DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
ALTIN
2.281,73
BIST
8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C

150 bin Türk Lirası değerinde

Zeytinburnu Belediyesi tarafından Mehmet Lütfi Şen küratörlüğünde hazırlanan “Sübhan” başlıklı sergide Hüseyin Çelik Atölyesi’nden tespihler sergilendi. Toplam 1 milyon 500 bin TL değerinde olan 121 tespihin yer aldığı sergide yaklaşık bir ev fiyatında olan 150 bin TL değerindeki tespih, serginin ilgi odağı oldu.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından Mehmet Lütfi Şen küratörlüğünde hazırlanan Hüseyin Çelik Atölyesi’nin “Sübhan” adlı tespih sergisi Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Sergiye Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da katıldı. Tespih ustası Hüseyin Çelik’in 30 yıllık el emeği ürünlerinin yer aldığı sergide, oğlu Adnan Tolga Çelik’in eserleri de yer aldı. 16 Nisan’a kadar devam edecek olan sergide toplam 1 milyon 500 bin TL değerinde 121 tespih sergilendi. Yaklaşık bir ev fiyatında olan 150 bin TL değerindeki turuncu renkteki çeşmi bülbül mercan tespih, meraklılarının ilgi odağı oldu.
Birbirinden değerli tespih eserlerini bir araya getiren Sübhan başlıklı sergi Türkiye’deki ilk tespih atölyesi sergisi olması açısından önem taşıyor.
“DÜNYADA EN İYİ TESPİH ÜRETİMİ TÜRKİYE’DE YAPILIYOR”
Tespihe olan ilgisinin ailesinden geldiğini ifade eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Tespihle benim duygusal bağım var. Özellikle kukayla duygusal bağım var. Kuka denince aklıma dedem geliyor, amcam geliyor. Amcam köy koşullarında servetini bir tespihe harcayan insandı. Benimde bilinçaltımda tespihe karşı bir ilgi oluştu. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde Hüseyin ustamızın ve oğlunun ürettiği ürünleri görüyor olmak ve bunu sergiliyor olmak benim için gerçekten mutluluk verici bir olay. Tespih insanın sadece dini ritüellerde kullandığı bir araç değil. Tespihi İnsanın kendini terapisinde de etkili bir araç olarak görüyorum. Türkiye’de, İstanbul’da çok güzel eserler ortaya konuyor. Belki de dünyada en iyi tespih üretimi Türkiye’de yapılıyor. Şimdi de Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde. Bu sergiye tespihe ilgili olanlar ve olmayanlar herkesi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

1 MİLYON 500 BİN TL DEĞERİNDE TESPİH SERGİSİ
Amacının kişisel koleksiyonunu sergilemek olduğunu ifade eden Hüseyin Çelik, “Bu sergiyi açmaktaki amacım kişisel koleksiyonumu ve oğlum Adnan Tolga Çelik’in de yaptığı eseleri sergilemek. Oğlum 16 senedir benim yanımda. Hem onun hem de benim eserlerimin sergilendiği kişisel bir sergi açmak istedik. Burada 121 tane tespih var. Bu 121 tespihin içinde hayvansal gruptan fil dişi, balık dişi, mors dişi, hipopotam dişi, kehribarlar, firuzeler, ametistler, lapisler, çeşitli kaplumbağa kabukları, her çeşit malzemeden tespih var. En pahalı tespih burada benim kendi kişisel koleksiyonumda bulunuyor asla satılacak bir tespih değil. Kendisi doksan dokuzluk, dokuz milimlik çeşmi bülbül işlemeli mercan tespihtir. Yaklaşık değeri 150 bin TL civarındadır. En ucuzu da yeni dönem yaptığımız sıkma kehribarlardır. Onlar da bin 500 TL civarında. Sergideki tespihlerin toplam fiyatı ortalama 1 buçuk milyon TL civarında” dedi.
“İLK KEZ YAPILAN BİR ATÖLYE SERGİSİ”
Serginin küratörlüğünü yapan Mehmet Lütfi Şen, “Bugün Zeytinburnu’nda yaptığımız serginin bir özelliği var. Bu sergi ilk kez yapılmış bir kişisel tespih sergisi. Burada bir sanatçının, bir atölyenin eserlerini görüyoruz. Bu da tespihle ilgili birikimin nereye geldiğini gösteriyor. Bu sanatçılarımızın özelliği şu; Bunlar Osmanlı’da mükemmel hale gelen tespihin benzerlerini yapmıyorlar. O tespihi aldılar, saygı duyuyorlar, hürmet gösteriyorlar. Ama onu aşan işler yapıyorlar. Gelenek işte tam da böyle ayakta kalır.” şeklinde konuştu.

EV FİYATINA TESPİH BU SERGİDE ZEYTİNBURNU’NDA 1 MİLYON 500 BİN TL DEĞERİNDE TESPİH SERGİSİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.