaksınız. Eğer çocuğunuzun tedirgin yaklaşımının olması gerekenden daha fazla sürdüğünü ve bir gelişme olmadığını görürseniz yardım için profesyonel bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.