DOLAR
32,4895
EURO
34,9613
ALTIN
2.431,71
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

MAKS PROJESİ BİLECİK’TE İNFOTECH İLE HAYAT BULUYOR

MAKS PROJESİ BİLECİK’TE İNFOTECH İLE HAYAT BULUYOR

 

Aselsan ile İçişleri Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi (MAKS)  Bilecik’te hayata geçiyor.

MAKS Projesi kapsamında ülke çapında adres verilerinin mekânsal konum bilgisi ile beraber toplanacağı, raporlanacağı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, ihtiyacı olan tüm kamu kurumları ile resmi bilgi niteliğinde paylaşılacağı ifade edildi. Bilecik dahil olmak üzere Burdur, Denizli, Isparta ve Uşak illerinde veri toplama ve üretim faaliyetlerini Aselsan koordinasyonunda gerçekleştiren İnfotech Bilişim ve İletişim A.Ş. Bilecik’teki çalışmalarına devam ediyor. İnfotech Bilişim ve İletişim A.Ş Genel Koordinatörü Ali İhsan Danışman MAKS projesi, amacı ve işlevi konusunda bilgi verdi. Bilecik’teki faaliyetleri hakkında da açıklama yapan Danışman, ilk profesyonel MAKS uygulamasının Bilecik’te gerçekleştiğini ifade etti.

 

İnfotech Bilişim ve İletişim A.Ş Genel Koordinatörü Ali İhsan Danışman, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:“İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde yaygınlaştırdığı Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi (MAKS) ‘nin Bilecik, Uşak, Isparta,Burdur ve Denizli illerinin alt yüklenicisiyiz. Proje esas olarak İçişleri Bakanlığı tarafından bütün Türkiye genelinde üretmesi için Aselsan’a devredildi. Bizler Aselsan’ın yaptığı satın almalarla ilgili bölgelerde bu işi yüklenen alt yüklenicileriz.

“Projenin amacı”

Projenin amacı Türkiye genelinde şuana kadar çözülemeyen adres veritabanı konusunu merkezi bir yöntemde yöneterek tek bir standart halinde bütün Türkiye genelinde uygulanmasıdır. Aynen e-devlet tarafından üretilen TC kimlik numaralarımız bugün nasıl kullanıldığında bir evraka bir belgeye ihtiyaç duymadan şuan tanımlanan işleri sayısal olarak yapmamızı sağlıyorsa aynen MAKS’da adres tarafından aynı şeyleri sağlayacaktır. Yapılan çalışmalar illerdeki belediyedeler yetkili idarelere yapılıyor. Bilecik ilinde 18 adet yetkili idare bulunmaktadır. Bunlardan 6 tanesi organize sanayi bölgesi, organize sanayi bölgesinin çalışmalarını yaptırıldı, kendilerine teslim edildi.1 ocak 2017 tarihi itibari ile Bilecik iline bağlı 6 adet organize saniye bölgesi MAKS uygulamasını artık merkezi yönetimden izleyerek hayatına devam ettirecektir. Bilecik Merkez, Bozüyük, Vezirhan, Söğüt gibi diğer ilçelerin olduğu yetkili idareler, son yetkili idarede il özel idaresine bağlı 233 adet köyü kapsamaktadır, dolayısıyla projenin Bilecik ilindeki kapsamı bunlardır.

 

Yaptığımız çalışma şuan bakanlıktaki veri tabanında Bilecik iline ait %100 doğru bir adres veri tabanı bulunmamaktadır. Bakanlığın dönem içinde yaptığı çalışmalarla UAVT kodu ‘Ulusal Adres Veri Tabanı kodu’ her bağımsız bilim için yani bir binadaki her bağımsız iş yeri veya konut için üretilmiştir. Ancak bunlar belediyelerin yaptığı çalışmalarla güncellenmesi ve yaygınlaşması beklenmişti, bu sağlanamadı sebebi bir standart alt yapının olmaması. Bugün Bilecik Belediyesi’nde farklı çalışma yapılıyor Vezirhan’da farklı çalışma yapılıyor sürekli farklı çalışma yapılıyor. İşte projenin önemi burada ortaya çıkıyor. Sadece Bilecik ili ve ilçelerinde değil bütün Türkiye genelinde mekansal adres kayıt sisteminin tek bir standartta olması ve bu standarttın bütün belediyeler tarafından uygulanır ve belediyeler organize sanayi bölgeleri ile köyler tarafından kullanılabilmesi için devlet bu işin bütçesini finansmanını kendisi üstüne aldı. Aselsan’dan sonra bizim gibi alt yüklenicilere bu işi üretip, her şeyi belediyelere OSB’lere veriyor. Az önceki örnekte söylediğim gibi TC kimlik numaranız bildikten sonra belgeledikten sonra gittiğiniz her yerde hiç bir belge olmadan işinizi yapıyorsunuz. Aynı şey adres sistemi içinde geçerlidir.Adrese bağlı bilgiler için bundan sonra MAKS projesinin hayata geçtiği bu illerde hiç bir şekilde üçüncü partiye, üçüncü partiden gelecek belgelere ihtiyaç duyulmayacaktır. MAKS projesinde bütün adresleri UAVT,yol ismi,mahalle,köy, yetkili idare ile senkronize ederek analiz yapmasını sağlayacağız.

