DOLAR
32,3290
EURO
35,0804
ALTIN
2.292,31
BIST
8.982,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

16-22 EYLÜL  AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI

16-22 EYLÜL  AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI

 

Dünyada özellikle son yıllarda sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesi, plansız kentleşme, hızlı nüfus artışı ve sınırlı olan doğal kaynakların aşırı ve bilinçsizce tüketilmesi çevre sorunlarının artmasına neden olmuştur. Çevre kirliliğinin sınır tanımaz özellikte olması da onu küresel bir sorun haline getirmiştir. Bunun sonucunda ise bu sorunlara karşı tüm ülkelerin ortak hareket etme ve gerekli önlemleri  alma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

 

Avrupa Hareketlilik Haftası daha temiz, daha sağlıklı bir kent özlemini dile getirerek, gürültü, yok olan yeşil alanlar, sürdürülebilir ulaşım modelleri, çevre koşullarının çocukların psikolojileri üzerine etkisi, temiz şehir, çevre sağlığı, yeni bir otomobil kullanım kültürü konularını kapsamaktadır.

16-22 Eylül tarihleri arasında toplu ulaşımın önemi, otomobilsiz yaşam, bisiklet kullanımının önemi, yaşanabilir çevre, gürültü kirliliği ile mücadele, karbon emisyon oranlarının azaltılmasına yönelik temalarının öne çıkartıldığı etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bu haftanın genel amacı, artan motorlu araç trafiğinin kentsel alanda yol açtığı kirliliğe karşı vatandaşların bilinçlendirilmesini teşvik etmektir. Aslında bu kampanya sadece atmosferin kirlenmesi ve gürültü kirliliğiyle mücadele etmeyi değil, aynı zamanda kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesini de hedeflemektedir.

 

 

      TRAFİĞİN ÇEVREYE VE İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ

 

Çevre ve insan ayrılmaz bir bütündür, çevreye verilecek her türlü tahribatın insan üzerinde olumsuz etkisi vardır.  Hava, doğal kaynaklar veya insan aktiviteleri ile atmosfere bırakılan kimyasal ve biyolojik binlerce maddelerle kirlenmektedir.

Yaşadığımız şehirlerde çevresel etkinliği açısından en önemli etken taşıt trafiğidir. Trafiğin neden olacağı çevre etkilerinin başında gürültü ve hava kirliliği gelmektedir.

Trafikte araçların kullanımıyla oluşan gürültü, genellikle araçların motorlarında, egzozdan ve süspansiyondan kaynaklanan gürültüdür. Tüm bu nedenlerle oluşan trafik gürültüsü insan yaşamıyla iç içe olması sebebiyle hem çevre açısından hem de insanların sağlığı açısından başta stres olmak üzere önemli etkiler yaratmaktadır.

Trafiğin olumsuz çevre etkilerinden bir diğeri de çevre kirliliğinin en önemli parametrelerinden biri olan, canlıların içinde yaşadığı ortamı oluşturan hava kirliliğidir. Benzinli ve dizel motorların egzoz gazları hava kirliliği ‘ne neden olan kaynakların başında gelmektedir.

 

      EGZOZ GAZLARININ ÇEVREYE ETKİSİ

 

Araçlarda kullanılan yakıtların yanması sonucu ortaya bazı zehirli gazlar çıkmaktadır. Araç motor yakma sisteminden kaynaklanan eksik yanma, yüksek motor sıcaklığı gibi nedenlerle açığa çıkan gazlar insan kanında bulunan ve oksijen taşıyan hemoglobin maddesine bağlanarak kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürerek ölüme varan sonuçlar doğurmaktadır.  Özellikle, insanların solunum yollarına zarar verir, yapı, bina ve malzemeleri aşındırır, rüzgarlar ile taşınarak asit yağmurları halinde bitki örtüsünün ve ormanların tahribine neden olmaktadır.

 

Ayrıca egzoz emisyonlarında oluşan karbondioksit emisyonu sera etkisi yaratarak yeryüzünün ısınmasında önemli rol oynar  Günümüzde artan dünya nüfusu ve bununla birlikte artan otomobil sayısı ile doğru orantılı olarak bu gazların çevreyi kirletmesi etkisi de artmıştır.

 

 

        DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE ALINAN ÖNLEMLER

 

Dünyada  egzoz emisyonlarının düşürülmesi için standartlar belirlenmektedir.

Motor üretici firmalara, üretilecek araçlarda bu emisyon oranlarını uygulanması istenilmiştir.

 

Ülkemizde Egzoz Emisyon kontrolü işlemleri “Egzoz Gazı Emisyonu Yönetmeliği” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

 

Bu doğrultuda; 16-22 Eylül  “Avrupa Hareketlilik Haftası ve Otomobilsiz Yaşam Günü” nedeniyle  2001 yılından bu yana ülkemizde çevresel konulara kamuoyunun duyarlılığını artırmak ve etkin katılımın sağlanması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.  Bu etkinliklerin başında    Bisiklet turları ve     Yürüme turları gelmektedir.

 

Etkinliklerdeki amaç,  daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya için kent merkezlerinde insanları sürdürülebilir, çevreci, daha sağlıklı ulaşım şekillerine TOPLU ULAŞIM, YAYA ve BİSİKLET  ile ulaşıma özendirilmesidir.

 

Bu amaçla 20 Eylül 2018 Perşembe günü saat  08:00 de  Bisikletliler Derneği, Bilecik Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün işbirliğinde kamu kurumları olarak Cumhuriyet Meydanında toplanıyor ve iş yerlerimize yürüyerek veya bisikletle gidiyoruz.

Ayrıca 22 Eylül 2018 Cumartesi günü  saat 14.00 de Cumhuriyet Meydanında düzenlenecek olan Bisiklet ve yürüyüş turuna bütün Vatandaşlarımızı  bekliyoruz.

 

Sloganımız;

     Otomobili kullanma       YÜRÜ  ya da,        BİSİKLET veya TOPLU ULAŞIM araçlarını  kullan,

 

 

 

Mustafa BUDAK

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.