DOLAR
32,5103
EURO
34,7183
ALTIN
2.494,01
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

Arı Yetiştiricilerimize Ve Üreticilerimize Duyurulur

Arı Yetiştiricilerimize Ve Üreticilerimize Duyurulur

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yayınlamış olduğu duyuruda Zirai Mücadele İlaçları ve Arıcılık hakkında yetiştiricileri ve üreticileri bilgilendirme amacıyla duyuru yayınladı;

Zirai Mücadele İlaçları ve Arıcılık:

Bitkisel üretimde kullanılan ilaçların bal arılarına olan zararlı etkileri; kullanılan ilacın cinsi, uygulama yeri ve zamanı, ilacın dozu, etki süresi, ilaçlama yöntemi, ilaçlama günlerindeki meteorolojik koşullar gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir.

İlimizde tarımı yapılan kültür bitkilerinin verim ve kalitesine olumsuz etki eden çeşitli hastalıklara, böcek ve yabancı otlara karşı zirai mücadele yapılmakta ve genellikle kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır.

Nisan ayından başlayarak ilimizde buğday tarlalarında yabancı ot ilaçları kullanılmaya başlanmaktadır. Ayrıca meyve bahçelerinde kullanılan fungisitler ve insektisitlerin çoğu arı kolonilerine zarar vererek arı ölümlerine neden olabilmektedir.

Ayrıca hatalı ve tekniğine uygun olmadan kullanılan bazı zirai mücadele ilaçlarıyla kirlenen su kaynakları ve polen tozları, çok sayıda ergin arı ve yavru ölümlerine sebep olabilmektedir.

 

Bu nedenle aşağıda belirtilen tedbirlere özenle uyulmalıdır.

Tarla ve Bahçe sahiplerinin dikkat etmeleri gerekli hususlar:

1-    İlaçlamalar bitkilerin çiçeklenme döneminde yapılmamalıdır.

2-    Çiçeklenme döneminde ilaç kullanma zorunluluğu varsa bu durumda; arılara az zarar veren ilaçlar seçilmelidir.

3-    Mümkünse ilaçlamalar akşamüstü yapılmalıdır.

4-    İlaç atık ve ambalajları uygun şekilde imha edilmelidir.

5-    Üretici, ne zaman ilaçlama yapacağını ve hangi ilaçları kullanacağını 7 gün önceden Arıcılar Birliği ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirmek zorundadır.

6-    Üretici ilaçlama yaparken arıların faydalandığı su kaynaklarını kirletmemelidir.

 

Arıcıların Dikkat Etmeleri Gereken Hususlar:

1-     Arılıkların ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilecektir.

2-     Arıcılar, il/ilçe müdürlüklerinden, bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak gerekli tedbirleri uygulayacaktır.

3-     Konaklama yeri, rüzgar almayan ve sel yataklarının dışında olmalıdır. Konaklama yeri olarak; tepelerin güney-doğu yamaçları, zirai mücadele ilaçlaması yapılmayan ve ana yoldan uzak yerler tercih edilmelidir.

4-     Gezginci arıcılık yapılacak bölge bulaşıcı ve yayılıcı arı hastalık ve zararlılarından ari olmalıdır. Arılıklar arasındaki mesafe doğal florada 1 km’den az olmamalıdır.

İlgililere ilanen duyurulur.

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.