DOLAR
32,3290
EURO
35,0728
ALTIN
2.298,20
BIST
9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Darbe girişimi çocukları da etkiliyor!

Darbe girişimi çocukları da etkiliyor!

Darbe girişimi, yetişkinlere kıyasla çocukları çok daha fazla etkiledi. Uzmanlar,

çocukların soyut düşünme yeteneği gelişmediği için travmayı yetişkinlerden daha farklı yaşadıklarına dikkat çekerek, “Çocuklar özellikle savaş ve ölüm ile ilgili temaları anlamakta zorlanıyorlar. Bu nedenle yaşananları aktarma konusunda titiz davranılması gerekiyor” uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniği’nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, son günlerde toplumun her kesiminde görülen endişe, kaygı ve belirsizlik gibi durumların çocuklar üzerinde de önemli etkiler bıraktığını söyledi. Uygun, şunları söyledi:

“Gündemdeki son gelişmelere, medya yoluyla ya da fiili olarak maruz kalan herkes derinden etkilenmiş durumda. Birçok kişinin gündeminde, yaşadığı korku ve geleceğe dair belirsizlik var. Belirsizlik oluşturan durumlar insan için en önemli endişe kaynağıdır. Bu nedenle yetişkinler olarak baş etmekte zorlandığımız bu belirsizlik durumu, çocuklar için başa çıkılması çok daha zor bir endişe kaynağıdır.

Bu nedenle yaşanan ya da maruz kalınan tüm travmatik deneyimlerde olduğu gibi çocukların tepkilerini gözlemlenmeli ve çocuğun ihtiyacına yönelik olarak destek verilmelidir. Korkmuşsa sakinleştirmeli, merak ediyorsa basit cümlelerle açıklanmalıdır. Yaşanan tüm travmatik olayların arkasından her bireyde olduğu gibi çocuklarda da farklı tepkiler ortaya çıkarabilir. Uykuya geçmede zorluk, kâbuslar, alt ıslatma, öfke, huzursuzluk, anneden ayrılamama, yalnız yatamama gibi tepkiler gösterebilirler. Ayrıca tepkisizlik ve belirgin sessizlik hali de kaygının işaretlerinden olabilmektedir. Yetişkinler korkularını daha kolay ifade edebilirler. Başa çıkma becerileri ise çocuklardan daha gelişmiştir. Çocukların soyut düşünme yeteneği gelişmediği için travmayı yetişkinlerden daha farklı yaşamaktadırlar.”

Çocukların özellikle savaş ve ölüm ile ilgili temaları anlamakta zorlandıklarını ve bu nedenle yaşananları aktarma konusunda titiz davranılması gerektiğini aktaran Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

Çocukların duymayacakları şekilde haberleri takip edin.
Çocuklarınız bu haberleri görmüşse ve üzerinde konuşmak isterse dikkatlice dinleyin.
Ne hissettiklerini anlamaya çalışın ve sorun.
Korkularına ilişkin ‘saçma’, ‘gereksiz’, ‘korkma’ gibi kelimeler kullanmayın. Korktuğunu anladığınızı belirtin.
Böyle bir durumda korkunun normal olduğunu ifade edin.
Her ne olursa olsun yanında ve güvende olduğunuzu söyleyin.
Soruları varsa dikkatle dinleyin.
Çocuğunuzdaki kaygı belirtileri devam ediyorsa bir uzmana başvurun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.