DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
ALTIN
2.324,13
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

BELEDİYE BAŞKANI SELİM YAĞCI’NIN ŞEHRİMİZİN İL OLUŞUNUN 93. YILDÖNÜMÜ MESAJI

BELEDİYE BAŞKANI SELİM YAĞCI’NIN ŞEHRİMİZİN İL OLUŞUNUN 93. YILDÖNÜMÜ MESAJI
Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik’in il oluşunun 93. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Belediye Başkanı Selim Yağcı, yayımladığı mesajında şunları kaydetti:
Bugün; 20 Nisan 2017. Aynı zamanda 93 yıl önce Ertuğrul Sancağı Şehrimize, Bilecik adının verildiğinin aynı günü. Bilecik; Taşı Mermer, Toprağı Seramik, Yaprağı İpek, Kuruluş ve Kurtuluşun şehri, Şeyh Edebalı diyarı, Ertuğrul Sancağıdır. Tarih boyunca birçok medeniyeti ağırlamış, zengin coğrafyası ve iklimi ile her zaman yaşanabilir ve tercih edilen bir şehir olmuştur. Kutlu Cihan İmparatorluğunun kurulduğu, tarihe yön vermiş Ertuğrul Gazi’nin, Şeyh Edebalı ve  Dursun Fakih gibi alimlerin yaşadığı ve burada medfun  olarak bulunduğu kutlu bir şehirdir.
Bilecik, Klasik dönemde Eskişehir ve çevresinden oluşan Sultanönü Sancağının bir kazası durumundaydı. Kaza merkezi olan Bilecik şehri merkezi için, erken dönem kayıtlarında ‘Nahiye-i Bilecik’ ifadesine rastlanılmaktadır. Tanzimat’tan sonra Muhassaslıkların kurulması üzerine Hüdavendigar Vilayeti’nin Eskişehir Muhassalığı’na bağlı bir kaza oldu. 1840 yılında ise Bilecik Muhassalığı lağvedilerek Eskişehir’e ilhak edildi. 1842’den sonra yapılan bir düzenleme ile sancak yönetimi il kez ‘Kaymakam’ ünvanlı yöneticilere bırakıldıktan sonra Hüdavendigar Eyaleti’ne bağlı ‘Bilecik Kaymakamlığı’ olarak adlandırıldığı görülmektedir. Fakat 1847 tarihinde, Sancak merkezi olan Eskişehir’in bağlı kazaların ortasında olmaması ve bu durumun zorluklara sebebiyet vermesi nedeniyle sancak merkezi Bilecik’e taşındı. 1858 yılında yapılan düzenleme ile Hüdavendigar Eyaleti’ne bağlı bir sancak statüsü kazandırıldı. Ertuğrul Sancağı altında yeni kurulan bu idari yapının merkez kazası da Bilecik olmuştur. 25 Ağustos 1885’te Bilecik, Söğüt, İnegöl ve Yenişehir kazalarının Bursa Sancağı’ndan ayrılması ve Bilecik merkez olmak üzere ‘Ertuğrul’ adıyla üçüncü sınıf bir mutasarrıflık teşkil edilmesi padişaha arz edildi. 30 Ağustos 1885 tarihli iradeyle Osmanlı Devleti’nin kurulduğu yer olması ve Ertuğrul Gazi’nin burada medfun bulunması nedeniyle Bilecik’in mutasarrıflığa dönüştürülmesi ve bu mutasarrıflığa Ertuğrul Gazi’nin adının verilmesi uygun görüldü. 1907–1908 yıllarında Ertuğrul Sancağı’nın merkezi olan Bilecik’in 76.899 nüfusu vardı. Küplü, Yarhisar, Pazarcık, Lefke (Osmaneli) ve Gölpazarı adlı beş nahiyesi ve 193 köyü bulunuyordu.
Cumhuriyetin ilk yıllarında bu ad ile vilayet oldu ise de 1924’de vilayetin adı Bilecik olarak çevrilmiş ve günümüze kadar da herhangi bir isim değişikliğine gidilmedi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.