DOLAR
32,3363
EURO
35,1567
ALTIN
2.244,16
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
7°C
Bilecik
7°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
9°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

“Yaşlıya yer” değeri kaybedilmemeli!

“Yaşlıya yer” değeri kaybedilmemeli!

İngiltere’de geçtiğimiz günlerde “toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer verilmemesinin onlar için etkili bir egzersiz olabileceği” şeklindeki öneri tartışmalara yol açtı. Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abulfez Süleymanov, yaşlıya saygının toplumumuzda çok önemli bir değer olduğunu belirterek bu değeri kaybetmememiz gerektiğini vurguladı.

Oxford Üniversitesinden İngiltere’nin Halk Sağlığı Klinik Danışmanı Sir Muir Gray, geçtiğimiz günlerde İngiliz The Sun gazetesine verdiği röportajda “Metro ya da otobüste yaşlı birine yer verirken iki kez düşünün. Ayakta durmak onlar için harika bir egzersiz” dedi. Gray’in sözleri tartışmalara neden oldu.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abulfez Süleymanov, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu konunun yapılan bir haber üzerine yeniden tartışılmaya başlaması çok sakıncalı. Özellikle sosyal medyada son günlerde bu haber üzerine yapılan tartışmalarda kimilerinin daha da ileri giderek toplu ulaşım araçlarında yaşlılara yer verilmesini ‘terk edilmesi gereken zararlı bir toplumsal alışkanlık’ olarak değerlendirmesini, bu anlamda yanlış algı oluşturma çalışmalarını ise üzüntü ile karşılıyoruz.

Oturma önceliği tanınmıyor

Zaten son dönemlerde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimizde toplu ulaşım araçlarında yaşlı ve dezavantajlı vatandaşlarımıza oturma önceliği tanınmadığını gözlemliyoruz. Maalesef toplu ulaşım araçlarında yaşlı ve dezavantajlı gruba mensup kişiler kendileri için ayrılmış özel bölümlere bile oturamıyorlar. Bunun kat edilen mesafenin uzunluğu, özellikle metropollerde hatta gençlerin bile işten veya okuldan yorgun dönmesi gibi farklı gerekçeleri olabilir.

Fakat her şeye rağmen fiziksel koşullardan dolayı yaşlı insanların toplum ulaşım araçlarında oturma önceliği vardır. Öte yandan yabancı uzmanın yaşlılar için egzersiz gibi gördüğü yaşlıların ayakta kalma durumlarının, toplu ulaşım araçlarının oldukça kalabalık ve trafiğin yoğun olduğu İstanbul gibi metropoller için geçerli olduğunu söylemek mümkün değildir.”

Bu değeri kaybetmemeliyiz

Yaşlıya saygının toplumuzda çok önemli bir değer olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Abulfez Süleymanov, “Toplum olarak bu değeri kaybetmemiz gerekir. 2015 yılında Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü olarak öğrenci arkadaşlarımızla birlikte yaşlı insanlarımızın, engelli vatandaşlarımızın, hamile kadınların otobüs, metrobüs, metro, tramvay ve diğer toplu ulaşım araçlarında oturma önceliğinin tanınmaması olgusunu konu alan ‘Kördüğüm’ isimli kısa film yaparak bu konuya dikkat çekmeye çalıştık ” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.