DOLAR
32,5103
EURO
34,7183
ALTIN
2.494,01
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

ORUÇ TUTARKEN YAPTIĞIMIZ BESLENME HATALARI

ORUÇ TUTARKEN YAPTIĞIMIZ BESLENME HATALARI

Ramazan ayının gelmesi ile oruç tutan bireyler normal zamanlarda edindiği beslenme alışkanlıklarının çok uzağında bir düzenle beslenmeye başlıyorlar. Esteticium Uzman Diyetisyeni Bahar Aktan oruç tutarken en sık yapılan hatalar konusunda uyarıyor. “Öğün saatleri ve açlık süresinin değiştiği bu günlerde unutmamamız gereken en temel ilke; sağlıklı ve dengeli beslenme sistemimizden uzaklaşmamak olmalıdır.”

Ramazan ayı ile birlikte oruç tutan bireylerin porsiyon miktarlarını arttırdığı ve her zamankinden daha yoğun kalori içeriği olan yiyecekler tükettiği gözlenmektedir. Rutin hayatımızdaki beslenme alışkanlıklarımız arasında bulunmasa bile her gün iftardan sonra tüketilen tatlılar kişilerin bu ay içerisinde kilo almasında en önemli nedenler arasında görülüyor. Bunların yanı sıra geleneklerimiz arasında bulunan misafir ziyaretleri ve bu ziyaretlerde sunulan yemeklerin çeşit sayısındaki fazlalık ve porsiyon miktarlarındaki büyüklük diğer bir tehlike unsuru haline geliyor.

Bu yıl gündüz süresinin uzun olduğu yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı, oruç tutan kişilerin uzun süre aç ve susuz kalmasına neden oluyor. Daha fazla susamamak ve açlık hissi yaşamak için kişiler daha az aktivite yapıp, günlerini daha çok oturarak veya yatarak geçirme isteği duyuyorlar. Yine akşam geç saatte yapılan iftardan sonra bireylerin spor veya hafif egzersiz yapacakları süre de azalmış oluyor. Hareketsiz geçirilen bu bir ay sonunda azalmış bazal metabolizma hızı ve vücut ağırlığımıza eklenmiş birkaç kilo olarak sonuçlanıyor.

ORUÇ TUTARKEN YAPTIĞIMIZ EN TEMEL HATALAR;

  • Sahur vaktini yemeyerek geçirmek,
  • Sahurda ağır yiyecekler tüketmek,
  • İftar ve sahur arasında yeterince su içmemek,
  • İftara başlarken zeytin, hurma, salata yerine ana yemekleri tercih etmek,
  • İftar yemeğini tek seferde hızlı bir şekilde bitirmek,
  • İftarda kızarmış yemekler ve hamur işleri tüketmek,
  • İftardan hemen sonra çay ve kahve tüketmek,
  • Kızartılmış tatlılar ve hamur tatlıları tüketmek,
  • İftardan yatana kadar geçen sürede egzersiz yapmamak,
  • Yatmadan kısa bir süre önce midenizi rahatsız edecek ağır yiyecekler yemek.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.