DOLAR
32,5249
EURO
34,8093
ALTIN
2.422,22
BIST
9.742,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C

TÜZÜN’E SÜRPRİZ HAYIRLI DESTEK

TÜZÜN’E SÜRPRİZ HAYIRLI DESTEK

Tek kişi rejimi getiren Anayasa değişikliğine karşı “Hayır” kampanyasını gece gündüz sürdüren CHP Milletvekili Tüzün’e sürpriz bir destek geldi. Pelitözü ve Gülümbe’ye yaptığı ziyaretler sırasında Tüzün’ün yanına gelen bir kişi, “Yaşar Abi, ben Azerbaycan’dan Başkanlık yüzünden kaçtım buraya geldim, İnşallah bu sistem Türkiye’ye gelmez” dedi. Tüzün, bu diyaloğu, “Hepimizin kulağına küpe olsun” diyerek paylaştı.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği öncesi referandum kampanyasını dur durak bilmeden sürdürüyor. 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde önce Bilecik’te törenlere katılan Tüzün daha sonra CHP teşkilat yöneticileri ile birlikte Gölpazarı Belediyesi’nin şehitler için okuttuğu mevlüde katıldı. Ardından Gölpazarlılara neden hayır denilmesi gerektiğini anlatan Tüzün, ertesi gün de Eskişehir’e geçerek CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin mitinginde bulundu.
Yeniden Bilecik’e dönen Tüzün, Pazar yerinde esnaf ve vatandaşlarla buluşarak “hayırlı pazarlar” temennisinde bulundu. Vatandaşlarla birebir diyalog kuran Tüzün’ün gece de Pelitözü mahallesi ve Gülümbe Köyünde sohbetlere katıldı.
Tüzün buralarda yaptığı konuşmalarda, 16 Nisan referandumunda seçim yapılmayacağını, bir partiye, bir milletvekiline veya belediye başkanına oy verilmeyeceğine dikkat çekti. Tüzün konuşmalarında şunları söyledi:
“Bir evladınız, bir komşunuz olarak bir değerlendirme yapmak için. Katılan olur katılmayan olur. Demokrasinin güzel yanı da budur.
16 Nisan’da oy vermek için sandık başına gideceğimiz bu anayasa değişikliği Meclis’te 16gün Anayasa Komisyonunda,17 gün Genel Kurul’da görüşüldü. Şimdi millet olarak yetki sizde. Bugün Bilecik pazarında hemşerilerimizle beraber oldu. Büyük çoğunluğu neden evet, neden hayır hayır diyeceğimi bilmiyorum diyor. Hatta bazıları ‘bu seçimde size oy vereceğim’ diyor. Anketlerde Türkiye’nin yüzde 62’si içeriği bilmediğini söylüyor. Haklısınız. Çünkü,Meclis’te 33 gün süren görüşmeler sizin uyku saatinizde yapıldı. Toplumun büyük kesimi bilgilendirilmedi, sizden kaçırıldı.
Bu bir seçim değil. Bu bir sistem değişikliği, bu bir rejim değişiklidir. Evet ya da hayır diyenlere saygı duyuyorum. Öncelikle bunu söyleyeyim. Evet diyen de hayır diyen de terörist değildir.
Bir şeye niyet edebilirsiniz ama kısmet olmayabilir. İçinizde AKP’ye, Cumhurbaşkanına oy verenler vardır. Önümüzdeki seçimlerde de oy verecekler vardır. Ona saygı duyuyorum. Ama 16 Nisan’da gelecek sandık seçim sandığı değil. Tek adam rejimi getiren bir anayasa değişikliği.
Devletin en yüksek makamı cumhurbaşkanlığıdır. Bu makamda siyaset olmamalı. Üç makamda araçlara fors olarak Türk bayrağını aracına takılır. Cumhurbaşkanı, valiler, büyükelçiler. Bu kişiler devleti temsil eder. Devletin politize olmaması gerekir.
Şöyle düşünün. 16 Nisan’da evet oyu verirseniz ben milletvekili, belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, Pelitözü muhtarı, aza olacağım diyorum. Böyle bir şey olabilir mi?
Önümüzdeki dönemde seçim yapacaksınız. Belediye başkanı seçilsin, belediye meclisi üyelerini o seçsin diyor muyuz? Muhtarın yanında azaları niye seçiyoruz? Onu kim denetleyecek. Onun başına bir şey gelirse denetlesin diye azaları biz seçiyoruz.
Ama 16 Nisan’da evet oyu verirseniz seçilecek kişi bütün yardımcılarını, bakanlarını kendisi seçecek. Böyle bir sistem olabilir mi?
Bu Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu meselesi değil. Bu devletin milletin meselesi. Millet olarak yetkinizi kimseye teslim etmeyin. Bu kadar yetkiyi tek kişiye verirseniz önünüze bir daha sandık gelmeyebilir.
Kanun nedir, Kanun Hükmünde Kararname nedir, bir karışıklık var. Bir tasarı, teklif hazırlanır Meclis’e gelir. Önce komisyonlarda uzmanlar inceler sonra Genel Kurula gelir,tartışılır, üzerinde konuşulur. Oylanır. Cumhurbaşkanının onayına gider. Resmi Gazete’de yayınlanır. Gerekirse anayasa mahkemesine müracaat edersiniz.
Değişiklik çıkarsa seçilecek başkan olağanüstü hal ilan edip Türkiye’yi kanun hükmünde kararnamelerle yönetebilir. ‘Ben Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli vatandaş yaptım’ diyebilir. Veya ‘ekonomik sıkıntı nedeniyle emekli maaşlarının yarısını kestim’ diyebilir, imza atar. Bu kadar, bitti..
Olağanüstü döneminde çıkan kararnameler anayasa mahkemesine de götürülemiyor. Der ki ‘Bilecik’i il olmaktan çıkardım, Bursa’ya ilçe yaptım’. Kimse itiraz edemez. Kanun tartışılarak olgunlaştırılarak çıkartılır Kanun Hükmünde Kararname bir tek kişinin imzasıyla çıkar.
Bu pakette köylüye, çiftçiye, emekliye herhangi bir avantaj sağlanmıyor. Milletin yetkisi tek bir kişiye devrediliyor. Bir kişiye derken şimdiyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan meselesi değil. O da bizim gibi bir fani. Bugün var, yarın yok. Yarın bu yetkiler kötü birinin eline geçtiğinde maalesef Türkiye’yi önüne geçilemeyecek engellerle dolu bir teklif.
Bu teklife evet diyenler de bu ülkenin insanıdır, komşumuzdur, akrabamızdır. 16 Nisan’dan sonra da birlikte yaşayacağız.
Bir evladınız olarak söylemek istiyorum. İktidar partisi bu teklifi HDP, PKK, FETÖ desteklediği için evet diyoruz diyorlar. Bununla ilgisi yok. Evet verecekler de, hayır verecekler de terörist değildir. Bunu söyleyenleri kınıyorum.
16 Nisan’da hayır çıkarsa sistem bozulmayacak Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, milletvekilleri görevine devam edecek. Felaket olur, deprem olur diyorlar. Bu doğru değil.
Bu bizim CHP olarak şahsi meselemiz değil. Bu milletin meselesi. Sandığagiderken daha önce bir dakika düşündüyseniz şimdi bir saat düşünün. Vebal altında kalmayın”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.