DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
ALTIN
2.325,56
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

737. SÖĞÜT ERTUĞRULGAZİ’Yİ ANMA VE YÖRÜK ŞENLİKLERİ BÜYÜK BİR COŞKUYLA BAŞLADI

737. SÖĞÜT ERTUĞRULGAZİ’Yİ ANMA VE YÖRÜK ŞENLİKLERİ BÜYÜK BİR COŞKUYLA BAŞLADI

737. Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri; her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşkuyla başladı.

Ertuğrul Gazi’nin türbesine ziyaret ile başlayan program, Vali Tahir Büyükakın’ın Türk Büyükleri Anıtı’na çelenk sunmasıyla devam etti.

737. Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinin bugün itibariyle başladığını anlatan Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, “Sözlerime Ertuğrul Gazi’nin ‘O bizim boyumuzun ışığıdır’ dediği Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye ettiği nasihatten bir alıntıyla başlamak istiyorum. ‘Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın’ geçmiş geleceğe gelenekle taşınır.Milletler gelenekleri ne kadar kadim ise o kadar büyüktür. Milletler geleneklerini gelecek nesillere aktarabildiği ölçüde uzun ömürlüdür. Beylerin, devlet adamlarının toy toplaması da milletimizin kadim geleneklerinden biridir. İlk toy, Asya Hun İmparatorluğuna, Metehan’a kadar uzanmaktadır. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından Ertuğrul Gazi’ye 1281 tarihinde uç beyliği verildiği günden bu yana da Söğüt’te toy toplanıyor.’’ Dedi.

VALİ TAHİR BÜYÜKAKIN ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SÖĞÜT ŞENLİKLERİ İLE İLGİLİ YAPILACAK ÇALIŞMALARI ANLATTI

Önümüzdeki yıllarda Söğüt Şenlikleri ve Ertuğrulgazi hakkında yapılacak çalışmalar ve projeler hakkında bilgi veren Vali Tahir Büyükakın, ‘’Önümüzdeki yıldan itibaren tevarüs ettiğimiz devlet ve medeniyet tasavvuruna dair uluslararası sempozyumlar dizisini başlatacağız. İlk sempozyum kuşkusuz Uluslararası Ertuğrul Gazi Sempozyumu olacaktır. Çalışmaların yeterli bir olgunluğa ulaşmasının ardından ödüllü kültür, sanat ve edebiyat etkinlikleri gerçekleştireceğiz.Çocuklarımız rüya çınarına can veren Malazgirt ruhunu, Söğüt ruhunu ancak ve ancak Dede Korkutları, Yunus Emreleri, Hayme anaları, Sultan Alparslanları, Fatihleri modellediğinde yaşatabilirler. Dolayısıyla, sözünü ettiğim yapım çalışmalarına yönelik faaliyetler, Söğüt ruhunu yaşatmak açısından son derece hayati öneme haizdir. Söğüt ruhunu yaşatma noktasında son derece önemsediğimiz bir başka husus ise toyumuzu gönül coğrafyamızı kuşatacak şekilde genişletmek, Türkiyeyi ve dünyayı ilgilendiren konularda, hak, hakkaniyet, medeniyet esaslı uluslararası çözüm arayışlarına yeni bir merkez yapmaya dair arzumuzdur. Bu hususların tamamını dikkate alarak, toyumuzun bütün bir yıla yayılan çalışma ve etkinlikler dizisinin son toplantısı ve sonraki yıllarda yapılacakların konuşulacağı ilk toplantı olarak tasarlanması gerektiğini düşünüyorum.’’ İfadelerini kullandı.

Törenlerde konuşan Aksakallılar Meclis Başkanı Niyazi Çapa ise “Baharın gelmesi ile başlayan ülkemizin her yöresinde ecdadımızı anıp, dualarımızı, şükranlarımızı sunduğumuz toylarımız devam etti. Ağustos ayı sonu Ahlat ve Malazgirt’te Sultan Alparslan’ı, Eylül ayının ilk haftası Karacahisar Eskişehir’de Osmanlı Cihan Devleti’nin kuruluşunun Cuma Hutbesi ilan eden Dursun Fakih Hazretlerini andık. Pazar günü ise devlet anamızı Hayme Ana’yı andık, dualarımızı gönderdik. Bugün ise dedemiz Ertuğrul Gazi Han’ı anıp dualarımızı şükranlarımızı sunacağız. Törenler bitiminde Osmanlı’nın kurucusu manevi mimarı Bilecik’te Şeyh Edebali hazretlerinin türbesini ziyaret edeceğiz inşallah. Gelecek hafta Bursa’da Osmangazi Han ile Orhangazi Han’ın türbesini ziyaret edip Orhaneli’nde toya katılacağız.’’ Şeklinde konuştu.

Tören halk oyunları gösterisiyle son bulurken, Ertuğrul Gazi Türbesi bahçesine geçen heyet, geleneksel şifalı pilav ikramı için kurban kesimine katıldı.

Söğüt’teki birinci gün programına; Vali Tahir Büyükakın, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Belediye Başkanı Nihat Can, Söğüt İlçe Kaymakamı Murat Öztürk, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Bulut, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Keskin, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, Yörük federasyonu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.