DOLAR
32,4466
EURO
34,4543
ALTIN
2.489,74
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
26°C
Bilecik
26°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

SAĞLIK İÇİN HAREKET ET

SAĞLIK İÇİN HAREKET ET GÜNÜ 

Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel harekettir. Oyun oynamak, ev işleri, bahçe işleri, yürümek, merdiven inip-çıkmak, yemek yemek, banyo yapmak gibi günlük yaşamımızı sürdürmek için yapılan etkinliklerin yanı sıra, egzersiz ve spor da birer fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivite, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biridir.
Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, iyi kolesterol seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.
Fiziksel aktivitelerin sağlık açısından yararlarının görülebilmesi için düzenli yapılması gerekmektedir. Haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, kalın barsak ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacaktır. Orta şiddette fiziksel aktivite, nefes almanın ve kalp atım sayısının normalden daha fazla olduğu, kasların zorlanmaya başladığı, orta derecede çaba gerektiren hızlı yürüyüş, düşük tempolu koşmak, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, normal tempoda bisiklet sürmek gibi aktivitelerdir.
Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra  yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. 
            Fiziksel aktivitenin önemi ve sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla özel günlerin kutlanması Sağlık Bakanlığımız öncülüğünde yürütülen Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Program’ının aktivitelerinin içerisinde yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.
“Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Etkinlikleri” kapsamında Müdürlüğümüz tarafından 2013 yılı Aralık ayından itibaren, haftada en az 1 kez olmak üzere İl ve İlçe Merkezinde yürüyüş ve çeşitli fiziksel aktivite etkinlikleri düzenlenmektedir.  Yine bu etkinlikler kapsamında  “10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü”  nedeniyle Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Kayı Plaza AVM’de, “AVM’lerde Egzersiz Yapıyoruz” etkinliği halkımızın yoğun katılımıyla düzenlenmiş olup, etkinliğimize uzman personel görevlendirerek destek veren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne, Kayı Plaza Yönetimine ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.   

Uzm. Dr. Ömer BALCI
Bilecik Halk Sağlığı Müdürü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.