DOLAR
32,5995
EURO
34,7919
ALTIN
2.496,49
BIST
9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

AŞIRI SICAKLAR TÜP BEBEK TEDAVİSİNE ENGEL OLMAZ

AŞIRI SICAKLAR TÜP BEBEK TEDAVİSİNE ENGEL OLMAZ

Op. Dr. Seval Taşdemir: “Tüp bebek tedavisinin mevsimi yoktur. Yazın, aşırı sıcaklarda da tüp bebek tedavisi yapılabilir. Hatta tatil sezonu olduğundan ve insanlar daha rahat bir psikolojide olduklarından yaz mevsiminde tedavi olmayı daha çok tercih eder.”

Yazın tüp bebek tedavisi yapılabilir mi? Sıcak hava sperm ve yumurta kalitesini düşürür mü? Tüp bebek tedavisi için uygun bir hava sıcaklığı var mı? Anne-baba olmak için yaz mevsimi uygun bir zaman mı? Tüm bu soruları Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir yanıtladı:

Tüp bebek laboratuvarlarında veya sperm verme odalarında klima sayesinde sürekli sıcaklık kontrolü sağlandığından embriyolar için mevsimlerin herhangi bir önemi yoktur.

HAVANIN OLUMSUZ ETKİSİ OLMAZ

Çalıştığımız ortamlar sıcak olmadığı için sıcak havanın tüp bebek tedavisinde olumsuz bir etkisi olmaz. Ne sperm, ne de yumurta sıcaktan etkilenmez. Çalıştığımız laboratuvar ortamı zaten hep sabit sıcaklıktadır. Laboratuvar ısısı sabittir; 24-27 derece arasındadır.

SPERM ODALARI KLİMALI VE KONFORLU

Öyle olmasaydı yani eğer sıcaktan olumsuz etkilenme olsaydı, nisan ve mayıs aylarında doğum oranları düşerdi. Spermler 40 derecede bozulur ancak baba adaylarının girdikleri sperm odaları da son derece konforlu ve klimalı.

Tüp bebek laboratuvarında kullanılan sperm, yumurta ve embriyo saklanan dolapların ısısı insan vücut ısısı olan 37 derecede sabitlenir. Dolayısıyla onlar da sıcaktan etkilenmez. Zaten sperm, insan vücudundan çıktıktan sonra ne sıcağa ne de soğuğa maruz kalıyor. Laboratuvar ortamında bulunuyor.

EN ÇOK YAZ AYLARINDA GELİYORLAR

Yazın tüp bebek tedavisine ara vermek gibi bir durum söz konusu değildir. Hatta yurt dışından gelen hastalarımız izinlerini yaz mevsimine göre ayarlıyor ve biz yaz aylarında daha da çok tüp bebek tedavisi uyguluyoruz.

BEBEK ANNE RAHMİNE YERLEŞTİRİLDİKTEN SONRA ORUÇ TUTULABİLİR

Ramazan ayında hastaların bir kısmı tedaviden çekinebiliyor çünkü tedavi sırasında kullanılan ilaçlar ve enjeksiyonlar, hastanın orucunu etkileyebiliyor. Ramazan ayında anne adayına çok uzun süreli açlığı önermiyoruz. Vücudun kan şekerinin düşmesi hastayı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca yumurtaların toplanması esnasında kişinin anestezi alacağı için oruç tutamayacağı kendisine söylenmelidir. Bebek anne rahmine yerleştirildikten sonra anne adayı oruç tutmamalıdır.

İLAÇLAR DONDURUCUYA KONULMAMALI

Hastalarımızın tedavide kullandıkları iğneler 15-25 dereceden sonra bozulur ya da etkinliği düşer. Dolayısıyla bu iğnelerin hareket halindeyken buz kaplarında taşınmasını ve evdeyken buzdolabında saklanması gerektiği konusunda mutlaka uyarıyoruz. Ancak ilaçların kesinlikle derin dondurucuya konulmaması gerektiğini de vurguluyoruz.

Tüp bebek başarı oranları arasında mevsimsel bir farklılık bulunmadığından kişiler tüp bebek tedavisi için zaman seçimi yaparken; kendileri için en uygun olan, strese girmeyecekleri bir zaman dilimini tercih etmeliler.

OP. DR. SEVAL TASDEMIR (RECAI KOMUR 01.12.2014) 1466977332_fertijin_sevaltasdemir_sicak01

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.