DOLAR
32,5997
EURO
34,7830
ALTIN
2.495,81
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Açık
28°C

50 Bin kişinin ölmesini engelleyecek kampanya

 “Hayata el ver” adlı kampanya çerçevesinde ‘temel yaşam desteği’ ve ‘kalp masajı’ konusunda toplum bilinçlendirilecek. Ünlü sporcu ve sanatçıların katılacağı kampanya tüm Türkiye’de uygulanacak. Dizilerde kampanya ele alınacak.

Türkiye’de yaklaşık beş milyon kalp-damar hastasının her an kalp krizi riskiyle karşı karşıya bulunması yetkilileri harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Türk Anesteziyoloji ve Reaminasyon Derneği ile Resüsitasyon Derneği’nin işbirliğinde “Hayata el ver” adlı kampanyanın düzenlenmesi kararlaştırıldı. Türkiye’de yılda 200 bin kişinin hastane dışında gelişen ani kalp durması sonucu hayatını kaybettiğine dikkat çekilen kampanya bildirisinde, kalp krizinde ölümlerin genellikle ilk saatlerde ve ani kalp durması nedeniyle meydana geldiği belirtildi. Bildiride, bu sayının dörtte birinin daha hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiği, ancak doğru kalp masajı yapılmasının öğrenilmesiyle her yıl 50 bin kalp krizi geçireni hayata döndürmenin mümkün olduğu vurgulandı.

İLK YARDIM BİLİNCİ YETERSİZ

Bildiride dikkat çekici şu başlıklar yer aldı:

“Ülkemizde ilk yardım bilinci ve sertifikası olanların sayısı yetersiz olduğundan hastane dışında gelişen ani kalp durmasında hayatta kalma oranı ne yazık ki çok az. Kampanya ile tüm Türkiye, sade, anlaşılır, ilgi çekici, etkileyici, dinamik ve basit yöntemle eğitilecek. Toplum, ‘temel yaşam desteği’ ve ‘kalp masajı’ konusunda duyarlı hale getirilecek. Topluma kalbi yeniden çalıştırmanın yolları öğretilecek. Toplumun bilinçlendirilmesi ile yılda 50 bin insanın ölmesi engellenecek.”

TOPLU SMS ATILACAK

Kampanya için afiş, poster, kitapçık ve bilgi broşürleri hazırlanarak metrobüs-metro durakları ile billboard ve hastanelere yerleştirilecek. Katılımcılara toplu sms atılacak. Televizyon ve radyo kanalları için kamu spotu çekilecek. Kamu spotları kampanyanın başlayacağı tarih olan 16 Ekim 2014’te gösterime girecek. Kampanyaya çok sayıda ünlü sporcu ve sanatçı katılacak. Bu kişiler farkındalık oluşturmak için kampanyanın önemli yüzleri olacak.

DİZİLERDE FARKINDALIK

Türkiye’de yedi bölgede bulunan 4’er büyük il seçilerek 28 şehirde eğitim çalışması planlanacak. Çalışmalar köylere de yaygınlaştırılacak. Kent meydanlarında emniyet, zabıta ve itfaiye çalışanları ile taksi ve servis şoförleri kitlesel eğitimlerde bulunacak. Bunlara üniversitelerdeki öğretim üyeleri ile öğrenciler eklenecek. Meslek odaları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları da kampanyada rol alacak. Televizyon programları ile birlikte dizilerde farkındalık oluşturmak için bölümler gerçekleştirilecek.
kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.