DOLAR
32,3119
EURO
35,1160
ALTIN
2.302,59
BIST
9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

PIRELLI CENEVRE FUARI’NA RENK KATTI

PIRELLI CENEVRE FUARI’NA RENK KATTI

Pirelli Cenevre Otomobil Fuarı’nda yeni teknolojilerini tanıtıyor. Renkli lastikler ve özel uygulamasıyla uyarı ve yardım bilgileri paylaşan lastik izleme sistemi Pirelli Connesso ile P Zero ve Winter Sottozero lastiklerinin renkli versiyonlarını sergiliyor.

Pirelli, tıpkı 1950’lerde radyal Cinturato ve 1980’lerde ultra düşük profilli P Zero ile yaptığı gibi, lastik üretiminde yeni bir çağın kapılarını aralıyor. Marka, Cenevre Otomobil Fuarı’nda iki yeniliği vitrine çıkarıyor: Pirelli mühendislerinin geliştirdiği inovatif malzemeler ve koruyucu sistemlerle canlı ve dayanıklı renkler kazanan P Zero ve Winter Sottozero lastiklerinin renkli versiyonları Cenevre Fuarı’nda sergileniyor.

Markanın bir diğer dünya prömiyeri ise Pirelli Connesso platformu. Yenileme pazarında düz siyah veya renkli seçenekleriyle bulunabilen P Zero ve Winter Sottozero lastiklere entegre, lastiğin iç duvarında yer alan sensörler yardımıyla topladığı verileri bir uygulamayla sürücüye aktaran Pirelli Connesso platformu, lastiğin performansına ilişkin hayati bilgilerin yanı sıra, kişiye özel bir dizi hizmet de sunuyor.

İster sadece renkli, ister hem renkli, hem sensörlü

Sürücüler lastik değiştirirken P Zero ve Winter Sottozero’nun standart versiyonlarının dışında sensörlü ve renkli, yalnızca Connesso sistemine sahip ya da yalnızca renkli lastikler arasında tercih yapabilecekler. Diğer bir deyişle, farklı ebat seçeneklerinde ve yaz, kış ve performans gibi farklı uygulamalara yönelik tek bir lastikte, sensör ve renk seçenekleri istenilen kombinasyonda bir araya getirilebiliyor.

Sürücüye özel lastiklerle dijital lastik pazarında öncü

Bu iki yeniliği ‘kişiye özel’ lastik stratejisinin bir parçası olarak konumlayan Pirelli, dijital lastik pazarına da öncü olarak giriş yapıyor. Güvenlik, performans ve yakıt tüketimi gibi temel nitelikleri taşıyan strateji, aynı zamanda sürücülerin kişiselleştirme ihtiyaçlarına da hitap eden, sürücüye özel lastikler geliştirmeyi temel alıyor.

Siparişler başladı

P Zero ve Winter Sottozero’nun renkli versiyonlarının ön siparişleri, prestij sektörü için 20 inç ve üstü ölçülerde şimdiden başlamış durumda. Sonraki aşamada ise bunları premium otomobillere yönelik versiyonlar izleyecek. Pirelli Connesso ise öncelikle prestij otomobiller için tasarlanan 20 inç ve üstü P Zero ve Winter Sottozero modellerinde yer alacak. Sistem ilk olarak 2017 yazında, dijital dünyanın önde gelen şirketleriyle işbirliği içerisinde geliştirildiği ABD’de, daha sonra ise Avrupa ve Uzak Doğu’daki başlıca pazarlarda sunulacak.

Pirelli sektöre renk katıyor

PNCS (gürültü önleyici bir sistem), Run Flat ve Seal Inside (lastiğin patlama durumunda kendisini onarmasına imkan veren teknoloji) gibi teknolojileri sektöre kazandıran Pirelli, bu yeniliğiyle de sektöre renk katıyor.

