DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

2021 Franchise Sektörü Trendleri

2021 Franchise Sektörü Trendleri. Petrolün elinde bulunduran dünyanın sahibi olur diye düşünürken un ve suyun sahibi petrolü satın alır gerçeği ile karşı karşıya geldik.

2021 Franchise Sektörü Trendleri. Petrolün elinde bulunduran dünyanın sahibi olur diye düşünürken un ve suyun sahibi petrolü satın alır gerçeği ile karşı karşıya geldik.

 

Tüm sektörlerde kuralların kanla yazıldığı yeni bir dönem yaşadık. Bu sürecin beklenenden uzun sürmesi bazı tüketici davranışlarını değiştirdi. Eskiye dönme beklentisi artık ortadan kalktı. Dolayısıyla yaşanan bu süreç yeni trendlerle Mart 2021’de yeniden yazılmaya başlayacak. İşte yeni yazılan bu trendleri Dealer Perakende Hizmetleri uzmanları sizin için derledi.

 

 

2021 yılında franchise sektöründe beklenen 6 makro trend.

 

  • Daha önce franchise deneyimi yaşamamış bir kitle pazara girmeye hazırlanıyor

Pandemi zamanında kendisiyle çokça zaman geçiren özellikle beyaz yakalılar; hayallerini gerçekleştirmeye vakit bulamazken kendisini dinlemeye fırsat buldu ve hayallerini gerçekleştirmeden ölmek istemediğini anladı. Bu süreçte beklenenin aksine birçok marka franchise başvuru sayısını ikiye katladı. Bu kitle özellikle 350-700 bin Türk Lirası arası yatırımlı işlere yöneldi.

  • Sınıf ayrımı artacak; gelir adaletsizliğin arttığı zengin ve fakir arasındaki uçurumun büyüdüğü orta sınıf kitlenin küçüldüğü bir dönem yaşıyoruz

Gini katsayısı verilerine göre 2021’de gelir eşitsizliğinin daha da artacağı öngörülüyor. Bu da en zengin ve en fakir kitle arasındaki uçurumun artacağını gösteriyor. Markaların bu gerçeği bilerek fiyatlandırma ve yeni mağaza geliştirme stratejisini gözden geçirmesi gerekecek. Yerel yönetimlerin özellikle gelir adaletsizliğini ortadan kaldıracak perakende çözümleri üretmeye başlaması zorunluluk haline gelebilir.

  • Otantiklik gıdanın merkezine yaklaşacak

Online ticaretin artması, yerel işletmelerin yaptıkları özel işlerle daha görünür olması, tüketiciler için yeni bir deneyim alanı yarattı, artık insanlar Kars’taki bir şarküteriye ya da herhangi bir bölgenin özel bir ürününe kolayca erişebiliyor ve bunu denemek istiyor.

  • Alışverişe ayrılan süre azalacak

Yeni alışveriş deneyimi ve pratiklik insanların tüm perakende alışveriş deneyiminde kolay olana yönelmesine neden oldu. Dolayısıyla uzun uzun alışveriş deneyimleri daha optimize edilmiş alışveriş deneyimlerine dönüşecek. Özellikle tekstil mağazacılığında bu deneyim mimarisi revizyonu daha büyük bir ihtiyaç haline gelecek. Hem mağaza yerleşimi hem de ürün teşhir, sunum ve depolama ritüelleri kökten değişim gösterecek.

  • Cadde mağazacılığı yükselişe geçecek

Tüketiciler birikmiş özlemlerle açık alanlardaki mağaza deneyimlerine yönelecek. A.V.M.’lerin kapalı alanlarının psikolojik etkisi insanları AVM’lerden uzaklaştıracak. Bu dönemde mağaza kapanma sayısının oldukça yüksek olduğu caddeler daha gür bir şekilde ticaret hayatına dönecek.

 

  • Yerelin küçük kahramanları büyük zincirlerin karşısında yerini alacak

Birçok küçük il ve ilçede yer alan çok özel alışveriş deneyimleri sunan işletmeler sundukları benzersiz deneyimden dolayı; tek düze standart markalar karşısında kahramanlaşacak. Tüketicilerin özellikle yaşamak istediği alışveriş deneyimleri artık yerel kahramanlar karşılayacak.

 

Bu trendler mutlaka kendi içinde alt trendler de barındırıyor. Marka yöneticilerinin ve franchise geliştiricilerinin bu yeni döneme şimdiden hazırlanması artık kaçınılmaz bir zorunluluk.

 

Marka olma süreci zor olsa da, Koruyup büyütmek konsantrasyon gerektiriyor..

 

Bizim tespit ettiğimiz 1000’e yakın franchise çalışması içerisinde olan firma var. Ancak bu kadar çok girişimin içerisinde başarılı olan sayısı o kadar az ki; bu oldukça düşündürücü. Bir yanda Türk insanının girişimci ruhunun sonucunun heyecan verici durumu var, ancak diğer taraftan bakınca da yüzlerce başarısız girişim. İşin daha da vahim boyutu yatırımcıların yaşadığı hüsran.

 

Franchise dünyasının bu durumu bizim Dealer’i kurma nedenimiz oldu.

Öncelikle bu kadar girişimin başarı oranının düşüklüğünü anlamaya çalıştık. Bu konuda Goodjob Marka Danışmanlık şirketiyle bir işbirliği yaptık ve nedenleri sorgulamaya başladık.

