DOLAR
32,5485
EURO
34,8870
ALTIN
2.438,19
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Konferansında Sanayinin Geleceği Konuşuldu

Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Konferansında Sanayinin Geleceği Konuşuldu

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından ‘Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0’ konulu bir konferans düzenlendi. İnternet, bulut bilişim, yapay zeka gibi teknolojik gelişmelerin sanayi sektöründe yarattığı köklü değişikliklerin konuşulduğu konferansa; Siemens Türkiye Dijitalizasyon ve Endüstri 4.0 Pazarlama Yöneticisi Derya İren, Festo Endüstriyel Akademi Operasyon ve İş Geliştirme Uzmanı Hakan Emince, Jr. Robotics’in kurucusu Burhan Şengün, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Şahin ve Bahçeşehir Üniversitesi Siber Güvenlik Uzmanı Canan Bulut konuşmacı olarak katıldı.

 

Konferansın açılışında konuşan TTO Koordinatörü Prof. Dr. Harun Mindivan, konuşmasına Endüstri 4.0’ın ülkemiz için neden önemli olduğundan bahsederek başladı. İhracatın günümüzde ülkelerin en önemli gelir kaynağı olduğunun altını çizen Mindivan, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Bunu elde etmenin birçok yolu vardır. Günümüzde geçerli olan yol ürettiğinizle kazanmaktır. Bir cebinizden paranızı alıp diğer cebinize koyarsanız varlığınızda bir artış olmaz. Benzer şekilde yurt içinde yapılan ticaretle de ülkenin toplam varlığında artış olmaz. Varlığınızda artış olabilmesi için kişisel olarak cebinize dışarıdan para girmesi gerekir. Bunu elde etmenin birçok yolu vardır. Günümüzde geçerli olan yol ürettiğinizle kazanmaktır. Ülkeler içinde durum aynıdır. İhracat karşılığı yurda giren para ile varlığımız artıyor. Cari açık olarak adlandırdığımız dış ticaret dengesi bu nedenle önemli. Borç para yani ‘sıcak para’ kısa sürede zenginliği artırır ama bu kalıcı değildir. Kişi başına düşen yurt içi hâsıla eskiden milli hâsıla denirdi. Fakat sermaye hareketleri millilikten uzaklaştı. Artık bir senede Türkiye’de üretilen tüm katma değerden söz ediyoruz. Seneler itibari ile TUİK verilerine göre kişi başına düşen gelir 2001’den 2008 yılına kadar yükseliş gösteriyor ve yaklaşık dokuz yıldır 10 bin dolar civarında geziniyor. Bu bizim başarısızlığımız değil. Aslında başka ülkelerde de böyle olmuş, bunu anlamız gerekiyor. İngiltere kişi başına 10 bin dolar gelirden 25 bin dolara çıkabilmek için 55 yıl beklemiş. Amerika 44 yıl, Fransa 32 yıl, İspanya 31 yıl beklemiş. Hızlı geçiş yapanlar arasında Kore 10 bin dolardan 25 bin dolara 19 yılda, Tayvan 18 yılda, Japonya 22 yılda sıçramış. Türkiye eşiğe takılalı dokuz yıl oldu. Karşılaştıracak olursak telaş etmeye, paniğe kapılmaya gerek yok. Ancak hiçbir şey yapmazsak o eşiği hiçbir zaman aşamayabiliriz. Ünlü bir profesörün söylediği gibi “Ne kadar gazlarsan gazla bu araba bu kadar gider” dememiz mi gerekiyor? Hayır. Daha zenginleşmek için başka araç ve başka yollar denememiz, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0’ı bir fırsat bilmemiz gerekiyor. Orta gelir eşiğini ancak bu araç ve yollar ile aşabiliriz.”

 

Konferansın açılışında konuşan Bilecik Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Bayram Kaya ise Sanayi 4.0 ya da sanayinin dijital dönüşümü olarak adlandırılan kavramın gündemlerindeki önemli konulardan biri olduğunu söyledi. Bu konuyu önemli kılan şeyin aynı zamanda elektromekanik boyutunun dışındaki sonuçları olduğunu ifade eden Kaya, konuşmasına şçyle devam etti:

 

“Geçmişte buhar gücü, elektrik enerjisi, elektronik sistemler ve siber fizik sistemlerin; günümüzde ise ileri otomasyon sistemlerinin üretimde kullanılmaları üretim birimlerinin ve toplum yapılarının değişmesi sonucunu getirmiştir. Firmalar üretim tesislerini AR-GE merkezlerine ve müşterilerine yakın yerlere, hatta düşük maliyetli ülkelere taşımaya başlamışlardır. Teknolojinin tarihte en hızlı büyüdüğü ve yaygınlaştığı dönemi yaşamaktayız. Teknolojiler aynı zamanda toplumları da dönüştürmektedir. Kent ulaşımı, kamu sağlığı ve güvenliği, kaynak kullanımı eğitim ve finansal hizmetlerden faydalanma, hava tahminleri ve tarımsal uygulamalarda bu örnekleri görmekteyiz. Ülkemiz sanayinin dijital dönüşümü kritik öneme sahiptir. Sanayimizi dijitalleştirmemiz teknolojiyi açığımızı kapatmamızı da sağlayacaktır. Bu amaçla, Bakanlığımız Bilim ve Teknolojiyi Genel Müdürlüğü bünyesinde Endüstri 4.0 Daire Başkanlığı kurulmuştur. Dairede “İmalat Sanayinin dijital dönüşümü yol haritası” çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca Sayın Başbakanımızın 4. Sanayi devrimini ıskalamamamız gerektiğini belirtmişlerdir. Bu konunun ilimizde anlatılmasında başta Üniversitemiz olmak üzere toplantının düzenlenmesine katkı sağlayanlara ve katılımcılara teşekkür ediyor toplantının faydalı ve hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

 

25 Ekim Çarşamba günü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa, Bilecik Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Bayram Kaya ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi TTO Koordinatörü Harun Mindivan’ın yanı sıra Bozüyük TSO Başkanı Buğra Levent, akademisyenler, sanayiciler ve öğrenciler katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.