DOLAR
32,4494
EURO
35,0400
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

735. HAYME ANA’YI ANMA VE GÖÇ ŞENLİKLERİ

735. HAYME ANA’YI ANMA VE GÖÇ ŞENLİKLERİ

Gündüz Alp’in eşi, Ertuğrul Gazi’nin annesi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin ninesi, Hayme Ana (Devlet Ana) için Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 735’nci kez anma töreni düzenlendi.
Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenliklerine Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Orhan Sarıbal, MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Vali Yardımcısı Hüdayar Mete Buhara, Domaniç Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, İl Emniyet Müdür vekili Hasan Çevik, 23, 24 ve 25. Dönem MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, Diriliş Ertuğrul dizisinde Süleyman Şah’ın eşi ve Ertuğrul Gazi’nin annesi Hayme Ana karakterini canlandıran tecrübeli oyuncu Hülya Darcan, Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği üyeleri , daire müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri kapsamında düzenlenen tören, Ahmet Hamdi Nayir ve protokol üyelerinin Hayme Ana’nın türbesini ziyaret edip, dua okuması ve anı defterinin imzalanmasıyla başladı.
Daha sonra Vali Ahmet Hamdi Nayir ile protokol üyeleri törene katılanları ve halkı selamladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören şehitlerin aziz ruhları için okunan Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.
DSC_8364_1200x800
Törenin açılış konuşmasını Çarşamba Köyü Muhtarı Selim Uyar yaptı.
Daha sonra Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir halka hitap etti. Vali Nayir konuşmasına son günlerde yaşanan terör olaylarında hayatını kaybeden şehit ve gazileri anarak başladı. Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Malazgirt’ten Çanakkale’ye, Dumlupınar’dan 15 Temmuz’a kadar bu vatanın bizlere vatan olması için emek sarf eden ve bu vatanın bizlerde kalması için canlarını feda eden bütün şehitlerimize ve Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde şehit düşen Uzman Çavuş Hasan Yaşar’a rahmet ve minnet, ailelerine de başsağlığı diliyor, sabr-ı cemil niyaz ediyorum” diye konuştu.
“DÜNYA DEVLETİ OLMA YÖNÜNDE HIZLA İLERLEYECEĞİZ”
Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’nin tarihimizin derinliklerini ve köklerimizi hatırlatmakta olduğunu ifade eden Vali Nayir, “Her sene bu zamanlar Kütahya’mız, iki güzelliği bir arada yaşamaktadır. Kuruluşun ve kurtuluşun şehri olarak tanımladığımız ilimizde bu iki özelliğine ait yıl dönümlerini peş peşe kutlamaktayız. Geçtiğimiz Salı günü kutladığımız kurtuluşun dönüm noktası olan 30 Ağustos Zafer Bayramının 94. yıldönümünden sonra, bugün de Osmanlı’nın kuruluşuna ait bir diğer hatırayı canlandırıyoruz. Bu tarih bilinci ve şuuru ile de kendi kültürümüzü, insanımızı ve toplumumuzu daha yakından tanıma imkânına kavuşmaktayız. Kuruluştaki o manevi iklim bize kardeşliği, sevgiyi, saygıyı öğreterek bugün ihtiyaç duyduğumuz birlik, beraberlik ve dayanışmamıza yol gösterecek rehber olacak ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşamasına temel olacaktır” dedi.
DSC_8641_1200x800
“ECDADIN BIRAKTIĞI MİRASLA İFTİHAR EDİYORUZ”
Günün anlam ve önemine dair bilgiler de veren Vali Ahmet Hamdi Nayir, Türk Milleti’nin tarih sahnesine çıkışını anlattı. Vali Nayir, “Türk milleti tarihin her döneminde önemli roller oynamış, başta devlet kurma, tarihi devirleri açıp kapama, toplumlara yaşattıkları medeniyet ve insanlık âleminde geniş ufuklar açılmasındaki başarıları ile iftihar edebileceğimiz bir mirası bize bırakmıştır. Bu bağlamda bugün burada manevi huzurunda saygı ile eğildiğimiz Hayme Ana ve onun içinden çıktığı Türk toplumundan söz etmek istiyorum. Türk Milleti, Anayurt Orta Asya’dan; sert iklim, kısır topraklar, kuraklık ve topraklara sığmama, yeni topraklar arama, daima müstakil ve hâkim yaşama konusundaki yaratılış kabiliyeti gibi nedenlerle Ana yurdun dışına taşmış ve dünyanın dört bir yanına kitleler halinde göç etmeye başlamıştı. Bu göç dalgalarından sonuncusu sayılan Oğuz Türkleri, Üçok Kolu’na bağlı Kınık Boyu ile 1040’da Dandanakan Savaşı sonrası merkezi Nişapur olan Büyük Selçuklu devletini kurmuş, yine Selçuklu ailesinden Kutalmış oğlu Süleyman Bey ile de 1076 da merkezi İznik olmak üzere Anadolu Selçuklu Devletini kurmuştu. Oğuzların ikinci kolu olan Bozoklara bağlı birde Kayı Boyu Selçuklular’ın Anadolu’yu fethi sırasında Ahlat civarına yerleşmişlerdi. 