Sürekli gerçekleştirdiği müşteri trend analizleri ve pazar araştırmaları ile prestij ve premium sektör müşterileri arasında kişiselleştirme ihtiyacının giderek arttığını belirleyen Pirelli, lastiklerinin renkli versiyonunu da bu ihtiyaca yanıt vermek üzere geliştirdi. Renkli versiyonda kullanılacak temel renkler olan kırmızı, sarı, beyaz ve gümüş, Cenevre Otomobil Fuarı’nın yalnızca Pirelli standında değil, fuarın merakla beklenen otomobillerinin bazılarında da ziyaretçilerle buluşuyor. Yılın sonundan itibaren, yalnızca temel renklerde değil, talep üzerine her renkte lastik edinmek mümkün olacak.
Pirelli’nin P Zero ve Winter Sottozero lastiklerinde getirdiği yenilikler yalnızca renk seçenekleriyle sınırlı değil. Pirelli’nin geliştirdiği teknolojiler sayesinde, lastik yanaklarındaki renklerin dayanıklılığı da artırılmış durumda. Pirelli mühendisleri, renkli lastiklerin 2011 yılından bu yana kullanıldığı Formula 1’den edindikleri tecrübe sayesinde yenilikçi bir etiket sistemi ürettiler. Yeni geliştirilen malzeme, performanstan ödün vermeksizin koruyucu bir bariyer işlevi görerek, lastiğin renginin kullanıma bağlı olarak zaman içinde solmasını engelliyor.

İlk kez geçtiğimiz aylarda konsept tasarım olarak Pagani, Lamborghini ve McLaren modellerinde görücüye çıkan P Zero lastiklerin renkli versiyonları, yaz aylarıyla birlikte Ferrari, Aston Martin, Porsche ve Bentley gibi markalar için de pazara sürülecek. Renkli versiyonlarda ürün gamı daha sonra da dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinin premium modellerini kapsayacak şekilde genişletilecek.

Pirelli Connesso ile lastikler artık akıllı ve etkileşimli

Pirelli’nin fuarda tanıttığı yeniliklerden olan Pirelli Connesso, markanın üst düzey lastik modellerine entegre ettiği bir sensörden yararlanan ve araç içi bilgisayarda halihazırda bulunan bilgileri pekiştiren bir dijital platform olarak açıklanıyor. Her bir lastiğin durumu, kullanım ve bakım bilgileri gibi veriler sağlayan sistem, aynı zamanda en titiz sürücülerin bile hareketlilik ihtiyaçlarını karşılayacak, yerelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunuyor. Teknik bir aksesuar olarak kurgulanan Pirelli’nin bu yeni sistemi, lastiklerden alınan verimi artırmak yoluyla performansı optimize edip yakıt tüketimini düşürerek, sürücülere daha bilgili ve keyifli bir sürüş deneyimi yaşatmayı amaçlıyor.

Pirelli Connesso, lastik içine yerleştirilen, Pirelli Cloud hizmeti ve akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir uygulamaya bağlı olarak çalışan bir sensör sayesinde, sürücülerin otomobillerinin lastikleri ile sürekli iletişim halinde olacakları bir kullanıcı arayüzü oluşturuyor. Yalnızca birkaç gram ağırlığındaki sensör, lastiğin fiziksel performansı üzerinde herhangi bir etki yaratmayacak kadar hafif. Her lastiğin durumunu sürekli olarak izleyen sistem, topladığı verileri bir merkezi kontrol ünitesi aracılığıyla, Connesso Sistemi’nin gerçek beynini oluşturan Pirelli Cloud’a aktarıyor. Pirelli Cloud’da işlenen veriler ise, son kullanıcının akıllı telefonundaki uygulamaya iletiliyor.

