DOLAR
32,3733
EURO
34,9950
ALTIN
2.325,67
BIST
9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Bilecik konut yatırımcılarını sevindiriyor

Konut fiyatları Temmuz ayında arttı

REIDIN Emlak Endeksi Temmuz ayı sonuçlarına göre Türkiye genelinde Temmuz ayında konut fiyatları yüzde 0.74 arttı. Öte yandan yeni konutların yarısı senetle satıldı.

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan, “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” ve “REIDIN Emlak Endeksi” Temmuz ayı sonuçları belli oldu. Buna göre Temmuz ayında görülen fiyat artışı bir önceki aya göre yüzde 0.29, 2016 yılının Temmuz ayına göre de yüzde 3.41 olarak görüldü.

Yapılan araştırmada Temmuz ayı stok erime hızı yüzde 3.7 olarak görülürken konut satışlarında banka kredisi kullanma oranı yüzde 30, peşin ödeme ile satın alma yüzde 20, senet kullanma oranı ise yüzde 50 olarak belirlendi.

REIDIN Emlak Endeksi’nin Türkiye’de 68 ili kapsayan Temmuz ayı araştırmasına göre konut fiyatları Haziran ayına göre yüzde 0.74 arttı. Temmuz ayında konut satış fiyatının en çok arttığı il yüzde 2’lik oranıyla Aksaray olurken en çok azalan il ise yüzde 0.37 ile Kars oldu.

YENİ KONUT FİYATLARINDA YÜZDE 29’LUK ARTIŞ

Türkiye genelindeki yeni konutların fiyat endeksinin hazırlandığı, ” REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” sonuçlarına göre Temmuz ayında geçen aya göre yüzde 29’luk artış, geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 3.41’lik artış görüldü. Sonuçlar, endeksin başlangıç dönemi olan Ocak 2010 tarihine göre ise yüzde 75.70’lik bir artış gerçekleştirdi.

İstanbul özelinde ise Temmuz ayında Anadolu yakasında hayata geçirilen markalı konut projelerinde yüzde 0.11, Avrupa yakasında hayata geçirilen markalı konut projelerinde ise yüzde 0.35 oranında fiyat artışı görüldü. Ayrıca 2010 Ocak ayından bu yana İstanbul Anadolu yakasında yer alan projeler Avrupa yakasındaki projelere göre yüzde 10.9 oranında fazla artış gerçekleştirdi.

KONUT ALIMLARINDA SENET KULLANIMI DİKKAT ÇEKTİ

Araştırmada Temmuz ayında konut satışlarında satın alma biçimleri de incelendi. Buna göre peşinat kullanımı geçen aya kıyasla yüzde 1’lik azalma kaydederek yüzde 20’de kaldı. Senet kullanım ise geçen aya göre yüzde 2’lik düşüş göstererek yüzde 50 oldu. Temmuz ayında banka kredisi kullanımı ise geçtiğimiz aya göre yüzde 3 oranında artış kaydederek yüzde 30 oldu.

BİTMEMİŞ PROJELERE İLGİ BÜYÜK

Temmuz ayında stok erime hızı yüzde 3.7 oranında görülürken konut satışlarının yüzde 71’i bitmemiş konutlarda gerçekleşti.     Kalan yüzde 29’luk pay ise bitmiş konutların oldu.

GENİŞ ALANLI KONUT TİPİ SATIŞINDA ARTIŞ

Araştırmada konut tipine göre gerçekleştirilen satışlar da ele alındı. Buna göre 1+1 konut tipi satışında yüzde 0.06, 2+1 konut satışında ise yüzde 0.34 oranında artış görüldü. 3+1 konut satışları yüzde 0.34, 4+1 konut satışları ise yüzde 0.13 oranında arttı.

Metrekare bazlı konut satış değerlendirmesinde ise Temmuz ayında büyük alanlara ilgi görüldü. Temmuz ayında 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.06, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.35 oranında artış görüldü. 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.33, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.23, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.13 oranında artış yakalandı.

MARKALI PROJELERDE YABANCI SATIN ALIM YÜZDESİ 4 OLDU

Temmuz ayı konut satışlarında yabancıya konut satış rakamları da açıklandı. Markalı konut projelerinde görülen satışların yüzde 4’lük oranını yabancılar gerçekleştirdi. Yabancıların konut alımlarında tercihi ise 1+1 konut tipi öne çıktı. Yabancı yatırımcılara konut satış oranının son 6 aylık ortalaması yüzde 6 olarak görülürken Mart’ta yüzde 10, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 6, Haziran’da ise yüzde 5 oranları görülmüştü.

KONUT SATIŞ FİYATI EN ÇOK AKSARAY’DA ARTTI

REIDIN Emlak Endeksi Temmuz ayı sonuçlarına göre metrekare başına konut satış fiyatında en fazla artış yüzde 2’lik oranıyla Aksaray’da görülürken fiyatların en çok azaldığı il yüzde 0.37 ile Kars oldu. Yıllık artışlara göre ise fiyatların en çok arttığı il Balıkesir olarak görüldü.

EN YÜKSEK KİRA ARTIŞI BURSA’DA

Türkiye’deki 68 ili kapsayarak oluşturulan Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’ne göre kira fiyatlarında geçen aya göre yüzde 0.73, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3.87 artış görüldü.

Türkiye genelinde Temmuz ayında kira artışı görülürken metrekare bazlı il değerlendirmesinde Bursa’da kira değeri yüzde 2.49 oranında arttı. En yüksek artış Bursa’da görülürken en çok azaldığı il ise yüzde 2’lik oranla Uşak oldu.

AYDIN, VAN, BİLECİK YATIRIMCILARINI SEVİNDİRİYOR

Temmuz ayı Türkiye genelinde amorti süresinin en kısa olduğu iller Aydın, Van ve Bilecik oldu. Amorti süresi, satın alınan konutun kira getirisi ile bedelini karşılama süresine deniyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.