DOLAR
32,3769
EURO
34,9712
ALTIN
2.325,70
BIST
9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

350 MİLYON KİŞİ DEPRESYON HASTASI

350 MİLYON KİŞİ DEPRESYON HASTASI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 7 Nisan “Dünya Sağlık Günü” için bu yılın temasını “Depresyon” olarak belirlerken, Sağlık Bakanlığı da “Sağlığınız için stresten uzak durun” çağrısı yaptı.

Medya Takip Ajansı Interpress’in Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı verilerinden yola çıkarak yapmış olduğu araştırmaya göre, kişinin daha önce zevk aldığı etkinliklerden artık zevk alamaması, ilgi kaybı, isteksizlik, kendini değersiz hissetme, karamsarlık, umutsuzluk ve hatta ölüm düşünceleri ile seyreden depresyonun dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilediği ortaya çıktı. Ayrıca medyanın sağlık haberlerine yoğun ilgi gösterdiği belirlenirken, geçen yıl sağlık ile ilgili yazılı basına 761 bin 748 haber, depresyon hakkında ise 22 bin 586 haber yansıdığı görüldü.

Kadınlar erkeklere göre 2 kat daha stresli …

Avrupa’da ruhsal rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların yüzde 20’sinin depresyondan kaynaklandığı, bazı ülkelerde ise bu oranın yüzde 26’lara kadar çıktığı belirlendi. Depresyonun, madde kullanımı diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi bir çok hastalığın oluşma riskini artırdığı, yüksek gelirli ülkelerde bile, depresyon hastalarının yaklaşık yüzde 50’sinin tedavi altına alınamadığı belirlendi. Ülkemizde depresyona bağlı kaybedilen yaşam yıllarına bakıldığında erkeklerin yüzde 6,4’ünün, kadınların ise yüzde 10,7’sinin depresyondan etkilendiği tespit edildi. Dünya genelinde erkeklere göre kadınlarda depresyon görülme ihtimalinin yüzde 50 daha fazla olduğu saptandı. Interpress’in bu yıl çıkan sağlık haberleri ile ilgili yapmış olduğu incelemeye göre yılbaşından bu yana yazılı basında çıkan sağlık haber sayısı 200 bini geçerken, depresyon hakkında ise yazılı basına 6 bin 597 haber yansıdığı tespit edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.