DOLAR
32,4962
EURO
34,7711
ALTIN
2.487,71
BIST
9.539,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

Dünya Sulak Alanlar Günü her yıl 2 Şubat da kutlanmaktadır. 2019 Yılı Dünya Sulak Alanlar Günü teması “Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği” şeklinde belirlendi.

DKMP 2. Bölge Müdürü V. Hakan Mumcuoğlu konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada; ”Sulak alanlar insan yaşamı için hayati bir öneme sahiptir. Sulak alanlar, Dünyanın en verimli ortamları arasında sayılmaktadır. Sayısız bitki ve hayvan türünün hayatta kalmaya bağlı olduğu suyu ve verimliliği sağlayan biyolojik çeşitlilik ortamlarıdır. Ekosistem için vazgeçilmez olan sulak alanlar, tatlı su, gıda ve inşaat malzemeleri tedariki yanında sel kontrolü, yeraltı suyu şarjı ve iklim değişikliğinin azaltılmasına kadar, insanlığa sağladıkları sayısız fayda bulunmaktadır. Dünya Sulak Alanlar Günü, sulak alanların değerini ve bu ekosistemin doğal gücünden nasıl faydalanabileceğimizi ve iklim değişikliğini azaltmak için yapılabilecekleri düşünmemiz açısından önemlidir. Araştırmalara göre dünyadaki tüm sulak alanlarımızın üçte birinden fazlası sadece 45 yılda kaybolmuştur. Günümüzde sulak alanlar ormanlardan üç kat daha hızlı kaybolmaktadır. Hepimiz sulak alan kaybını tersine çevirmeye katkıda bulunabiliriz, böylece doğaya ve insanlara sundukları kritik hizmetlerden yararlanmaya devam ederiz. Sulak alanlar taşkınları azaltması ve kuraklığı gidermesi nedeniyle önemlidir. Sulak alanların kaybını azaltmak, eski halinde bırakmak, korumak, akıllıca kullanmak, kurutmamak, kıyı şeridinde binalar inşa etmemek, temiz tutmakla mümkündür.” ifadesinde bulundu.

Mumcuoğlu, sürdürülebilir bir gelecek için sulak alanların önemi konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla okullarda eğitimlerin devam ettiğini belirterek, sulak alanların iklim değişikliğinin azaltılmasındaki ve uyumundaki önemli rolünün bilincinde olarak yaşanmasını diledi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.