DOLAR
32,3433
EURO
35,1097
ALTIN
2.308,93
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Bilecik’te 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95. yıldönümü kutlamaları

Bilecik’te 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95. yıldönümü kutlamaları

 

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Bilecik’te de törenle kutlandı. Kutlamalarda şehitlik ziyaretinde şehit annesi gözyaşlarını tutamazken, resmi geçit töreni sırasında bastonlarıyla yürüyen 3 gazi uzun süre alkışlandı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önüne Bilecik Valiliği ve Bilecik Belediyesinin çelenk bırakmasıyla başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından tören geçidi yapıldı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Müslüm Akdoğan, Türk milletini yok etmeye ve Türk vatanını istilaya kalkışan zamanın en güçlü devletlerine karşı kazanmış olduğumuz şanlı 30 Ağustos zaferimizin 95’inci yıldönümünü kutlayarak, “Türk tarihinin en görkemli zaferlerinden birisi olan 30 Ağustos Zaferi; ‘bağımsızlık’ hedefine kilitlenmiş bir ulusun, yokluk içinde olmasına rağmen, azim ve kararlılıkla, karşısındaki büyük gücü eriterek askeri açıdan ulaştığı en yüksek noktayı ifade etmektedir.

Muharebe meydanında bir destan yazarak tüm dünyanın gözlerini kamaştıran kahraman Türk ordusu, bu zaferle tarihte yeni bir sayfa açarak Türk kurtuluş savaşının öyküsünü, unutulmayacak eserler arasına sokmuştur.Öyle ki bu zaferin etkileri, bölgesel sınırları aşarak küresel bir nitelik kazanmış; başka devletlerin boyunduruğu altında ezilen diğer ulusların bağımsızlık mücadeleleri için de ilham kaynağı olmuştur. Bu sıradan bir mücadele değil; milli bağımsızlık mücadelesidir. Zulme, haksızlığa karşı bir direniş; mazlumun zalime karşı şahlanışıdır. Her safhasında ayrı bir destan yazılan Kurtuluş Savaşı’nın her günü milli bir gün, her zaferi milli bir bayram olarak kutlanmaya değerde önem taşımaktadır. Gazi Mustafa Kemal, Türk milletinin tarihin en karanlık ve ümitsiz günlerini yaşadığı bir dönemde, milletin boynuna geçirilmek istenen esaret zincirini kırma inancıyla, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmış, 23 Nisan 1920’de Türkiye büyük millet meclisini açarak genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atmıştır” dedi.

Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Müslüm Akdoğan, konuşmasının devamında 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da gerçekleşen Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle düşmanın bel kemiği kırılarak bağımsızlığa giden yolun kapıları açıldığı belirtti. Akdoğan, “Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, 1.ve 2. İnönü Muharebeleri, Sakarya Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi şanlı tarihimizin altın sayfalarını süsleyen önemli ve ihtişamlı pek çok hadiseden sadece birkaçıdır. Nihai olarak 30 ağustos 1922’de Dumlupınar’da gerçekleşen Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle düşmanın bel kemiği kırılarak bağımsızlığa giden yolun kapıları açılmıştır. Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan bu büyük zafer; asil Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun, ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarının etrafında kenetlenerek, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde muvaffak olduğu bir özgürlük mücadelesidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu zaferle yakmış olduğu bağımsızlık ateşi; yalnızca Türk milletinin değil, tüm dünyada esaret altında ezilen diğer mazlum milletlerin de hürriyet meşalesi olmuştur. Bu büyük zafer, aynı zamanda, Türk milletine çağdaşlaşma yolunu açan, modern çağın gerektirdiği siyasi, hukuki, ekonomik ve sosyal reformları gerçekleştiren Türk devrimini başlatan bir kıvılcım olmuştur. Bu zaferi bizlere armağan eden, bu topraklar üzerinde özgürce yaşamamızı sağlayan, başta ulu önder Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; tüm aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vatan için hayatını feda eden tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri günümüz kutlu olsun” dedi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenler 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı Bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde resmigeçitle sona erdi. Resmigeçit törenine askerlerin yanı sıra gaziler de katılırken, son sırada bulunan ve ellerindeki bastonlarla yürümekte zorluk çeken gaziler uzun süre alkışlandı.

Bilecik Valisi Tahir Büyükakın’ın Hükumet Konağında tebrikleri kabulünün ardından protokol üyeleri Bilecik Şehitliği’ni ziyaret ederek, şehit mezarlarına çiçek bıraktı. Saygı atışı, Bilecik İl Müftü Yardımcısı Ahmet Tokgöz’ün okuduğu duaların ardından Vali Büyükakın’ın Şeref Defteri imzalamasının ardından törenler sona erdi.

Tören sonrası Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, vatani görevini yaparken şehit olan Mesut Bilir’in babası Mehmet ve annesi Hayriye Bilir’le birlikte şehidin mezarı başında dua okudu. Bu arada anne Hayriye Bilir gözyaşlarına hakim olmadı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.