DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

SEMPOZYUMDA ŞANLI TARİHİMİZ ANLATILDI

SEMPOZYUMDA ŞANLI TARİHİMİZ ANLATILDI

 

Bilecik Belediye Başkanlığı, Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı ( BEBKA), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ortaklığında bu sene 2. si düzenlenen ve salonların dolduğu ”Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu’nda şanlı tarihimiz anlatıldı.

 

Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu’nun ikinci gününde Usta Sunucu Serdar Tuncer’in moderatörlüğünde; Ünlü tarihçiler Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Yavuz Bahadıroğlu ve Prof. Dr. Bülent Arı konuşmacı olarak katıldı.

 

İzleyicilerin yoğun ilgiyle takip ettiği ve alkışladığı konferansta Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve Kayı Boyu’nun tarihi yanı sıra güncel konular ele alındı.

 

BELEDİYE BAŞKANI SELİM YAĞCI:

 

”HEM GEÇMİŞİMİZİ YAD ETTİK HEM BUGÜNÜMÜZLE DERTLENDİK HEM DE GELECEĞİMİZE ÜMİTLE BAKTIK”

 

Belediye Başkanı Selim Yağcı, konferans sonunda yaptığı konuşmada; ”Bu etkinlik ile hem geçmişimizi yad ettik, hem bugünümüzle dertlendik hem de geleceğimize ümitle baktık” ifadelerini kullanarak; şunları söyledi:

 

”Gerçekten Bilecik; Diriliş, Kuruluş ve Kurtuluşun Beşiği olan bir şehir. Bunları simgesel olarak anlatma anlamında göreve geldiğimiz ilk günden itiraberen geçmişiyle övünen geleceğe emin adımlarla yürüyen marka bir şehir oluşturma hedefiyle yola çıktık. Allah’a çok şükürler olsun ki bugün bu şehrin oluşumunu hep birlikte gerçekleştirdik. Sempozyumumuz kapsamında bu konuları ele aldık ve gerçekten Bilecik’in mayasına uygun bir tartışma ve değerlendirme imkanı bulduk. Hem geçmişimizi yad ettik, hem bugünümüz ile dertlendik hem de geleceğimize de ümitle baktık. Bu güzel anları ve güzel bilgileri bizlere ulaştıran değerli konuşmacılara teşekkür ediyorum. Bu toplantıya anlam kazandırdığı için sizlere teşekkür ediyorum ve her zaman dediğimiz gibi ‘Hep Birlikte Daha İyiye Daha Güzele” ifadelerini kullandı.

 

YAZAR VE TARİHÇİ YAVUZ BAHADIROĞLU:
”BİLECİK FATİH ŞEHRİDİR”

 

Yavuz Bahadıroğlu da Bilecik’in çok kıymetli topraklar olduğunu belirterek, “Bilecik, Fatih şehridir” ifadesini kullandı.

 

Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu ise diziler üzerinden tarih öğrenilemeyeceğine vurgu yaparak, “Film başkadır, ilim başkadır” dedi. Muhteşem Yüzyıl dizisini rezalet olarak nitelendiren Bahadıroğlu, Diriliş Ertuğrul’un son dönemlerdeki diziler arasında iyilerden olduğunu ifade etti.

 

‘Kasıtlı bir namussuzluk yok’ diyerek net bir tavır gösteren Bahadıroğlu, “Tarihi diziden öğreneceğiz diyenler hiç izlemesi. Bu diziler sadece tarih şuuru veriyor bu da güzel bir şey ama film başkadır ilim başkadır. Bu devleti, bu milleti kimseye yedirmeyiz. Bilecik, fatih şehridir. Çanakkaleyi geçilmez yaptık, 15 Temmuz’da bombaları şemsiye ile durdurduk. Türk Milleti bu durumu mercek altına alması lazım. İnşallah Ayasofya’da yine Cuma namazı kılacağız” diye konuştu. Yavuz Bahadıroğlu konuşmasının devamında, Şeyh Edebali’nin devlete ruh üfleyen bir alim olduğuna dikkat çekerek, aradan geçen yıllara rağmen bu ruhun Türk Milleti’nde yaşamaya devam ettiğini vurguladı.

