DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

IKBY’ye 170 milyon dolar kazandırdık

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Maliye Bakanı Rebaz Muhammed, Türkiye üzerinden dünya pazarına ihraç edilen petrolden şimdiye kadar 170 milyon dolar gelir elde ettiklerini belirtti.

Muhammed, yaptığı açıklamada, IKBY bölgesinden Türkiye’ye petrol ihracının devam ettiğini belirterek, “Türkiye üzerinden dünya piyasalarına ihraç edilen petrolden şimdiye kadar 170 milyon dolar gelir elde ettik. Bu para ilk önce Halkbank’a yatırılıyor. Ardından uluslararası işlemlere göre Erbil’deki Kürdistan Uluslararası Bankası’na gönderiliyor” dedi.

Kürt bölgesinin ekonomisini de değerlendiren Muhammed, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarından sonra mali durumun kötüye gittiğini aktardı.

Yaşanan ekonomik sıkıntıda Irak merkezi hükümetinin, Kürt bölgesinin bütçedeki payını kesmesinin de etkili olduğunu ifade eden Muhammed, şöyle devam etti:

“Petrol krizi nedeniyle Bağdat hükümeti, 8 aydır Kürt bölgesinin bütçedeki payını vermiyor. Bağdat, sadece iki ay için memur maaşları gönderdi. Bütçemiz gönderilmediği için halkımıza ve şirketlerimize borçlandık. İç çatışmalar nedeniyle bölgemize bir milyonu aşkın sığınmacı geldi. Bu da bizim için ciddi ekonomik yük demek. Bu konuda uluslararası toplumun yardımlarını bekliyoruz.”

Irak’ta kurulacak yeni hükümete katılmak için petrol ihracı ve bütçedeki payın verilmesinde ısrarcı olacaklarını dile getiren Muhammed, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kürdistan’daki siyasi tarafların, Bağdat’taki yeni kabineye katılım şartları bellidir. Bütçemizin gönderilmesi halinde hükümete katılacağımızı bildirdik. Kürtler olarak bütçedeki payımız verilmeden hiçbir şekilde masaya oturmayacağımızı Bağdat’taki siyasilere bildirdik.”
kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.