 

Temelde iki neden karşımıza çıktı.

  1. Markalaşmayla ilgili çalışmaların yetersizliğiydi. Türk girişimcisinin konuya bakışı tamamen ürün odaklı. Konsept ve Müşteri odaklı düşünemiyoruz. Temel mantığın tüketici ihtiyacını çözecek modeller geliştirmek olmadığını tespit ettik.
  2. Sürdürülebilir yapılar kurmadaki yetersizliğimiz. İşin sürdürülebilirliği ve çoklanabilirliğine çok kafa yormuyoruz. Aslında franchise sistemlerinde yapılması gereken bir bilgisayar yazılımı gibi süreçleri kodlamak.

Sektördeki kötü örneklerden tecrübe almıyoruz. Hep iyi olanı taklit etme eğilimimiz var. Bu biraz da kolaycılığa kaçmak oluyor.

 

Biz Dealer olarak, iki hedef gruba hizmet ediyoruz. Birincisi, franchise verenler diğeri de  franchise yatırımcısı olmak isteyenler. Franchise verenler için franchise modelinin kurgulanması, pazar doğrulama işi ve doğru kiralama işlerini yapıyoruz. Yani pazarda çalışmayacak bir iş modeli varsa bunu tespit edip çalışabilir hale getiriyoruz.

 

Diğer yandan franchise yatırımı yapacak girişimciler için çalışıyoruz; bu kitlenin de doğru yatırımı yapmasını sağlıyoruz.

Öncelikle onlara, pazarı doğrulanmış bir marka sunuyoruz.

Bu da büyük oranda yatırım riskini izole ediyor.

Diğer konu da işi nerede, ne şartlarda yapacağı.

Bugün kiralama görüşmelerinden doğru işletmelerin oluşturulmasına kadar ki süreç en az doğru marka yatırım kararı kadar önemli.

 

Bu iş konsantrasyon ve ciddi bir takip süreci gerektirdiğinden dolayı yönetilebilir sayıda marka ile çalışmayı tercih eden bir şirketiz. Bu iş modeli; bizim, franchise verenin ve yatırımcıların kazanan tarafta olmasını sağlıyor.

 

Ayrıca Dealer sorumluluk alan bir şirket, işimiz franchise yatırımının gerçekleşmesi ile bitmiyor. İşletmenin karlılığını ve işletmecinin işe olan motivasyonunu da izliyoruz. Eğer müdahale etmemiz gereken bir nokta olursa işe tekrar dahil oluyoruz.

Bu 3. Parti iş ortaklarının işe dahil edilerek işletmenin yeniden ele alınması ya da kiralama şartlarının gözden geçirilmesi olabiliyor.

Ticarette kar da zarar da olabilir ama biz Dealer ve yatırımcıları olarak her zaman kazanan tarafta olmayı tercih ediyoruz ve bunun için çok çalışıyoruz.

 

Dealer Kurucusu Yahya Pulat; 1997 yılından günümüze yurtiçi ve yurtdışında onlarca markanın sahada konumlanması ve birçok başarılı organizasyonu markalar bünyesinde yürütmüştür.

Haliyle Dealer işin sadece teorisine değil pratiğini de sahiptir. 21 yıldır perakende sektörünün Türkiye’de gelişimine şahit olmuş bir yapıyız.

 

 

Klonlayarak değil özgün olarak yaşayan yapılar kurabiliriz

Kahveden, hamburgere, köfteye, tekstile, takıya kadar her yer klon markalarla dolu. Bu markalarla geçici saman alevleri oluşuyor ama 10. yılını gören markalarımız olamıyor.

İşin tılsımı tüketici zihninde boşluk dolduracak markalar yaratmada bu da tutarlı ve özgün marka fikirlerini zorunlu kılıyor.

Yoksa Türk girişimcisinin başarı şansı yakalama şansı yok.

 

Mesele Franchise Vermek Değil Doğru Yatırımcı ile Buluşmak

 

Franchise almak ticari bir iş modeline dahil olmaktan ziyade, popüler olan bir şeyi edinme veya bir moda satın almak gibi algılanmakta. Bu da geçici bir hevesle yapılan yanlış işleri doğuruyor. Hevesi geçen yatırımcı bir süre sonra markaya zarar vermeye başlıyor.

Marka sahipleri için hasta mağazalar, yatırımcılar için de çaresizlik oluşturuyor.

Bu da işini layığıyla yapan iş sahiplerine zarar veriyor.

Mesele çok sayıda franchise mağaza açmak olmamalı; İşini doğru yapacak yatırımcılarla iş birliği yapmak olmalı.

 

Kazandıran yatırımlar yaptırmayı ilke edinen DEALER, geliştirdiği analiz yöntemi ve tecrübesi ile hizmet verdiği yatırımcıların ve markaların en doğru kararları verip sürekliliği olan ticaretler yapması için çalışır.

 

 

DEALER’in tek bir varoluş amacı vardır; Kazanan tarafta olmak!

DEALER’le kazanmanın en önemli koşulu iyi bir analiz ve anlama sürecidir.

DEALER yatırımcıları ve hizmet verdiği markalar ile çok yakın çalışır.

Birlik olmanın her taraf için kazanç doğurduğunu iyi bilir.

DEALER geliştirdiği DEALER log verimlilik ölçme ve gelecek senaryoları oluşturma modeli ile doğru yatırım kararları almanızı sağlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.