DOLAR
32,3544
EURO
35,1415
ALTIN
2.301,58
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

GÖZ ÇEVRESİ ESTETİĞİ

GÖZ ÇEVRESİ ESTETİĞİ

 

Göz çevresi  yaşlanması ortaya çıkardığı sonuçlar ile yüz yaşlanması ve canlı bakışların kaybolmasında önemli  etkilere sahiptir. Göz çevresi dediğimiz zaman bu gölge içerisinde üst göz kapağı , alt göz kapağı , kaşlar, şakak ve belirli durumlar da orta yüz değerlendirilmelidir. Hastalarımız çoğu zaman tek bir şikayet ile müracaat etseler de bölgenin detaylı değerlendirilmesi ile birçok deformitenin birlikte ortaya çıktığı görülür. Dolayısı ile hekiminde bu bölgede dikkatli ve tecrübeli olması çok önemlidir, çünkü hastanın şikayeti doğrultusunda ilerlerse ve diğer bozuklukları atlarsa eksik tedavi yapmış olacaktır.

 

Peki belirttiğimiz bu anatomik yapılarda yaşlanma ile ortaya çıkan belirtiler acaba nelerdir:

 

  1. Kaşlar da düşme (tüm dokunun gevşemesi ile birlikte)
  2. Üst göz kapağında torbalanma
  3. Üst göz kapağında torbalanma ve deri de fazlalık sarkma
  4. Üst göz kapağında hacim kaybı
  5. Kaz ayağı bölgesinde kırışıklık
  6. Kaz ayağı bölgesinde gevşeme
  7. Şakaklarda gevşeme
  8. Alt göz kapağında gevşeme , deride sarkma
  9. Alt göz kapağında torbalanma
  10. Alt göz kapağı ile burun yanak arasında oluklaşmalarda belirginlik, hacim kayıpları

Sizlerinde gördüğü gibi küçücük bir bölgede inanılmaz değişiklikler olabiliyor ve bunların çok değişik etkileri ile bizler kendimizi yaşlı yorgun hissedebiliyoruz.

 

Kombine tedaviler ile göz çevresinde yapılan değişiklikler çoğu zaman dramatiktir ve kişi sonuçlarından çok memnun kalır. Peki bu tedavi yöntemleri arasında neler yer almaktadır;

 

Erken dönemlerde (30 lu yaşlar) ortaya çıkmaya başlayan kaşlarda ki düşüklük ve kaz ayaklarındaki kırışıklık şikayetleri  sadece 10 dakikalık botoks uygulaması ve gerekirse dolgu uygulaması ile giderilebilir. Çoğu hasta bu dönemde durumu yanlış algılayıp üst göz kapağında deride fazlalık şikayeti ile müracaat eder. Halbuki olay sadece kaş ile ilgilidir. Burada değerlendirme yapılırken kaşın sarkması ile birlikte üst göz kapağı derisinde meydana  gelen gevşeme ve fazlalığa dikkat edilmelidir. Kaşın kalkması ile bu fazlalıkta giderilmiş olacağı için ilave üst kapak estetiği gerekmeyecektir. Botoks ile kaz ayağı kırışıklıkları giderilir ve kaş kaldırılır. Eğer kaş’daki sarkma daha fazla ise lokal anestezi  ile 10 dakika da tamamlanabilecek olan ve kesi olmadan kapalı olarak uygulanan kaş asma işlemi gerekebilir.

 

Üst göz kapağında torbalanma ve deride sarkma şikayeti var ise üst bleferoplasti ameliyatı gerekecektir. Yine bu deformite ile birlikte kaş ta muhakkak değerlendirilmeli ve gerekliyse kaş asma işlemi de eklenmelidir. Üst kapak estetiği (üst bleferoplasti) lokal anestezi ile uygulanan cilt fazlalığının alındığı , üst kapak kas ve yağ dokularına müdahale edilen ve sonuçları yüz güldürücü olan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra hasta evine gidebilir , bazen kısa süreli bandaj uygulamaları yapılsa da sıklıkla gerekmemektedir.