 

Her bir bağımsız birimde kimin kullanıcı kiracı veya mal mülk sahibi olduğu belgelenecek. MAKS alt yapısı kullanılarak bütün alt yapı şirketleri elektrik dağıtım, su dağıtım, gaz dağıtım, telekom şirketleri kendi ruhsatlarını faturalarını sözleşmelerini yapabilecektir. Böylece bir kişinin bir adresi olacak, doğru olacak bir kişiye ait 50 tane adres olmayacak, bir kişiye gönderilen belge bir kerede bulup yerini bulacak.Türkiye’de bugün kargo şirketlerinin en büyük problemi verilen adresin doğru olmaması güncel tutulmaması.Burada siz bir yere gittiyseniz yeri kiraladıysanız kiralama sözleşmesi için elektrik,su,gaz aboneliği yapacaksınız onlar sizin için MAKS’tan alınacak.Böylece siz neredeyseniz kişi,kurum neredeyse doğru adreste yaptığı iş statüsü binanın statüsü konuttaki kişi sayısı gibi istatistik bilgilere de sahip olacaktır.Bu bilgiler doğrultusunda arka tarafta yapılacak analizlerle yatırım projeler,sosyal projeler,kültürel projeler yapılacaktır.Yani önce herkesin ortak noktası olan adres doğru,güncel,kullanılabilir Türkiye genelinde ulusal formatlarda olduğunda aynı TC kimlik numarasında olduğu gibi bir başarı beklenmektedir.Bizim yaptığımız çalışmanın özü budur.Az öncede söylediğim gibi 18 yetkili idarenin 17 tanesinin saha çalışmasını yaptık yetkili idareler ile bunu tabakasını sağladık.İşte bu hafta içinde bakanlığa devrini yapacağız.Böylece yetkili idareler 1 ocak itibari ile MAKS sisteme girdiklerinde artık güncel tamamıyla standart hiç bir eksiği olmayan yol ismi,kapı numarası,UAVT eşleşmesi,mahalle ismi hiç bir eksiği olmayan bir alt yapıya kavuşacaklar.Bugün bu altyapı kullanıldığında yarın herhangi bir şekilde mahalle adının değişmesi, ilçe adının değişmesi sadece MAKS’da olan bir değişikle adrese gönderilen o bilgilerin doğru gelmesini sağlayacaktır.

“Muhtarlarla iletişim halindeyiz”

Yetkili idare olan il özel idarelerine bağlı 233 köyün muhtarlarından 10 tanesini davet ettik kendilerine projeyi anlattık. Köylere gittiğimizde köyde bilgi eksiktir, köyde cadde ismi yazmaz, sokak ismi yazmaz, köyde numara tacı yoktur.Gittiğiniz zaman muhtar ve köyü bilen insanların size yardımcı olması lazım. Sizi sokak sokak gezdirip bu mülkün işte asıl sahibinin ismini vermesi lazım, size ona göre kayıtların girmesi lazım, köpeklerin bağlanması lazım, insanların yanlış algıya kapılmasının önüne geçilmesi lazım. Bugün muhtarlara bunları anlatıyoruz. Kendileri ile yapacağımız çalışmanın alt yapısını kendilerine gösteriyoruz. işin özü biz muhtarlarla senkronize olup doğru datayı üretmemiz lazım ki merkezi sistemde doğru data olsun. Yarın öbür gün vatandaş MAKS’ı kullandığında eksik veya yanlış olduğu vakit vatandaş işini göremeyecek. Dönecek muhtara kızacak, kaymakama kızacak, yetkililere kızacak, nerede devlet diyecek.Bunun olamaması için biz diyoruz ki gelin bakın devlet bize bir kaynak ayırdı,bu işi verdi bu işin bizim dört dörtlük yapmamız lazım.Burada bir noktanın altını çizmek istiyorum.Türkiye genelinde yapılan MAKS projesinin ilk teslimatı yaygınlaştırma.Birkaç ilde pilot proje yapıldı ama,pilot proje şartlanmayı oluşturmak yapılacak çalışmayı tanımlamak bütçesini çekmek kaynak organizasyonu için yapılan AR-GE  projeleri.İlk profesyonel uygulama MAKS uygulaması Bilecik ilinde oldu.Bu hafta kısmet olursa Bilecik ilini teslim ediyoruz.Şuan muhtarlarla yapılan çalışmalar Türkiye’de bir ilk.Buradan bir model oluşturacağız.Bugün Aselsan yetkilileri gelecek bu çalışmanın analizini onlarla paylaşacağız.Böylece şart namelere burada oluşturulan model yansıyacaktır.Dolayısıyla Bilecik burada Türkiye’nin rol modeli oluyor.Bizde bunu yapan alt yüklemci olmaktan Bilecik gibi insanların çok samimi olduğu, yardımcı olduğu bir ilde de bu işin ilkini yapmış olmaktan gurur duyuyoruz.”

 

maks-projesi-bilecikte-infotech-ile-hayat-buluyor-6 maks-projesi-bilecikte-infotech-ile-hayat-buluyor-2 maks-projesi-bilecikte-infotech-ile-hayat-buluyor-7 maks-projesi-bilecikte-infotech-ile-hayat-buluyor-4 maks-projesi-bilecikte-infotech-ile-hayat-buluyor-3

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.