Pirelli Connesso sisteminin piyasaya sürülen ilk versiyonu, üzerlerindeki özel bir kimlik kodu sayesinde lastikleri üretim bandından kullanım ömürlerinin sonunda geri dönüşüme gidene kadar takip etme kabiliyetine sahip. Araç hareket halinde değilken bile lastiklerin basınç ve sıcaklık bilgilerini ölçmenin yanı sıra, statik dikey baskı, aşınma durumu, her bir lastiğin kaç kilometre yol yaptığı gibi verileri toplayan sistemin gelecekteki versiyonları, bunlara ek olarak lastiklerin kalan kullanım ömrünü kilometre cinsinden sürücüyle paylaşacak ve uzaktan basınç ölçüm özelliği sayesinde lastikler şişirilirken bile basıncı hassas bir şekilde ölçerek, doğru basınç değerini almak için lastiklerin soğumasını bekleme ihtiyacını ortadan kaldıracak. Pirelli Connesso ayrıca bir veya daha fazla lastiğin basıncı düştüğünde veya lastiklerin aşınma limiti yaklaştığında sürücüyü uyarma özelliğine sahip. Bu gibi durumlarda en yakın lastik bayisini belirleyen uygulama, lastiklerin basıncını ayarlamak için servis randevusu alınmasını sağlıyor, yıpranan lastikler yerine hemen yenilerinin sipariş edilmesine imkan vererek bekleme süresini azaltıyor.

Araç durur haldeyken de bilgi alabiliyor

Halen pazardaki entegre lastik basıncı izleme sistemlerinin (TPMS) aksine, Pirelli Connesso otomobil hem hareket halindeyken hem de dururken veri topluyor. Connesso’nun ilerleyen versiyonları buna ek olarak araç park halindeyken bile basınçtaki düşüşleri uzaktan tespit etme ve lastik değişimi veya bakım için hemen randevu alma özelliğine sahip olacak. Lastik yönetimini önceden kestirilebilir hale getiren bu özellik, Pirelli mühendisleri tarafından yalnızca son kullanıcıların değil, aynı zamanda filo kiralama hizmetlerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirildi.

Pirelli Connesso uygulamasının ardında, lastik üreticilerini, tüketicileri ve satış ağını bir araya getiren, türünün ilk örneği bir hareketlilik platformu bulunuyor. Diğer akıllı telefon uygulamaları (haritalar, müzik, restoranlar, hizmetler) ile entegre edilebilen Pirelli Connesso, bu sayede gelecekte daha da fazla içerik ve fonksiyonellik sunacak. Connesso uygulaması bunlara ek olarak, kullanıcının bulunduğu bölgede gerçekleşen motor sporları etkinlikleri hakkında bilgiler sunmanın yanı sıra, kullanıcının lastik yetkili satıcıları hakkındaki yorumlarını paylaşarak aldığı hizmetin kalitesini değerlendirmesine ve Pirelli Connesso topluluğunun diğer üyelerinin paylaştığı yorumları incelemesine imkan tanıyacak.

Pirelli’nin bu yeni sistemi şimdilik satış sonrası pazarına odaklanmış olsa da, gelecekte orijinal ekipman çözümlerini de kapsaması planlanıyor. Pirelli bu bağlamda otomobil üreticileriyle işbirliği içerisinde, lastikler için yepyeni bir mimari geliştiriyor. Bu çerçevede, tüm temel fonksiyonların yanı sıra, araç yapılandırması da otomatik olarak gerçekleştirilebilecek. Sensör, lastiklerin kimlik kodlarını okuyarak her bir lastiğin kendine özgü yapısını belirleyip, bu bilgileri araç içi bilgisayarla paylaşarak otomobilin performansı ve güvenliğini en üst düzeye taşıyacak ayarların seçilmesini sağlayacak.

Bu yeni konsept ve Pirelli Connesso, Pirelli’nin sürücü, otomobil ve lastikler arasında maksimum entegrasyon sağlamak amacıyla 2005 yılında hayata geçirdiği Siber Teknolojiler projesinin birer ayağını oluşturuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.