 

Göz çevresi estetiğinde dokularda ki fazlalıklar gibi azlıklar da estetik problemler yaratmaktadır. Üst kapakta ki ve kaş altında ki doku hacminde azalma ciddi bir yorgun bakışa sebep olacaktır. Böyle durumlarda kişini kendinden alınan yağ dokusu ile eksik bölgelere doku aşılamaları yapılması uygun olacaktır.

 

Kaz ayağı bölgesinde ki kırşıklıklar izole ise en değerli tedavi yöntemi botokstur. Botoks uygulamasından 3-5 gün sonra bölgedeki kaslarının işlevlerinin zayılması nedeni ile kırışıklıklar tama yakın yok olur. Derin kırışıklıklarda işleme dolgu maddeleri ile destek gerekebilir. Bu bölge ile birlikte şakak bölgesinde gevşeme varsa şakak asma veya şakak germe işelmi de prosedüre ilave edilir.

 

Alt göz kapağı bölgesi ise hastaları çoğu zaman yanıltan bir bölgedir. Yaşlanma ile dokularda erimeler meydana gelir. Bu erimeler yağ kas ve kemik dokuyu içerir. Dolayısı ile alt kapakta torbalanma şikayeti olan bir çok hastanın aslında torbalanma değil de hacim kayıplarına bağlı bu bölge de belirginleşme şikayetleri mevcuttur. Tecrübeli bir hekim hastasını bu yönde bilgilendirmeli ve tedavi seçeneklerini sunmalıdır. Böyle bir durumda göz altı torbalarının alınması yanlış tedavi olacaktır.

 

Demek ki göz çevresi detaylı tetkik gerektiren hassas bir bölgedir. Alt kapak deformitelerinde kirpik dibinden veya alt kapak içerisinden yapılan kesiler ile hiç iz bırakmadan torbalanma tedavisi yapılabilmektedir. İşlem çoğu zaman lokal anestezi veya sedo-analjezi ile gerçekleştirilmektedir. Kombine tedavide doku kayıplarının yerine konması gerekeceği için hastanın kendinden alınan yağ hücreleri kök hücreden zenginleştirilip yine hastaya enjekte edilir. Orta yüz bölgesinde ki sarkamlar da bu bölgede ciddi olulaşmalara torbalanmanın olduğundan fazla göze çarpmasına neden olacağı için özellikle 40 lı yaşlarda orta yüz germe işlemide bu kombinasyona eklenmelidir. Orta yüz germe işlemi de aynı kesiler den yapılabilen iz bırakmayan bir yöntemdir ve sarkmış yanak dokusunun toparlanması ile birçok deformitenin yok olmasına neden olur. İzole olarak orta yüzde ki erimelere ve sarkmalara bağlı deformiteler mevcut ise bu işlem saç içinden ve ağız içinden küçük birer  kesi yapılarak ta izsiz olarak uygulanabilir.

 

Göz çevresi estetiğinde bahsettiğimiz tüm bu deformiteler ve tedavi yöntemleri  eğer gerekli ise kombine edilip birlikte uygulanabilir. Dolayısı ile öncelikli olan mevcut şikayetlerin nelere bağlı olduğunu doğru tesbit edip yerinde müdahaleler yapmak olacaktır. Tüm bu işlemler ile zamanın geri sarıldığını örneğin kırklı yaşlarda bir hastanın otuzlardaki görünümüne geri döndüğünü ancak bu noktadan itibaren yaşlanmasının devam edeceğini lütfen unutmayın . Yaşlanma süresi  ve  yaşam koşulları (alkol, sigara, stres, gece yaşantısı) uygulanan işlemlerin kalıcılığında rol oynayacaktır.

hüseyin kandulu 7

 

 

 

Op.Dr.Hüseyin KANDULU

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

 

www.huseyinkandulu.com

 

[email protected]

 

0090-533-6525413

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.