DOLAR
32,3656
EURO
35,1270
ALTIN
2.324,44
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

“EPİLEPSİDE HEDEF TAM NÖBETSİZLİK”

“EPİLEPSİDE HEDEF TAM NÖBETSİZLİK”

Dünya genelinde “Mor Gün” olarak ilan edilen Epilepsi Farkındalık Günü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü’nde konuşuldu. Kronik bir hastalık olan epilepsinin farkındalığını arttırmak ve toplumu bilinçlendirmenin amaçlandığı etkinlikte, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Seher Naz Yeni, “Epilepsinin anlaşılması için kişinin en az bir kez spontane olarak epilepsi nöbeti geçirmesi gerekiyor. Hedefimizse tam nöbetsizlik” dedi.

Epilepsinin farklı çerçevelerden anlatıldığı seminerde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektronörofizyoloji Programı Öğrencisi Cengiz Cuma Aydın, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Seher Naz Yeni, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri Doç. Dr. Nimet Dörtcan ve Dr. Zeynep Bilge Balaban ile Elektronörofizyoloji Platform Başkanı Kürşat Erdoğan Zülfikar konuştu. Hastaların günlük hayatta karşılaştıkları sorunların tartışıldığı etkinlikte, epileptik nöbet anında yapılması gerekenler ele alındı.

“Epilepsi mistik bir hastalıktır”

Epilepsinin mistik bir hastalık olduğunu vurgulayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Seher Naz Yeni, sinir sistemi fizyolojisi ve epilepsinin tarihiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Hızla gelişen tedavi yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Yeni, “Fonksiyonel MR ve tomografiyle çok yeni bir çağa geçtik. Pozitif bilim sayesinde epilepsi pratiğini daha detaylı görebiliyoruz. Kronik bir hastalık olan epilepsinin anlaşılması için kişinin en az bir kez spontane olarak ortaya çıkmış epilepsi nöbeti geçirmesi gerekiyor. Buna bağlı olarak detaylı bir tedavi uygulamasına başlanabilir. Hedefimiz tam nöbetsizlik” dedi.

Epileptik hastaların günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlara değinen İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri Doç. Dr. Nimet Dörtcan, Napolyon, Van Googh, Alfred Nobel ve Dostoyevski’nin de epilepsi hastası olduğunu hatırlatarak, epileptik hastaların pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, askerlik gibi riskli meslekler dışında her türlü mesleği icra edebileceklerinin altını çizdi.

“Bilime saygı duyalım, bilgiyi yayalım”

Reanimasyon ve yoğun bakım gözüyle epilepsiyi anlatan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Zeynep Bilge Balaban ise tedavi sürecinde kullanılabilecek anti epilepsi ilaçlarına yönelik bilgiler verdi. Louise L. Hay’ın “Farkında olmak iyileşmenin ve değişmenin ilk adımıdır” sözüyle empatinin önemine değinen Dr. Balaban, “Dünyada 60 milyon, Türkiye’de 700 bin epilepsi hastası mevcut. Bilim insanları, hastalarla birlikte dünya genelinde epilepsi mücadelesi veriyor.Bu mücadeleye ortak olurken bilime saygı duyalım, bilgiyi yayalım” dedi.

Elektronörofizyoloji Platform Başkanı Kürşat Erdoğan Zülfikar ise tekniker gözüyle epilepsi yaklaşımı üzerine yaptığı konuşmada, EEG’nin tedavi sürecindeki rolünü ve aktivasyon yöntemlerini anlattı. Zülfikar, beyin faaliyeti sırasındaki potansiyelleri kontrol eden EEG cihazının taramasında dikkat edilmesi gereken konuların altını çizdi.

Seminer, BİLGİ Müzik Kulübü’nün konseri ile son buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.