DOLAR
32,3372
EURO
35,0918
ALTIN
2.308,16
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Petrol 60 doları aştı

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Yunanistan’a ilişkin belirsizliklerin yanında, Ukrayna’yla ilgili Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya arasında devam eden görüşmelerin etkisiyle, hafta başında gördüğü 59,6 dolar seviyelerinden düşüşe geçmiş ve çarşamba günü 53,90 dolara kadar gerilemişti.

Ukrayna’da ateşkes konusunda tarafların anlaşması ve Yunanistan konusunda son gelen açıklamaların pozitif algılanmasıyla dün hızlı bir şekilde yükselişe geçen Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 3,3 değer kazancıyla günü 59,11 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün de yükselişine devam etti ve 29 Aralık 2014 tarihinden bu yana ilk kez 60 doların üzerine çıktı. Brent petrolün varil fiyatı, en yüksek 60,51 doları gördükten sonra şu dakikalarda 60 doların hemen üzerinde işlem görüyor.

Analistler, Avrupa tarafında genişlemeci adımların gelmeye devam etmesinin talebe yönelik beklentilere olumlu yansıdığını, arz tarafında ise düşüş tahminlerinin güçlendiğini kaydediyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın bu hafta açıkladığı raporda arz büyümesinin azalacağını ve ABD’nin kaya gazı üretiminin düşeceği beklentilerini anımsatan analistler, Almanya ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyüdüğünü ve tüm bu gelişmelerin fiyatlarda yükselişi desteklediğini ifade ediyor.

Brent petrolün varil fiyatının 60 doların üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yükselişlerin ivme kazanabileceğine işaret eden analistler, 62,2 ve sonrasında 65,3 doların direnç olarak takip edileceğini dile getiriyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dün 49,1-51,6 bandında hareket etmesi sonrasında, günü yüzde 51,18 dolardan tamamlamıştı. Bugün ise dünkü yükselişini 2. güne taşıyan WTI’nın varil fiyatı, 52,27 doları gördükten sonra şu dakikalarda 52 doların üzerinde alıcı buluyor.

Analistler, jeopolitik risk algısındaki gerilemenin WTI’nın varil fiyatındaki yükselişi desteklediğini belirterek, doların uluslararası piyasadaki performansının ve ABD’de bugün açıklanacak Michigan Üniversitesi Güven Endeksi’nin fiyatlar üzerinde belirleyici olabileceğini tahmin ediyor. Analistler WTI’nın varil fiyatı için teknik olarak 53,8 doların direnç, olası düşüşlerde ise 47,4’ün destek konumunda bulunduğuna dikkati çekiyor.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.