DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Bilecik’te Şıh Dursun İl-Fakih Camisi yapıldığı günkü gibi korunuyor

Bilecik’te Şıh Dursun İl-Fakih Camisi yapıldığı günkü gibi korunuyor

 

Bilecik’te Selçuklu Devleti zamanında yapılan Osmanlı Devletinin kurulduğu yıllarda Dursun Fakıh zamanında tadilatı yapıldığında Şıh Dursun İl-Fakih Camisi adını alan cami, halen ibadete açık durumda

Bilecik’in Söğüt ilçesine bağlı Tuzaklı köyünde bulunan ve yapımı Selçuklu Devletine dayanan Şıh Dursun İl- Fakih Camisi orijinalliğini korurken, camide halen ibadet yapılıyor.

Şıh Dursun İl- Fakih Camisinin yapılışının 1265’li yıllara dayandığı söyleyen Tuzaklı Köyü Muhtarı Mehmet Ergin,cami ile ilgili bilgileri aktardı.

 

 

 

 

“Bu cami Selçuklu Türklerine ait tarihi bir camidir. Camimizin her tarafındaki ahşap doğramalar orijinaldir. Daha önce duvarlarda çok eski yazılar varmış, tadilat olduğundan dolayı boya yapmışlar, kaybolmuş bu eski yazılar. Tavanlar orijinal, hutbe orijinal, ağaç doğramaların hepsi orijinal. Köyümüz tarihi bir köy. Selçuklu Türklerine ait bu köyümüz. Kalıntılar hep onu gösteriyor. Camimizin girişindeki hitabeler orijinal bir hitabedir. Tarihi hitabelerin orijinal, değişmediği bunu gelen arkadaşlar hep bu şekilde anlatıyor bize söylüyor. Bu camimizde bir tarih kokuyor, hiç ellenmemiş. Ahşap doğramaları ellenmemiş. Tadilat olmuş ama ahşap dokusuna hiç ellenilmemiş. Her şey orijinal bir tarih kokuyor camimizde. Camimizde hiçbir direk yok. Hiçbir direk olmadan yani Selçuklu Türklerinden beri ayakta kalmış, atalarımız yapmış. Camimizin kapısının kilitleri dahi değişmemiş. O gün ki tarihi yansıtıyor.

Köyümüzün ismi Tuzaklı. İsmi şuradan geliyor; burada çınar ağacımız var tarihi bir çınar ağacımız. Burada sazlık ve sulaklışmış burası. Burada Osmanlı yaban hayvanlarına tuzak kuruyormuş. Köyümüzün ismi buradan Tuzaklı kalmış. Köyümüz 7 obalı toplamda. Davut ağa isminde bir vatandaş 7 köyü bir araya getirmiş, bu köyü bir araya toplamış. Köyümüz çok tarihi yani Osmanlı’dan öncesi Selçuklulara ait bir köyümüz.

Camimizin minaresinin ucundaki hilalin ortasındaki lale Selçuklu Türklerini anlatan bir simge. O da orijinaldir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.