DOLAR
32,3845
EURO
35,2418
ALTIN
2.324,32
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Alkollü Araç Kullanma Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma

Alkollü Araç Kullanma Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma 2020 yılı. Haber başlığında da yazıldığı gibi yapmak en doğrusu ‘Alkollü Araç Kullanma Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma’ tam bir uyarı.  Yapılan araştırmalar, en düşük seviyedeki alkolün bile sürücülük için güvenli olmadığını göstermektedir. Dünya üzerindeki tüm ülkeler, yasal alkol limitini, sosyal, tıbbi ve psikolojik açılardan değerlendirerek karar alıyor, belli bir riski kabul ederek bu limitleri belirliyor.

1900’lü yıllarda artmaya başlayan motorlu araç sayısı, trafik kurallarının yanı sıra beraberinde alkollü araç kullanımı için de önlem alma ihtiyacı doğurdu. Artan araç sayısı, alkollü araç kullanımı ve beraberindeki kazalar, gelişen teknoloji ile birlikte, özellikle alkollü araç kullanımı konusunu inceleyen uzmanların görüşüne göre kan-alkol sınırının en dip seviyeye çekilmesi yönünde olmuştur. Yasal limitin altında alkollü olmanın sadece trafik cezasını engellediği, can güvenliğini garantilemediği kabul edilmektedir.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası 2020 Yılı

Trafik ekiplerince yapılan kontrolde, alkolmetre ile yapılan testte hususi otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullandığı tespit edilen sürücü veya hususi otomobil dışında kalan diğer araçları 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanan sürücü 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince 2020 yılı Trafik idari para cezası rehberine göre 1. defada 1228 tl (%25 indirimli 921 tl), 2.defada 1.539 TL (% 25 İndirimli 1.154,25 TL.), 3 ve 3’ten fazlasında 2.473 TL (% 25 İndirimli 1.854,75 TL) para cezası ile cezalandırılır, sürücüler araç kullanmaktan men edilirken, 20 ceza puanı ile birlikte geriye doğru beş yıl içinde; 1.defasında 6 ay, 2. defasında 2 yıl, 3 ve fazlasında 5’er yıl belgeleri trafik ekiplerince geri alınır.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesine göre belgeleri 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; beş yıl süreyle geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutuluyor. Sürücülerin belgelerinin geri alma süresi sonunda iade edilebilmesi için belirtilen şartların sağlanması ve Karayolları Trafik Kanununa istinaden (48’inci madde ve diğer bütün maddeler) verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekiyor. 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilenler veya yasal sınırların üzerinde alkollü olarak trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında ayrıca TCK’nın 179’uncu maddesinden de işlem yapılıyor.

TCK’nın 179’uncu maddesi Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma

Madde 179-

(1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya
malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilir.

2- Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (1)

3- Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma

Madde 180- (1) Deniz, hava veya demiryolu ulaşımında, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye taksirle neden olan kimseye 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.

Bu cezaları öğrendiğinizde alkollü olarak direksiyon başına geçmeyeceğiniz ihtimalini düşünüyor, tüm sürücülere kazasız yolculuklar diliyoruz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.