DOLAR
32,3154
EURO
35,1147
ALTIN
2.292,51
BIST
9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Hurda Aracını Getirene Yerli Oto Teşviki

 

Hurda Aracını Getirene Yerli Oto Teşviki

Konu ile ilgili müjdeyi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 20 yaşın üstündeki otomobil ve hafif ticari araçlara, yerli üretim araç alma şartıyla uygun faizli uzun vadeli kredi imkanı sağlayacak şekilde bir hurda teşviki konusunda bakanlıklarda çalışma yürütüldüğünü; konunun gelecek yılın ortalarında şekilleneceğini söyledi.

NTV’de katıldığı programda konuşan Ergün, Türkiye’de araç sahiplik oranının diğer ülkelere göre düşük olduğunu, yaşı büyük araçların sadece trafikten çekilmesine teşvik uygulamanın veya trafikten çekilmeye zorlayıcı tedbirler alınmasının uygun olmayacağını söyledi.

“ESKİ ARAÇLARI TRAFİKTEN ÇEKELİM”

Bakan Ergün, şöyle konuştu: “Otomobillere ve hafif ticari araçlara, 20 yaş üstü olmak kaydıyla, ‘hem eski araçları trafikten çekelim, hem Türkiye’de üretilen araçlardan alırsa ona uygun uzun vadeli uygun faizli kredi şartları oluşturalım’ gibi bir çalışma üzerinde çeşitli bakanlıklar çalışıyor. Diğer türlü, vergiyi artırabiliriz, bu zorlayıcı bir unsurdur; ilave vergi yükü getirir alım satıma, ikinci ele talep azalır vs; ama bu sadece ‘çek arabanı’ demektir.”

YERLİ OTOMOBİL İÇİN DE YETERLİ TEŞVİK VAR ANCAK…

Ergün ayrıca, yerli otomobil üretimi için de yeterli üretim teşviki bulunduğunu ancak henüz ham seviyede olsa da yerli otomotiv için markalaşma konusunda ne tür teşviklerin sektörü hareketlendirebileceği üzerinde de bir çalışma yaptıklarını belirtti.

REKABETÇİ SEKTÖRLERE DESTEK YOLDA

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 3. Sanayi Şurası’nın sonuç bildirgesini açıkladı. Ergün, 3. Sanayi Şurası’nda, Türkiye’nin uluslararası rekabette öne çıkabileceği güçlü sektörlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi yönünde tavsiye kararı alındığını bildirdi.

Ergün’ün verdiği bilgiye göre alınan tavsiye kararlar şöyle:

-Yurt dışında doktorasını tamamlamış ve Türkiye’nin belirlediği öncelikli alanlarda sanayi tecrübesi olan araştırmacıların Türkiye’ye getirilmesi devlet tarafından desteklenecek.

-Üniversitelerdeki araştırma merkezleri ile özel sektörün beraber hareket edebileceği bir mekanizma geliştirilecek.

-Yatırım ihtiyaçlarını ve imkanlarını gösteren bir yatırım haritası oluşturulacak.

-Yatırım teşviklerindeki alt sınırlar KOBİ’ler lehine düşürülecek.

-Mevcut Osb’lerin yeşil Osb’ye dönüştürülmesi için teşvikler sağlanacak.

-Dördüncü nesil otomasyona, hassas makine imalatına, endüstriyel yazılım teknolojileri gibi alanlara yönelik yeni teşvik sistemleri oluşturulacak.

-Kamu alımlarında yeşil satın alma yönünde uygulamalar artırılacak.

-Girişimciliği desteklemek üzere girişimci adaylarına danışmanlık sağlanacak.

-Lisansüstü tezlerin sanayi sektörüne yönelik hazırlanması teşvik edilecek.

“VERGİDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Çalışmanın önümüzdeki yılın ortalarında şekillenebileceğini söyleyen Ergün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in eylül ayında yaptığı hurda araca teşvik olmayacağına yönelik açıklamasının da yanlış değerlendirildiğini kaydetti. Ergün, söz konusu açıklamanın hurda araçta ÖTV ve KDV indirimiyle ilgili olduğunu; hurda araçlar için KDV veya ÖTV’den vazgeçmek gibi bir çalışmanın ise hiçbir zaman yapılmadığını söyledi.

Kaynak:trthaber

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.