DOLAR
32,5681
EURO
34,7244
ALTIN
2.492,75
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C

LEFKE BEZİ ÜRETİMİ İÇİN TEZGAHLAR KURULDU

LEFKE BEZİ ÜRETİMİ İÇİN TEZGAHLAR KURULDU

Geçtiğimiz Ağustos ayında İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Osmaneli Belediyesi arasında Geleneksel Lefke Bezini Osmaneli’de yeniden canlandırmak için Lefke Bezi Projesi oluşturulmuştu. Proje hazırlandığı günden beri çalışmalar devam etmekteydi.

Geçtiğimiz günlerde ise Osmaneli Belediyesi, Bilecik İşkur İl Müdürlüğü, Osmaneli Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliğinde yürütülen “Lefke Bezi Dokuma Eğitimi” Projesi kapsamında Osmaneli ve köylerinde ikamet eden 25 kursiyer kadın tarafından Lefke bezi dokumaya başlandı.

Devam eden kursu ziyaret eden Belediye Başkanı Münür ŞAHİN ve Teknik danışmanlık yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim üyesi Haluk DUĞA kursa katılan 25 kursiyerin dokuma tezgâhlarında dokuduğu Lefke bezlerini inceleyerek kurs öğretmeni Gülay ÇAM DURAK’tan bilgi aldı.

Belediye Başkanı Münür ŞAHİN, bu güzel projeyle ilgili yaptığı açıklamada; “Kaybolmaya yüz tutmuş Lefke bezini yeniden canlandırdıklarını, ilk Lefke bezini yeniden dokumaya başladıklarını ifade etti ve şöyle devam etti; “İstanbul Ticaret Üniversitesi ile oluşturulan bu projenin amacı, unutulan kültürümüzü ilçemize geri kazandırmaktır. Osmaneli ilçemizi tekstil kenti yapmak istiyoruz. Proje kapsamında alınan 11 tane dokuma tezgâhını kurarak kursiyer kadınlarımız keten iplerini tezgâhlara sararak dokuma yapmaya başladı. Burada hedefimiz Osmaneli’ni tekstil merkezi yapmak, ürettiğimiz ürünleri gerek Türkiye içinde gerekse yurtdışına satmak istiyoruz. Ayrıca çocuklarımıza da güzel bir miras bırakmak istiyoruz. Kursiyerlerimiz geçmişte ninelerimizin dokuduğu dokuma tezgâhlarını başına geçerek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Köşede oturalım eşlerimiz getirsin biz de yiyelim anlayışı değil de biz de üretelim biz de bir şeyler yapalım anlayışıyla kadınlarımız bu kurslara katılarak Lefke bezine can verecekler. Bu projede büyük emekleri olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu proje herkesin takdirini topladığı büyük bir proje oldu. Kadınlarımızın dokuma tezgâhlarında bölgemizin unutulmaya yüz tutmuş Lefke bezine tekrar can verecek olmaları bizleri son derece mutlu etmiştir. İlçemizde bu tür projelerin yaygınlaşmasını bekliyoruz”.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.