DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Bilecik’te “Dış Ticaret Bilgilendirme” Semineri

Bilecik’te “Dış Ticaret Bilgilendirme” Semineri

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) işbirliğinde “Dış ticaret bilgilendirme” semineri düzenlendi.


Vali Ahmet Hamdi Nayir, TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde, günlük ihtiyaçların karşılanması, kişisel ve toplumsal refahının artırılması, istihdam gibi değişik gayeleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan en önemli hususun üretim olduğunu kaydetti.


Üretim denildiğinde, tarımı, sanayiyi ve hizmetleri hatırlamanın mümkün olacağını belirten Nayir, şöyle konuştu:

“Bu tür çalışma ve faaliyet içerisinde kapıyı açan hedef olan iki ayrı piyasamız var. Bunlardan birisi iç piyasamız, diğeri de dış piyasamız. Artık globalleşen dünyada mesafeler azaldı, dünya da daha küçüldü. Dolayısıyla pazarlar da birbirine yakınlaştı. Rekabete uyum konusu da bizler için önemli bir durum haline gelmeye başladı. İhracat bu dış piyasanın mekanizmalarını oluşturan bir yapı. Üretim piyasanın en önemli parçalarından birini de ihracat oluşturmaya başladı. Her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitimin büyük önemi var. Olayın bir kısmında üretim diğer kısmında piyasa olarak ihracat, diğer bir kısmında da eğitim olunca bugün ki seminerimizin önemi daha da iyi ortaya çıkmış oluyor. Tecrübe insanların ortak mirası. Eğer bugün gelinen noktada otomotiv ve uçak sanayisinde tekerleğin icadını herkes yeni baştan yapmış olsaydı, bugün ki duruma gelmemiz mümkün olmayacaktı. Onun için buradaki bilgi paylaşımları bugüne kadar uygulanan sistemleri, geliştirilen yöntemleri birebir yeniden tecrübe etmek mümkün. Uygulamak yerine aynen onların tecrübesini alıp paylaşmaya yönelik. İnsanlığın ortak mirası olan tecrübeden istifade etmemiz gerekiyor. Üretim faaliyetleri için ihracattaki bilgi paylaşımını sağlayacak olan toplantı, eksik olan bilgileri tamamlayacak ve önlerini açacaktır.”

TSO Başkanı Fevzi Uzun da Bilecik’in, gelişmeye devam eden ve bununla birlikte hızlı bir büyümenin eşiğinde olan bir kent, imalat ve altyapı olarak da önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
TÜİK verilerine göre, Bilecik’te 2013’te ihracatçı firma sayısı 22 iken, 2014 Ocak ayında bu sayının 27’ye yükseldiğini ve sanayi sektörünün ihracattaki payının yüzde 54 iken, bunu yüzde 44 ile madencilik sektörünün takip ettiğini bildiren Uzun, şunları ifade etti:
“İhracat rakamlarımız TÜİK verilerinde ve TİM verilerinde oldukça düşük çıkmaktadır. Elektik ve doğalgaz tüketimlerimiz diğer illerle karşılaştırıldığında bu rakamları yansıtmadığı açıkça görülmektedir. Kurumsal firmaların üretim yerlerinin ilimiz, merkez adreslerinin de farklı olması, ilimiz ihracat rakamlarının düşük çıkmasına neden olmaktadır. Sahip olduğumuz kaynaklar, mevcut imkanlar ve teşvikler sanayi de Bilecik’i üst sıralara taşıyacaktır. Ekonomik büyüme dış ticareti etkilediği gibi dış ticarette ekonomik büyümeyi etkilemektedir. Oda olarak ilimiz ihracatının artırılması bu dönemde en büyük hedeflerimizden biridir. Çünkü ülkemizi 2023 hedeflerine ulaşmasında sanayicilerimizin çok etkin bir rolü olacaktır. Bu bilgilendirme, bölgemizdeki ihracat bilincinin artırılması ve dış ticaret ile ilgili firma çalışanlarımızın dış ticaret konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlayacaktır.”

Seminerde, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Gündüz, “Vizyon iş dünyası için ticari bilgiye erişim”, Bilecik TSO Meclis Başkanı Ali Ercan, “İhracatçılarından tecrübe paylaşımları, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Murat Önder, “İhracat mevzuatı, dahilde ve hariçte işleme rejimleri”, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Hürol Karlı, “İhracatta sağlanan devlet yardımları” ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Nilüfer Yılmaz, “Ülke masaları ve Pazar araştırması-Almanya pazarına ihraç imkanları” konularında bilgi verdi.

Seminere, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Vali Yardımıcısı Süleyman Deniz, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım ve iş adamları ile banka temsilcileri katıldı.  

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.