DOLAR
32,3423
EURO
35,1164
ALTIN
2.307,30
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

Sulak alanlar, yüz binlerce yıllık tabii süreçler sonucu meydana gelmiş, zengin bitki ve hayvan türleri ile yoğun organizma koleksiyonuna sahip yeryüzünün en üretken ekosistemlerinden biridir. Sulak Alanlar, ekolojikdengenin sağlanmasında, biyolojik çeşitliliğin korunmasında, yöre ve ülke ekonomisine katkısı sayesinde büyük öneme sahiptir.Sulak alanların bu kadar önemli olmasına rağmen sürekli gelişen teknoloji bize bu önemi unutturmuş gibi görünebilir. Ancak sürdürülebilir olmayan ve plansız bir şekilde yapılan alan kullanımlarından dolayı yaşanan çevre felaketleri (sel, fırtına, toprak kaymaları) tersini göstermektedir.Ülkemizde 14 adet Ramsar Alanı arasında Uluabat Gölü (Bursa) ve Manyas Kuş Gölü (Balıkesir) Bölge Müdürlüğümüz görev alanındadır. Ülkemizin farklı şehirlerinde 20 adet Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan bulunmaktadır.

Dünya Sulak Alanlar Günü her yıl 2 Şubat da kutlanmaktadır. 2018 Yılı Dünya Sulak Alanlar Günü teması “Sürdürülebilir Kentsel Gelecek İçin Sulak Alanlar” şeklinde belirlenmiştir. Ekosistemleri taşıma kapasitesi dahilinde kullanmaya sürdürülebilir kullanım denir. Sürdürülebilirliğin tesisi, şayet mümkünse gelecek kuşakların haklarını bugünden tanımayı ve gereğini yapmayı gerektirmektedir. Sürdürülebilir bir gelecek için sulak alanların önemi konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla 2018 yılı 2 Şubat’ında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı kuruluşlardaki 30 öğrencimiz ile Balıkesir Kuş Cenneti Milli Parkı, Bursa Uluabat Gölü, Karacabey Ovakorusu Celal ACAR Yaban Hayvanlarını Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezini kapsayan gezi düzenlenmiştir. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DKMP 2. Bölge Müdürlüğü, Bilecik Şube Müdürlüğü veİl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 2018 yılında 05-09 Şubat 2018 tarihlerinde 8 ortaokulda 1993 öğrenciye Sulak Alanlar ve Önemi konusunda eğitimler düzenlenecektir.

Yeryüzünün en çok tahrip edilen yaşam ortamları olan sulak alanlara gereken önemin verilmesi dileğiyle alanlarımızı koruyalım ve gelecek kuşaklara ulaştıralım.

Mustafa BULUT

DKMP 2. Bölge Müdürü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.