DOLAR
32,5999
EURO
34,8349
ALTIN
2.491,69
BIST
9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

“2015-2018 Fiziksel aktiviteyi  teşvik projesi”

Sağlık Bakanlığı tarafından çocuk ve gençlere fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunması, gelecekte sağlık sistemimiz üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması ve toplumda bisiklet kullanımının teşvik edilmesi amacıyla ”Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” güncellenmiştir. Program dâhilinde oluşturulan “2015-2018 Fiziksel aktiviteyi  teşvik projesi” kapsamında bisiklet desteği sağlanması için 4 yıl içinde bir milyon adet bisiklet, farklı miktar ve zamanlarda temin edilecek olup hedef gruplar çocuklar, okullar, üniversiteler ve belediyeler olarak belirlenmiştir.
Hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Teknolojik gelişmeler yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan hareketsiz hayat tarzı, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezitenin önünde dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %25’inin, diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır.
2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71,9’u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. Aynı araştırma 6-18 yaş grubu bireylerin %22,5’inde kilo problemi olduğunu göstermektedir.
İlimizde, Bu proje kapsamında ilk olarak, Mayıs 2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ortaokullara Bilecik Valiliğimizin öncülüğünde, 2015 yılında 455 adet bisiklet dağıtılmıştır. Ayrıca, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 96.Yıl Dönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde, 23 Nisan 2016 Cumartesi günü “Sağlık İçin Hareket Et” sloganı ile 120 adet bisiklet dağıtılmıştır.
Bugünde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı 97.Yıl Kutlama Etkinlikleri çerçevesinde Bilecik genelinde 9.10.11. sınıflarda okuyan gençlere olmak üzere her liseden başarılı 3 öğrenciye toplam 111 adet bisiklet dağıtılacaktır.
Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle,
Sevdiğiniz bir aktivite seçin.  (Yürüyüş bisiklete binme, yüzme veya sağlık klüplerine katılma) gibi.
Fiziksel aktiviteyi önceliğiniz haline getirin: Günde en az 30 dakikalık orta şiddette bir fiziksel aktiviteyi hedefiniz olarak belirleyin. Eğer zamanınız kısıtlı ise aktivitenizi gün içinde 10’ar dakikalık seanslara bölün.
Zaman içinde küçük değişiklikler yapın: Aktivite seviyenizi dereceli olarak artırın. Başlangıçta kolay ve yavaş tutun, dayanıklılığınızı dereceli olarak günde en az 30 dakikaya ulaşıncaya kadar artırın. Kas ağrıları ve yaralanmalarını önlemeye yardımcı olmak için yavaş yavaş aktivite düzeyinizi arttırın.
Toplumun ve bireyin sağlığı ile ilgili bilgi, farkındalık ve kontrol yeteneklerini arttırmak, sağlığı doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen faktörlerin iyileştirilmesine yönelik davranış değişikliği oluşturmak, halk sağlığının korunması ve geliştirilmesini sağlamak, hastalık risklerinin azaltılması ve önlenmesini sağlamak, Sağlık Bakanlığı’nın çalışma ve kampanyalarından, toplumun ve bireyin daha çok bilgi edinmelerini sağlamak, sağlık okuryazarlığı kazandırmak, sağlık bilincini arttırmak, toplumun her kesiminde sağlık farkındalığı oluşturmak için Sağlık Bakanlığımız tarafından Müdürlüğünüz emrine verilmiş olan Sağlıklı Yaşam Aracı, Bakanlığımızın yürütmüş olduğu programların ve sağlık alanında yapılan iyileştirmelerin tanıtımı amacı ile 19.05.2016 tarihi itibari ile hizmet vermeye başlamıştır.
Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ” Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam” programı kapsamında İlimiz Kamu Kurumları ve halkımızın katılımları ile düzenli olarak fiziksel aktivite etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

Uzm. Dr. Ömer BALCI
Bilecik Halk Sağlığı Müdürü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.