DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
20°C

BİLECİK BELEDİYESİNDEN ASANSÖR DENETİMİ

BİLECİK BELEDİYESİNDEN ASANSÖR DENETİMİ

Bilecik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü işbirliğinde, şehir merkezinde asansör denetimleri gerçekleştirildi.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından konu hakkında yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

24 Haziran 2015 tarihinde 29396 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanan ve yayınlandığı tarih itibari ile yönetmeliğe giren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği‘nde yapılan değişikliğe göre; “İnsanların ve/veya yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere; işletilmesi, bakımı, yıllık kontrolü, bakım ve servis hizmetinin denetimi ile garanti ve satış sonrası hizmetleri için uyulması gereken kurallar” belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre, can güvenliği açısından aylık bakımı yapılan asansörlerin yeterliliği asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolü yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından, A tipi muayene kuruluşuna yaptırılır. A tipi muayene kuruluşu, asansörlerde periyodik kontrol ve muayene konularını içerecek şekilde, TS EN ISO/IEC 17020 standardı kapsamında akredite olan muayene kuruluşudur.”
BİLECİK BELEDİYESİ TARAFINDAN DENETİMLER BELİRLİ ARALIKLARLA SÜRDÜRÜLMEKTEDİR
Bilecik Belediyesi tarafından denetimlerin belirli aralıklarla yapıldığı bilgisinin verildiği açıklamada ayrıca; ”Bilecik Belediyesi olarak, günlük yaşantımızın bir parçası olan, çocuk, yaşlı, engelli tüm vatandaşlarımızın kullandığı asansörlerin güvenli ve emniyetli bir şekilde kullanımı adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda Bilecik Belediyesi sınırları içerisinde yer alan asansörlerin yıllık Periyodik muayenesinin yapılması için Belediyemiz ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı A tipi muayene kuruluşu olan, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bünyesinde asansör periyodik kontrolleri yapılması için protokol yenilenmiştir. Bahsedilen yönetmeliğe göre ,Bina sorumlusunun yükümlülükleri ;
MADDE 15 – (1) Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.
(2) Bina sorumlusu, engellilerin erişebilirliği için asansörün sürekli olarak çalıştırılmasını sağlar.
(3) Periyodik kontrol ücreti bina sorumlusu tarafından kontrol tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenir.
(4) Bina sorumlusu, asansörle ilgili herhangi bir tehlikeli durumu asansör monte eden veya onun yetkili servisine iletir ve söz konusu asansöre asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından müdahale edilene kadar gerekli güvenlik tedbirlerini alır.

PERİYODİK KONTROL SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Asansör denetiminde periyodik kontrol sonuçları hakkında da şu bilgiler verildi:

(1) Periyodik kontrol sonuçları kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta değerlendirilir.
(2) Kusursuz olarak tanımlanan asansöre, ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından yeşil renkli bilgi etiketi iliştirilir.
(3) Hafif kusurlu olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından mavi renkli bilgi etiketi iliştirilir.
(4) Kusurlu olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından sarı renkli bilgi etiketi iliştirilir.
(5) Güvensiz olarak tanımlanan asansöre ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilir.
(6) Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.
(7) Güvensiz olarak tanımlanan asansörün bu maddenin altıncı fıkrasında belirtilen süre içerisinde güvenli hale getirilmeden çalıştırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.
(8) Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansördeki uygunsuzlukların en fazla altmış gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.

VATANDAŞLARIMIZ PERİYODİK MUAYENELERİ NASIL YAPTIRABİLECEKLERDİR?

Vatandaşlarımızın periyodik muayenelerini nasıl yapacakları ile ilgili bilgilerin de verildiği açıklamada ” TSE’nin yetkili Mühendisleri İlimizde Belediye personeli nezaretinde binalarımızı yerinde tespit edip yöneticilerimizden başvurularını toplayacak ve aynı gün içerisinde muayeneleri yapılacak ve muayene raporları ile faturaları takip eden günlerde Belediyemize ve yöneticimizin adresine pota yoluyla iletilecektir. İlk muayenede yeşil etiket alamayan asansör sonraki ilk takip muayenesinde herhangi bir ücret ödemesi yapmayacaktır. Periyodik muayene ücreti bakanlığın belirlediği taban ücret olan 0-5 kat arası 170 TL +KDV , 5 kat üzeri binalarda her kat başına 10 TL tarifesi üzerinden protokol yapılmıştır. Yeni yönetmeliğinin Belediyemize ve Yöneticilerimize yüklediği sorumluluklar yukarıda bahsedilmektedir. Yönetmeliğinin Madde 20-1 ve 2’sinde bahsedildiği gibi periyodik muayene ücretleri Bakanlık tarafından belirtilen taban ve tavan fiyatlar arasında olmak zorundadır ve Madde 20-2 de ile Belediyemiz kontrol ücretinin % 10’unu kendi adına tahsil edebilmesine rağmen Bilecik Belediyesi olarak önceliğimiz Vatandaşlarımızın huzuru , can ve mal güvenliği olduğundan dolayı kendi namına tahsil edeceği payı almayacak ve periyodik bakım ücretini vatandaşlarımıza taban fiyattan verecektir.
İlgili yönetmelik ile yıl içerisinde periyodik muayene yaptırmayan binalardaki asansörler ve periyodik muayene sonucunda Kırmızı etiket iliştirilen asansörlerin 30 gün içerisinde yeşil etiket almaması sonucunda Belediyemiz mevcut asansörü mühürlemek zorunda kalacaktır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları, can ve mal güvenlikleri açısından bu konuda Apartman ve Site yöneticilerimizden büyük duyarlılık bekliyoruz .” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.