DOLAR
32,3205
EURO
35,0717
ALTIN
2.280,74
BIST
9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C

Aşılar yılda 14 bin hayat kurtarıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ”24-30 Nisan Dünya Bağışıklama Haftası” dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Dünya genelinde uygulanan aşılar ile pek çok hastalığın kökünün kazındığını belirten Ceyhan, dünyada her yıl 25 milyon kişinin aşılar sayesinde ölümden kurtulduğunu söyledi.

Türkiye’de son haliyle 13 aşının devlet tarafından karşılanarak, vatandaşa ücretsiz yapıldığını anlatan Ceyhan, aşı şemasının oldukça dinamik olduğunu, 2005’ten bu yana Türkiye’nin aşı şemasına 6 farklı aşının girdiğini, 3 tane aşının değiştirildiğini ve bazı aşıların kombine olarak uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Türkiye’de uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı ile yılda 14 binden fazla çocuğun 13 farklı hastalıktan kaybedilmesinin önüne geçildiğini bildiren Ceyhan, ”Yani bu 13 hastalığa karşı hiç aşı yapmasak, bıraksak yılda ortalama 14 bin kişi sadece aşı yapılmadığı için ölür. Her yıl bu kadar insanın öldüğünü düşünürsek, bu hiç bir savaş, terör, deprem ya da başka bir felaketle kıyaslanmayacak kadar büyük rakam. O yüzden aşı kadar insan sağlığına direk etkili, etkin bir yöntem yok dünyada. Aşılama insan sağlığına verilecek en önemli katkıdır” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ilaca ise 15,5 milyar dolara yakın para harcadığını anlatan Ceyhan, şunları kaydetti: ”Yaptığımız maliyet-yarar analizine göre aşı giderleri ile aşısız giderleri karşılaştırdığımızda bir yılda 20 milyar lira tasarruf etmek mümkün. Bunun 15 milyar lirası direk giderler, 5 milyar liraya yakını da indirek yani sosyal giderler. Yani özetlersek, bir tarafta 14 bin kişiyi ölümden kurtarıyoruz, sakat kalmasını, ömür boyu ilaç kullanmasını önlüyorsunuz, öbür tarafta 50 yaş üzerindeki insanların daha rahat yaşamasını sağlıyorsunuz.”

kaynak:Trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.