DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

BİLECİK TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

BİLECİK TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, ”Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Biyoçeşitlilik ve Biyokültürel İndeks Değeri çalışması ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bilecik Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleştirilen Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumunun 4. günü ikinci oturumu gerçekleştirildi.
Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen oturumda; ”Bilecik’te Biyoçeşitlilik – Kültürel Miras ve Jeopolitik Zenginlik” konuları ele alındı.

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda; Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kandazoğlu, CNN Yeşil Doğa Programı Yapımcısı Güven İslamoğlu, ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Yağcı konuşmacı olarak katıldı.
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kandazoğlu, burada yaptığı konuşmada ülkemiz ve ilimizdeki biyoçeşitliliğin korunması ve bu konuda farkındalığı oluşturulması için yapılması gereken çalışmalara değindi.

İnsanoğlunun var olduğu günden bu yana tabiatla iç içe olduğunu hatırlatan Kandazoğlu, şunları söyledi:

”İnsanoğlunun doğa ile iç içe olması ve kendisinin doğadan faydalanması için yaptığı çalışmalar yüzyıllar öncesine dayanıyor. Avrupada bilim adamları çok önceden itibaren bu konuda çalışmalar gerçekleştirmeye başlamış, bitki ve bitki türlerine ilişkin bilgiler toplamışlar. Bizler de kurum olarak 2014 yılından bu yana bu konuda çalışmalar gerçekleştirmeye başladık. Şu ana kadar 33 ilimizde bu konuda envanterler oluşturduk, 43 ilimizde de bu çalışmalar devam ediyor ve önümüzdeki dönemde bu çalışmaları 81 ilimizde gerçekleştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
PROF. DR. CENGİZ TÜRE:

”BİLECİK BİYOÇEŞİTLİLİK VE BİYOKÜLTÜREL DEĞERLERİ YÖNÜNDEN BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDEN ZENGİN”

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ise konuşmasında Bilecik’teki biyoçeşitlilik ve biyokültürel değerler hakkında bilgiler vererek, Bilecik Belediyesi eliyle bu konuda gerçekleştirilen çalışmaların önemine değindi.

Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Biyoçeşitlilik ve Biyokültürel İndeks Değeri çalışması ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Türe, şunları söyledi:

”Ekoloji kelimesi aslında insanoğlunun ekonomiden sonra kullanması gereken ikinci önemli bir kavram olduğunu düşünüyorum. Çünkü ekoloji kelimesinin altında yatan önem aslında bir ülkenin enflasyon değerinden de daha önemlidir. Bu kelimenin günümüzde en azında günlük konuşma dilimiz arasına girmiş olması da aslında iyi bir durum.” şeklinde konuştu.

Canlı çeşitliliğinin korunması ve önemi hakkında bilgiler veren Türe, ”Coğrafya insanoğlu için onun kaderidir. Çünkü insanoğlu bulunduğu coğrafyaya göre şekil alır. Yaşantısı ve her özelliği ona göre şekil alır. Bilecik’in biyoçeşitliği gerçekten çok zengin. Bu anlamda Bilecik çok ilginç bir yer. Aslında bizler araştırmacılar olarak aslında Türkiye’nin coğrafi iklim tanımlamasını yaparken bu çalışmayı Bilecik’te bir gün gezerek gerçekleştirebiliriz. Çünkü Bilecik gerçekten orman ve iklim tipleri açısından çok zengin bir yapıya sahip. Bunun altında yatan nedenlerden biri de Bilecik, çok kısa mesafelerle yükseltisi değişen bir coğrafyaya sahip.” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI SELİM YAĞCI’YA TEŞEKKÜR

Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’de bir ilk olan biyoçeşitlilik ve biyokültürel değer endeksi çalışması için Belediye Başkanı SelimYağcı’ya teşekkür eden Prof. Dr. Türe, ”Günümüzde dünyadaki ülkelerin gelişmişlik düzeyi, o ülke ve şehirlerin biyolojik çeşitlilik ve biyokültürel değerlerinin varlığı ile ölçülüyor. Bu açıdan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın yakın ilgisi ve desteğiyle gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ülkemizde bir ilk ve örnek bir çalışma. Çalışmanın verilerine göre bütün Türkiye’de rakamsal anlamda 5 karşılığında olan değer yalnızca Bilecik’te 4 olarak belirlendi. Bu açıdan Bilecik, gerçekten müthiş bir çeşitliliğe sahip.” ifadelerini kullandı.

