DOLAR
32,5478
EURO
34,8217
ALTIN
2.431,59
BIST
9.722,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

Kristal-İş Sendikası Camiş Madencilik Önünde Eylem Yaptı

Camiş Madencilik Bilecik, Eskişehir ve Yenişehir’de sendika kurmak  istedikleri iddiası ile işten çıkartılan Şişecam işçileri ve Kristal İş sendika üyeleri Şişecem Bilecik tesisleri önünde eylem yaptı.

Bilecik 2. Organize sanayi girişinde bekleyen Şişecamdan çıkartılan işçiler ve  Kristal -İş sendikası üyeleri Eskişehir ve Yenişehir’de bulunan sendika üyelerinin gelmesi ile birlikte, pankartlar ve sloganlar eşliğinde Şişecam Eskişehir Şubesi önüne yürüdüler.

Anasayal haklarını kullanarak Kristal-İş sendikasına üye olmaya başlayan 8 işçinin belirli aralıklarla işveren tarafından işten çıkartıldığını belirten Kristal İş Şube Başkanı Ali Şıracı, “Üyelerimizin işten çıkarılma gerekçesi olarak kadro fazlalığı bahanesi ileri sürülmüş olsa da, sendikal örgütlenmeyi takiben ve sendikal örgütlenmeye öncülük eden üyelerimizin işten çıkartılması işverenin amacının sendikalaşmayı engellemek olduğunu göstermektedir, Kristal İş sendikası 50 yıldır Şişecam’a bağlı iş yerlerinde örgütlüdür. Şu anda Şişecam’a bağlı tüm cam fabrikalarında Kristal İş sendikası örgütlü ve yetkilidir. Daha bir kaç hafta önce Şişecam ile 10 fabrikayı ve 5 bin 800 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesini sağladık. Böylesi bir tabloda sendikalaşma hakkını kullanan ve sendikamıza üye olan Şişecam işçilerinin işten çıkartılması gibi bir keyiflilik asla kabul edilemez. ” ifadelerini kullandı.

Basın açıklama metninin tamamı;

ŞİŞECAMDA SENDİKAL NEDENLERLE İŞTEN ÇIKARILMALARA SON VERİLSİN

Şişecam’a ait Camiş Madencilik A.Ş.’ye bağlı Bilecik Fabrikası’nda, sendikamıza üye olan işçilerden sekizi sendikal nedenlerle işten çıkarıldı. Camiş Madencilik işçileri Eylül ayının ortasından itibaren anayasal haklarını kullanarak Kristal-İş Sendikası’na üye olmaya başladılar. Camiş Madencilik işvereni 24 Eylül 2014 tarihinde dört üyemizi ve 30 Eylül 2014 tarihinde de dört üyemiz daha olmak üzere toplam sekiz üyemizi anayasayı, hukuku ve yasaları hiçe sayarak işten çıkarmış bulunuyor.

Üyelerimizin işten çıkarılma gerekçesi olarak kadro fazlalığı bahanesi ileri sürülmüş olsa da, sendikal örgütlenmeyi takiben ve sendikal örgütlenmeye öncülük eden üyelerimizin işten çıkarılması işverenin amacının sendikalaşmayı engellemek olduğunu göstermektedir.

 

Kristal-İş Sendikası olarak 50 yıldır Şişecam’a bağlı işyerlerinde örgütlüdür. Şu anda Şişecam’a bağlı tüm cam fabrikalarında Kristal-İş Sendikası örgütlü ve yetkilidir. Daha birkaç hafta önce Şişecam ile 10 fabrikayı ve 5800 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesini bağlattık. Böylesi bir tabloda sendikalaşma hakkını kullanan ve sendikamıza üye olan Şişecam işçilerinin işten çıkarılması gibi bir keyifilik asla kabul edilemez.

Camiş Madencilik yönetimi  bu tutumuyla Şişecam’daki çalışma barışını zedelemektedir ve endüstri ilişkilerine büyük bir darbe vurmaktadır. Sendika olarak Şişecam yönetiminden bir an önce Camiş Madencilik yönetiminin bu keyfi tutumuna son vermesini ve sendikal haklara saygıyı tesis etmesini ve  atılan üyelerimizin geri alınmasını talep ediyoruz.

Camiş Madencilik yönetimine ve bağlı olduğu Şişecam’a yaptıklarının yasa ihlali olduğunu, suç olduğunu ve buna sessiz kalmayacağımızı hatırlatmak istiyoruz. Sendikaya üye olmak anayasal bir haktır ve hiçkimsenin bir anayasal hakkı çiğnemeye ve kendini hukuktan üstün görmeye hakkı yoktur. Anayasaya göre işçiler önceden izin almaksızın, hiç kimseye sormaksızın, serbestçe, istedikleri  sendikaya, istedikleri zaman üye olabilirler. Hiçbir işveren buna müdahale edemez. Sendikal nedenle işçilerin işten çıkarılması ve sendikal faaliyetin  engellenmesi 6356 sayılı Sendikala ve Toplı İş Sözleşmesi Yasası hem de Türk Ceza Yasası’na göre suç oluşturan bir eylemdir. Böyle bir eylemde bulunan işverenler için ceza yasası hapis cezası öngörmektedir.

Sendikal nedenlerle işten atılan üyelerimiz derhal işe geri alınmalı ve sendikalaşmaya yönelik baskılara ve tehditlere son verilmelidir. Camiş Madencilik yöneticilerine yaptıklarının bireysel açıdan hapis cezası gerektiren bir suç olduğunu bir kez daha hatırlatıyor ve tutumlarına son vermedikleri takdirde haklarında Cumhuriyet Savcılığı’na başvuracağımızı ihtar ediyoruz.

Sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarma Şişecam’da bugüne kadar eşine rastlanmayan keyfi bir uygulamadır. Bu uygulamanın bir an önce ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Üyelerimiz geri alınmadığı takdirde ceza davası da dahil olmak üzere bütün hukuk yollarını kullanacağımızı ve ayrıca sendika olarak demokratik ve fiili tepkimizi göstermekten geri durmayacağımızı, diğer fabriklardaki üyelerimizin de Camiş Madencilik işçilerinin yanında olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Şişecam’a bağlı diğer işyerlerinde olduğu gibi Camiş Madencilik’te de amacımız çalışanların sendikalı olması ve çalışma barışı içinde hukuka uygun bir şekilde çalışmalarıdır. İşvereni bu haklı ve yasal talebimizi tanımaya ve çalışma barışına saygı duymaya çağırıyoruz.

KRİSTAL-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.