DOLAR
32,5221
EURO
34,8484
ALTIN
2.428,53
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C

İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı

Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programına Bilecik Valisi Süleyman Elban, Ak Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı,  Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Mehmet İnce, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Kurum Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunun ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Selöz’ün günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam etti.

12 Mart 1921’de Gazi Mecliste kabul edilen İstiklal Marşımız, dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de bağımsızlık şuurumuzun hem edebi hem ebedi ifadesidir.

İstiklal Marşımız, milletimizin, tam manasıyla, kusursuz bir varoluş manifestosu; evrensel bir istiklal, özgürlük, direniş bildirisi, inancın, azmin yenilmezliğinin açık beyanıdır. Milletçe ruhumuzu coşkun, heyecanlı bir dille ortaya koyan İstiklal Marşımız, akidevî, tarihî bağlantıları, tüm karakter ve değerleriyle millet benliğimizi yenilemiş, yeniden inşa etmiştir.

Hitabı, sen, ben ve odur gibi görünse de bütün heybetiyle, biz idrakinden seslenir, muhatabı ise millettir, ümmettir, insanlıktır. Her bir fert, başta kendi toplumu olmak üzere, bütün dünyaya karşı sorumluluk taşır. Bu yönüyle de, İstiklal Marşı, bu topraklarda varlığı daim olacağına inandığımız milletin anayasasıdır. Çünkü her bir kavramı, her bir satırı yerli bakış, evrensel konumlanıştır.

İşte biz bu bilinçle, geçmişimizi okuyoruz, şimdiyi yorumluyoruz, gelecek tasavvuru oluşturuyoruz.

Sayın Valim Kıymetli Misafirler,

Mehmet Akif Ersoy, milletin duygu dünyasıyla kusursuz bütünleşen ifade kudreti ile muhteşem şair ve büyük mütefekkir olmasının yanında ahlakî olgunluk bakımından da mükemmel bir şahsiyet, müstesna bir insandır. İnsanımızın his dünyası, hayali, umudu ile uzak düşmeyen bir ses ve kişilik sahibi olarak gerçek manada sahici münevverdir. Akif’in ateşten kelimelerle maşeri vicdanı kurtuluş mücadelesi için tutuşturmaya çalıştığı, bunun için canhıraş bir şekilde çırpınıp durduğu, haykırdığı bir dönemde, birçok sözde aydının çareyi Batı’ya teslim olmakta gördükleri düşünülürse, onun büyüklüğü, mücadelesini hangi zorluklara rağmen yürüttüğü daha iyi anlaşılacaktır. Onun ruhu medeniyet iklimimizi besleyen ana ve toplardamarlardan beslenmektedir. O nedenle de İstiklal Marşımız asıl milletin içindeki deryadan kaynaklanır, kelime kelime, dize dize döner, tekrar o denize akar. İfadeler içimize işleyerek millî fikir ve idealimizin asıl yönünü işaret eder.

Sevr Mağarasındaki “Korkma” nidasını her zerresinde hissetmiş bir şuurun söze gelişi olan İstiklal marşı, kendi medeniyet kodlarımızdan hareketle, yeni bir söz, ideallerimize doğru yeni bir eylem tarzı geliştirmemizin de yol göstericisi olacaktır.

Bu vesileyle İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u anma gününde İstiklalimizi “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” duasıyla kayıtlayan Merhum Mehmet Akif Ersoy’a rahmet diliyor hazırladığımız programda emeği geçen başta fedakar öğretmenlerim ve öğrencilerime huzurunuzda teşekkür ediyorum.”

İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı sahne gösterisi katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Programda son olarak İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif’i Anma Programı çerçevesinde düzenlenen İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.