 

PROF. DR AHMET ŞİMŞİRGİL:

 

”OSMANLI KAYI BOYUDUR BU TOPRAKLARDA KURULMUŞTUR”

 

Kayı Boyu’nun Söğüt’e gelişini anlatan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, yöneltilen soru üzerine dizilerde anlatılan tarihsel süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Osmanlı Devleti’nin Yalova’da kurulduğunu ve Osmanlı Devleti’ni Kayı’ların kurmadığı iddiaları ile gündeme gelen Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ı sert bir dille eleştiren Şimşirgil, “Osmanlı, Kayı Boyu’dur. Bu topraklarda kurulmuştur” dedi. Tarih dizilerine yönelik değerlendirmesinde ise tarihimizi anlatan dizilerden çok hoşnut olmadığını belirterek eleştiri ve önerilerini dile getiren Şimşirgil, Muhteşem Yüzyıl dizisinin bir rezalet olduğunu ifade ederken Diriliş Ertuğrul’un ise genel anlamda iyi olduğunu ancak yanlışlık ve eksikliklerin bulunduğunu belirterek; “Muhteşem Yüzyıl’da doğru tek bir kare görmedim. Diriliş Ertuğrul buna göre daha iyi durumda ancak bazı sıkıntılarda mevcut. Mesela dizideki Ertuğrul’a evet bu Ertuğrul diyebilir miyiz tam olarak diyemeyiz. İzleyici her gördüğüne inanmasın, hakkıyla bilsin, öğrensin. Dizinin senaryosuna yapımcılar elbette bir şeyler katacak ama olmadık şeyleri katma. Diriliş Ertuğrul’da olduğu gibi Kayı Boyu Dodurga Boyu’na sığıntı değildir. Bunu böyle aktarma, başka senaryolar yap. Bizde tarih bitmez” dedi.

 

Prof. Dr. Bülent Arı ise Osmanlı’nın Doğuşu ve Kayı Boyu üzerine bilgiler vererek, bazı bilimsel çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

 

Osmanlının devletleşme süreci ve Ertuğrul Gazinin Anadolu’u serüvenini başlangıcını anlatan Müzecilik Kurulu Başkan Tanıtım Başkanı Prof. Dr. Bülent Arı; “Bununla ilgili çok bilinmeyenler var. Fuat Köprülü başta olmak üzere üstatlar yıllardır araştırıyor. Çok fazla bilgi var bunların bir kısmı birbiriyle örtüşmüyor. Batıdan gelen kaynaklara göre bir aşiret beyi, koyun çobanı nasıl oluyor da bir devlet kuruyor? Kayı stratejisi olan bir boydu. Selçuk Sultanı Alaattin Keykubat’la Ertuğrul gençliğinde karşılaşıyor. 4. Haçlı seferinde Venedikliler Kudüs’e yola çıkmışken yolda İstanbul’u yağmaladılar. O yağmadan pek çok eseri yağmaladılar. Doğu roma yağmalandı. Bizans İmparatoru bu olaydan sonra İznik’e yerleşti. Bu durum karşısında da Selçuk daha fazla Bizans’sın üstüne gitmeye başladı. Bu vesileyle de mücadele ederken yolları kesişti. O dönemler Söğüt’te yerleşen Ertuğrul Gazi cihat ve fetih yapıyor o zaman da ihtiyaç olan buydu.” İfadelerini kullandı.

 

USTA SUNUCU VE MODERATÖR SERDAR TUNCER:

 

“TARİHTE MAZİSİ BİZİM KADAR ŞANLI BİR MİLLET DAHA YOK”

 

Osmanlının şanlı tarihinden bahsederek sempozyumun açılış konuşmasını ve takdimini yapan Moderatör Serdar Tuncer; “Bu gün ecdadımızı konuşacağız. Tarihte mazisi bizim kadar şanlı bir millet daha yok. Bununla iftihar edebiliriz. Ancak o şanlı mazisiyle bizim kadar kavgalı bir millet daha yok. Bu iki ucu bir arada barındırıyoruz. Son zamanlarda Osmanlıya, İslamiyet’e artan bir ilgi, bilgi, çoğalan tv programları, artan dizilerle ecdadımızı merak eder hale geldik. Kim olduklarını tam bilmesek de kim olmadıklarını biliyoruz. Bu gün burada ecdadımızın kim olduklarını iyi bilen insanlar var birazdan onlar sizlerle olacak. Biz kim lduğumuzu hatırlamıyoruz, ama dünyanın dört bir yanında bizim kim olduğumuzu unutmayan birçok mazlum, mağdur insan var. Geçmişte koca imparatorluğu kuran ecdadımızı bugünün insanına nasıl anlatacağız? Bugün kim olduğumuzu hatırlama derdine düşeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Belediye Başkanı Selim Yağcı, konferansın sonunda konuşmacılar ve moderatör Serdar Tuncer’e, çeşitli hediyeler taktim ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etkinlik, vatandaşların konuşmacıların kitaplarını imzalaması ve fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.