USTA PROGRAM YAPIMCISI GÜVEN İSLAMOĞLU:

”ÇEVRENİN BİZE İHTİYACI YOK BİZ İNSANOĞLUNUN ÇEVREYE İHTİYACI VAR”

CNN Yeşil Doğa Programı Yapımcısı Güven İslamoğlu ise konuşmasında, biyolojik çeşitlilik ve biyokültürel çeşitliliğin önemine değindi.

Konuşmasında; ”Çevrenin bize ihtiyacı yok biz insanoğlunun çevreye ihtiyacı var” ifadelerini kullanan İslamoğlu; bu konuda her bir bireyin yapması gereken çalışmaları anlattı.
Biyoçeşitliliğin önemini kavramak için öncelikle biyoçeşitliliğin ne olduğunu ve hayatımızdaki yerinin öğrenmesi gerektiğini hatırlatan İslamoğlu, bu konudaki görüşlerini fotoğraf ve viedo görselleri ile anlattı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Yağcı ise konuşmasında Bilecik’in biyoçeşitlilik zenginliğine dikkat çekti.

Bilecik’teki biyoçeşitlilik ve gen çeşitliliği hakkında bilgiler veren Yağcı, şunları kaydetti:

”Bilecik’teki biyoçeşitlilik zenginlik gerçekten güzel bir noktada. Bu zenginliği itibariyle birçok üniversiteden burada çeşitli araştırmalar yapıldı. 450 gün süren bu araştırma ve çalışmaların daha da artması gerekmektedir. Bu zenginliğin olmasına rağmen biyoçeşitlilik fuanasının çok eski olduğunu gördük ve lisans öğrencilerimizle birlikte bu konuda araştırmalar yaptık. İlimiz toprakları gerçekten hem manevi anlamda hem de maddi anlamda temiz. Yani ilimiz topraklarında ağır metal ve kirlilik az.” ifadelerini kullandı.

Gen kaynaklarının korunmasına ilişkin yaptıkları çalışmaları da anlatan Yağcı, konuşmasında ayrıca biyoçeşitlilik konusunda yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulundu.
Bilecik’in genetik çeşitlilik itibariyle birçok Avrupa ülkesinden zengin olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yağcı, üniversite olarak bu konuda yapılması planlanan çalışmalarda paydaş olmak ve destek vermek istediklerini söyledi.

Belediye Başkanı Selim Yağcı ise oturum sonunda yaptığı konuşmada şunları söyledi: ”Bugün de Bilecik’imizde çok güzel ve anlamlı bir buluşturmayı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık. Bizler de Tuba Hocamızın da dediği gibi bize kalan zenginlikleri miras değil de emanet şeklinde düşünmemiz gerekir. Bizler de eğer geleceğimizi ve çocuklarımızı seviyorsak ki seviyoruz. Onun için onlara daha güzel bir dünya bırakmak için çalışmalıyız. Bana göre insanoğlunun yaşamında temel baz alması gereken iki konunun olduğuna inanıyorum. Bunlardan birisi onun medeniyetini sağlaması için enerjiye ihtiyacı, hayatiyetini sağlaması için de temiz çevreye ihtiyacı var. Onun için bu ikisi arasında çok iyi bir dengeyi sağlamak lazım diye düşünüyorum. Bu açıdan bizlere böyle önemli ve güzel bilgileri sunan konuşmacılarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Selim Yağcı, sempozyum kapsamında söz alan konuklara Teşekkür Plaketi taktim ederek, yaptıkları bilgilendirme dolayısıyla konuşmacılara teşekkür etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.