DOLAR
32,3656
EURO
35,1270
ALTIN
2.324,44
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Alkol almasanız da karaciğeriniz yağlanabilir

Alkol almasanız da karaciğeriniz yağlanabilir

Obeziteye bağlı hastalıklar giderek artıyor. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının nedeninin de obezite olduğu ortaya çıktı. Morbid obezite ve diyabet gibi yüksek riskli hasta gruplarında non-alkolik karaciğer yağlanması yüzde 70-90 oranında artıyor. İleriki aşamalarda ise siroza neden oluyor.

BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurucusu Prof. Dr. Halil Coşkun ile birlikte çalışmalar yürüten Yrd. Doç. Dr. Erkan Yardımcı, obezitenin yol açtığı bu önemli rahatsızlık hakkında şu bilgileri verdi:

“Dünyada non-alkolik karaciğer hastalığının görülme oranı yüzde 6-35 arasındadır ve bu hastaların yüzde 10-15’inde non-alkolik steatohepatit (NASH) mevcuttur. NASH, Amerika Birleşik Devletleri’nde de karaciğer hastalığının en yaygın nedenlerinden biri olup, karaciğer transplantasyonu uygulamalarının en sık üçüncü sebebidir. Son 10 yıl içerisinde gerçekleştirilen karaciğer nakillerine bakıldığında NASH nedeniyle yapılan transplantasyon oranlarının yüzde 1.2’den yüzde 9.7’ye çıktığı, günümüzde ise bu oranın çok daha fazla olduğu belirtilmektedir.

BİRİNCİ SIRADA

Californiya Üniversitesi’nde yapılan ve Mayıs 2017’de Clinics in Liver Disease dergisinde yayımlanan makalede, özellikle obeziteye bağlı gelişen NASH’nin ileri dönem karaciğer hastalığının en sık nedeni olacağı ve bu nedenle karaciğer transplantasyonunun birinci sırada uygulanma nedeninin NASH’a bağlı son dönem karaciğer hastalığı olacağı tahmin ediliyor. Araştırmada, obezitenin karaciğer nakillerindeki başarı oranlarını azalttığı da belirtilmiştir. Bu nedenle son yıllarda deneyimli transplantasyon merkezlerinde obezite ile ilişkili sağlık problemlerinin düzelmesi, karaciğer nakil başarısının artması, nakile bağlı olası komplikasyonların azalması ve nakil sonrası kullanılan ilaç dozlarının azaltılması hedeflenerek nakil öncesi veya eş zamanlı obezite ameliyatları uygulanıyor.

NAKİLE DE ENGEL

Sonuç olarak; obezite ve obeziteye bağlı gelişebilecek birçok hastalık gelecek yıllar için endişe oluşturmaktadır. Obezite oranlarının her yıl artmasına paralel olarak gelişecek karaciğer hastalıklarına bağlı nakil ihtiyaçlarının önemli oranda artması beklenmektedir. Tüm bu nedenler değerlendirildiğinde uygun hasta gruplarında uygulanan obezite ameliyatlarının gelecekte karşılaşılabilecek sağlık problemlerini engelleyebileceği düşünülmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.