DOLAR
32,5687
EURO
34,9734
ALTIN
2.424,93
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
31°C
Bilecik
31°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Borcak Köyü İsa Sofu Türbesinden Tarih Fışkırdı

Bilecik’in her yerinden tarih fışkırıyor

Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı Borcak köyündeki tepede Kayı Boyu’nun lideri ve Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’nin silah arkadaşı ve Anadolu’nun İslamlaşmasında büyük payı olan İsa Sofu Hazretleri’nin türbesinde yapılan tadilatta tarihi yazı ve motifler tespit edildi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı referandum öncesi Bilecik ziyaretinde vatandaşların İsa Sofu Hazretleri’nin türbesinin bakımsızlığı ile ilgili talebine kayıtsız kalmamış ve geçtiğimiz günlerde türbenin tadilatı başlatılmıştı. Yapılan tadilatta türbenin duvarlarındaki sıvaların altından 1200’lü yıllara ait yazı ve desenler çıktı.

Borcak Köyü Muhtarı Osman Çırakoğlu, İsa Sofu’nun Ertuğrul Gazi’nin silah arkadaşı olduğunu hatırlatarak, “Türbenin bulunduğu alan o dönmelerde ileri uç karakoluymuş Çaltı Kalesi’nden gelebilecek herhangi bir tehlike için. Burada İsa Sofu ve arkadaşları şehit edilmişler. 1200’lü yıllarda olduğunu tahmin ediyoruz. Burada şehit edilince buraya gömülmüşler. Bizler de tarihimize sahip çıkmak için uğraştık, tadilatına başladık ve inşallah bitireceğiz. Dedemize layık bir şekilde güzel bir şey olması için uğraşıyoruz” diye konuştu.

 

Çırakoğlu, duvarların kazındığı esnada yazılar ve desenlerin fark edildiğini belirterek, “Elle yapılma, topraktan ve kök boyalarıyla yapılan desenler, bunların bir anlamı vardır. Anlamının ne olduğu bizler bilemeyiz. Bunu tarihçiler çözecekler. Onlar uğraşsınlar bakalım sonuçta ne çıkacak. Bulunan eserler Ertuğrul Gazi dönemi olduğuna göre 1200’lü yıllara ait olabilir.Burası ileri uç bir karakol olduğu için 6,7 tane mezar vardır tahminime göre. Bunları o zamanlar konuştuk Vakıflar Şefi Ahmet Bey’le. Müze Müdürlüğüne müracaat etmemiz gerekiyormuş, burada ince bir kazı yapılması gerekiyormuş. Burada kaç mezar olduğu onların kazısı sonrası ortaya çıkabilecekmiş” diye konuştu.

Muhtar Çırakoğlu, türbenin stratejik bir konuma sahip olduğunu kaydederek, “Ertuğrul Gazi’nin tabiki o zamanlar ne düşündüğünü bilemeyiz ama Söğüt etrafında yüksek tepeler üzerinde Osmangazi adına ilk hutbeyi okuyan İmam Hatibi İslam Hukuku Bilgini Dursun Fakih’in türbesi, burası ve Ertuğrul Gazi türbesi üçü birbirini görebiliyor. Tehlikeli bir durumda aynı anda hepsi haberdar olabiliyorlar” dedi.

Yapılan tadilatın kontrolünü yapan Bilecik İl Özel İdare yetkilileri ise, tadilat sırasında sıva altından kalem işlemeleri çıktığını, sıva raspasının yapıldığını, sıva raspasından sonra türbe içinde çalışmalar durdurulduğunu, kalem işçiliğiyle ilgili özel kalem uzmanları geleceğini ve yapılacak inceleme ve tespitlerin ardından nasıl bir çalışma yapılacağına karar verileceğini kaydettiler.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.