1220’li yıllarda Moğol istilası sırasında önce Erzurum, Erzincan ve Amasya civarına yerleşmişlerse de buralarda barınamayarak daha güneye doğru inip Halep bölgesine göç etmişlerdi. Başlarındaki beyleri Süleyman Şah’ın Fırat suyunda boğulması üzerine oralarda yurt tutmayarak Anadolu’nun içlerine doğru yürüyerek bir kısmı Çukurova’da kalmış,  bir kısmı ise Erzurum Pasinler’e yerleşmişlerdi” ifadelerini kullandı.
DSC_8654_1200x800
“ADINA TÜRK TARİHİNDE TÜRBE YAPTIRILAN İLK KADIN HAYME ANA’DIR”
Hayme Ana’nın cihan hâkimiyeti kuran büyük Osmanlı İmparatorluğu’na can verdiğine dikkat çeken Vali Nayir, “Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar arasında 1230 yılında yapılan savaşta Kayı Boyu’nun yeni beyi Gündüz Alp mağdur ve zayıf durumda olan Selçukluları destekleyince, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad Kayı boyunu Ankara’nın batısına Karacadağ bölgesine yerleştirdi. Daha sonra  Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın izni ile Boyu Söğüt’e geldi. Kayı Boyu, Hayme Ana’nın önderliğinde Söğüt’ü kışlak, Domaniç’i yaylak olarak yurt tutmuştu. Hayme Ana oğlu Ertuğrul’un daima yanında olmuş, ona destek vermiş, ona hep büyük idealler aşılamış, torunu Osman’ın elinden tutarak daha küçüklüğünde bir devletin nasıl kurulması gerektiğini, bunun için neler yapılmasının lazım geldiğini kendisine bıkmadan usanmadan anlatmıştır. Muhkem, kudret ve kuvvet sahibi anlamına gelen “Kayı Boyu”, kuvvet ve kudretin sembolü ve dünya hâkimiyeti sağlayacak olan Osmanlı Devleti’nin de kurucusu olacaktı. Hayme Ana, adına Türk tarihinde türbe yaptırılan ilk kadındır. O cihan hâkimiyeti kuran büyük Osmanlı İmparatorluğuna can veren anadır. O, bizlere bıraktığı engin tarihi mirası ile göğsümüzü kabartan anamızdır. Ertuğrul Gazi, “Devlet Ana” diye de anılan annesi “Hayme Ana”yı vefat ettiğinde her yıl çadır kurduğu tepenin üzerinde defnettirdi. Hayme Ana’nın mezarı zamanla kaybolur ve bilinmez olur. Aradan uzun yıllar geçer. Sultan 2. Abdülhamid, 1892’de büyük ninesi Hayme Ana’nın kabrini buldurarak üzerine bugünkü türbenin yapılmasına vesile olmuştur” şeklinde konuştu.
DSC_8742_1200x800
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir konuşmasında Hayme Ana’nın oğlu Ertuğrul Gazi’ye verdiği veciz öğüdünden “Hey oğul, anayurttan ayrılalı yıllar geçti. Deli rüzgârlar önünde oradan oraya savrulduk. Beylik otağını kurduğumuz şu yaylalar, artık son durağımız, son konağımız olsun. Oğuz’un yurtlarına diktiğimiz ağaçların kökleri kara yerin derinliklerine, dalları gökyüzünün yüceliklerine uzansın. Oğul, boyundan soyundan olsun olmasın, insanlara adil davran. Adaletten ayrılma ki insanların birlik ve dirlik kazansın. Yurdunda obanda herkes güvenle gezsin. Ululuk isteyen töreden ayrılmasın. Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan güzel övgüler senin olur. Yüreğinden inancı ağzından duayı, davranışlarında erdemi eksik etme. Bir de sabırlı ol ki oğul, ekşi koruk sabırla üzüm olur. Oğul, Beylik; dermekle, ağalık vermek iledir. Sofranı ve keseni yoksullara açık tut” bölümünü de okudu.
DSC_8323_1200x800
Vali Nayir konuşmasını, “Tarihimizin temel taşlarından biri olan Hayme Anayı, bu büyük Türk kadınını, ilk çadırın kurulduğu günden bugüne kadar canlarını veren şehitlerimizi ve ahirete irtihal etmiş olan tüm gazilerimizi ve Türk analarını, bu gün nedeniyle bir defa daha gururla, onurla yad ediyor, onlara Allah’tan rahmet diliyor, ruhları şad olsun diyorum” sözleriyle tamamladı.
d6aa45f7-971d-4325-a10b-7d9c4bcc3b85_1201x800
Konuşmaların ardından Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi, Balıkesir Karesi Atlı Okçuluk Kulübü Ekibi ile İnegöl Mehteran Bölüğü gösteriler sundu.
14171823_1781325565421773_2008671670_n
Tören yörük otağına kadar yapılan temsili göç yürüyüşü ile sona erdi.
44904653-9b79-4c52-a39f-05b6c7f6dd42_1201x800
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.