DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Osmanlı Edebi Metinlerinin Anlam Dünyası Sempozyumu Gerçekleşti

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen Osmanlı Edebi Metinlerinin Anlam Dünyası adlı uluslararası sempozyum, 12-13 Mayıs 2017 tarihlerinde Fen Edebiyat Fakültesi Taner Zafer Koyuncu Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen katıldı.

 

Sempozyumun açılış programında konuşan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, gerçekleşen sempozyumun Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün yürütücülüğünü yaptığı ilk sempozyum olduğunu söyledi. 2009 yılında kurulan ve ilk öğrencilerini 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı’nda kabul eden Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün bu yıl 3’üncü mezunlarını vereceğini belirten Rektör Taş, sempozyuma emeği geçen tüm hocalara, asistanlara ve öğrencilere teşekkür etti.

 

Konuşmasının devamında kendi alanının da dil olduğunu hatırlatan Rektör Taş, eski metinler üzerine yapılan çalışmalarda karşılaşılan sorunlara ilgili kısa bir açıklamada bulundu. Eski metinler üzerine yapılan çalışmalarda, metinle ilgili bir inceleme yazısı, metnin günümüz Türkçesine aktarımı, metnin problemli veya ilgi çekici yönlerinin ortaya konduğu açıklamalar bölümü ve metnin söz varlığının bir sözlük halinde verilmesi gibi çalışmaların istendiğini belirten Rektör Taş, her biri kendi içerisinde uzmanlık gerektiren bu çalışmaların uygulanmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Eski metinler üzerine yapılan çalışmaların sözlük bölümlerindeki yanlışları örneklerle açıklayan Rektör Taş, “Bunların hepsi ayrı uzmanlıklar isteyen, ayrı problemleri barındıran konulardır. Bu çalışmaların farklı bilgi, birikim ve donanım gerektirdiği göz ardı edilince, çalışmalar birbirinin kopyası, sindirilmeden aktarılan bilgilerden oluşan çalışmalar haline dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

 

Açılış konuşmasının ardından, 2015 yılında Gazi Üniversitesi tarafından çalışmalarına başlanan, Türk edebi metinlerindeki sözcükleri metin bağlamı kapsamında değerlendirmeyi amaçlayan “Tarih ve Edebiyat Metinleri Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlüğü” TEBDİZ projesi hakkında Arş. Gör. Zeynep Dinçer Berdibek kısa bir açıklama yaptı. Açıklamanın ardından sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Fatma Sabiha Kutlar Oğuz başkanlığında, Doç. Dr. Sadık Yazar’ın (İstanbul Medeniyet Üniversitesi)
Klasik Türk Edebiyatımızın Metinlerini Neşretmede Diliçi Çevirinin Önemi ve Gerekliliği, Yrd. Doç. Dr. Tuba Onat Çakıroğlu’nun (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi)
Hevesnâme’de Renklerin Anlam Açısından Değerlendirilmesi, Yrd. Doç. Dr. Halit Biltekin’in (Anadolu Üniversitesi) Fevrî’nin Bir Gazeli ve Süleyman Kıssasının Klasik Türk Edebiyatında Kullanımı ve Arş. Gör. Zeynep Dinçer Berdibek’in (Gazi Üniversitesi) Çâk-i Giribân’ı Farklı Yorumlamak konulu sunumlarıyla gerçekleşti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.