DOLAR
32,3294
EURO
35,1232
ALTIN
2.302,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

”Çanakkale Muharebeleri ve Türk Tarihindeki Yeri” konulu konferans

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde”Çanakkale Muharebeleri ve Türk Tarihindeki Yeri” konulu konferans verildi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümünü düzenlediği konferansla kutladı.

Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bilim ve Kültür Sohbetleri kapsamında gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Selma Çetinkaya katıldı. Çetinkaya, ilgiyle takip edilen konferansında Çanakkale Muharebeleri’nde yaşananları Türk ve Anzak askerlerinin günlüklerinden derlenen notlarla anlattı.

Çanakkale’de yaşananların yalnızca bir silahlı mücadele olmadığını, bunun aynı zamanda zorlu doğa şartları, salgın hastalıklar, açlık, susuzluk ve başta sinek olmak üzere her türlü haşereyle mücadele edilen son derece zor bir savaş olduğunu belirten Çetinkaya, bu zorlu mücadeleyi zaferle sonlandıran, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk
olmak üzere tüm kahraman askerlerimizi büyük bir saygı ve minnetle andığını söyledi. Günümüzde Suriye sınırında devam eden Afrin operasyonunu da hatırlatan Çetinkaya, orada verilen mücadelenin de çok farklı olmadığını belirtti ve harekâtı bu gözle yeniden düşünmemiz ve empati kurmamız gerektiğini ifade etti.

Konferansında Çanakkale’de savaşan askerlerin tuttuğu notlardan bölümler okuyan Selma Çetinkaya, 5. Ordu Komutanı Mareşal Liman von Sanders’ın hatıratında bulunan şu pasajı dinleyicilerle paylaştı:

“Çoğu yarı çıplak, yarı açtı. Haftada 1 öğün kemikli bir parça et verilebiliyordu. Nebati yağda haşlanmış buğday kırığı yiyorlardı. Sıhhi vasıflardan mahrum su içiyorlar, taş üzerinde yatıyorlar, güneşe, fırtınalara, soğuğa, çamura, yağmura karşı korunmamış siperlerde günler geçiriyorlardı. Fakat dünyanın bütün vasıta ve imkanlarına sahip düşmanını buldukları zaman aslanlar gibi dövüşüyorlardı. O meşhur Dara’nın eski Yunan topraklarına geçerken
azgın sularını dövdürdüğü Gelibolu yarımadasında, Türkler, dünyanın en kudretli donanma ve ordularını dövmüşlerdir. Çanakkale’yi bir asker olarak anlatmak imkansızdır. Çelikten, manevi kudretten, vatan aşkından bir insan yapısı ne demektir? Bu sualin cevabı, işte bu gösterişsiz, mütevekkil ve sessiz Anadolu çocuğunun kendisiydi. Tarih kitaplarında Türkler için okunanlar, hatta onlarla dövüşenlerin anlattıkları hikayeler hakikati ifadeden acizdirler. Saadet, Türklerle beraber aynı safta dövüşmektir. Bu şerefi ömrümün sonuna kadar
taşıyacağım.”

15 Mart 2018 tarihinde Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğünde gerçekleşen konferansın sonunda, Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş tarafından Dr. Öğretim Üyesi Selma Çetinkaya’ya Üniversitenin anı tabağı hediye edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.